ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Στους σημερινούς αγώνες τιμάμε τις θυσίες της τάξης μας

Με μεγάλη διεθνή συμμετοχή και υπό την αιγίδα της ΠΣΟ πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση των Γραμματειών Νεολαίας και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού ΑΕΙ - ΤΕΙ

Αποψη από την εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών, με τον Γ. Πρωτούλη στο βήμα
Αποψη από την εκδήλωση και το πάνελ των ομιλητών, με τον Γ. Πρωτούλη στο βήμα
«Μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». «Μέρα ύμνος στη διεθνιστική αλληλεγγύη». Τα επίκαιρα αυτά μηνύματα της Πρωτομαγιάς ανέδειξε η διεθνιστική εκδήλωση που οργάνωσαν χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), οι Γραμματείες Νέων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τιμώντας τα 120 χρόνια από την 1η Μάη 1886.

Την εκδήλωση χαρακτήρισε η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων από άλλες χώρες. Η πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων, στην οποία ανταποκρίθηκε πλήθος εργαζομένων, ειδικά νέων, φοιτητών, μεταναστών, αποκάλυψε πόσο επιτακτική γίνεται η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμένου αγώνα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, αλλά και πόσο κρίσιμη είναι η ένταξη στην οργανωμένη πάλη των νέων και των μεταναστών, που είναι πιο ευάλωτοι στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας αδέλφια

Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστές εξαθλιώνουν «ειρηνικά» και υποδουλώνουν μιλιταριστικά τους λαούς, όπως ετοιμάζονται να κάνουν τώρα στο Ιράν. «Το μεγαλύτερο θύμα είναι η νεολαία και στην ειρήνη και στον πόλεμό τους. Χωρίς δουλιά με δικαιώματα, Παιδεία, ελεύθερο χρόνο δημιουργικό στο πρώτο, θυσία και κρέας για τα κανόνια στο δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, καταγγέλλοντας την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών ξεκαθάρισε: «Εμείς στο ΠΑΜΕ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μεταναστών, όχι από μικροαστική φιλανθρωπία, αλλά γιατί υπερασπιζόμαστε τα ταξικά μας αδέλφια. Υπερασπιζόμαστε τον αγώνα της τάξης μας, για να αποτινάξει τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης». Και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινό βηματισμό των ταξικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, αλλά και για την ενίσχυση της ΠΣΟ.

Θέλουν τους εργάτες υποταγμένους


Αναφερόμενος στις συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών, ο Χρήστος Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας σημείωσε: Οι μετανάστες αποτελούν «μια τεράστια πηγή πλουτισμού για το κεφάλαιο και τους ξεζουμίζουν πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη εργατική τάξη». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας από τους άνεργους μετανάστες το 87,18% δεν παίρνει επίδομα από το Ταμείο Ανεργίας.«Δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ, με άθλια μεροκάματα, συνήθως τελείως ανασφάλιστοι... Με λειψά μέτρα ασφαλείας ή και εντελώς ανύπαρκτα, που τους στέλνουν ακόμα και στο θάνατο».

Μιλώντας για την πολιτική που διατηρεί τους μετανάστες παράνομους στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξήγησε, ότι «τους χρειάζονται παράνομους, τους θέλουν τρομοκρατημένους, υποταγμένους, με την απέλαση να κρέμεται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια τους... Για να μη συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση των συνδικάτων, να μην ενώνουν τη δύναμή τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τα κοινά προβλήματα της εργατικής τάξης».

Μαθαίνουμε στο σχολείο του αγώνα

Εκ μέρους του Πανελλαδικού Συντονιστικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο Βασίλης Μεταξάς, περιέγραψε τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση «το χτύπημα στο δικαίωμα στη μόρφωση, στα εργασιακά δικαιώματα, την υποταγή της έρευνας στα μεγάλα κέρδη» και τόνισε, ότι «στερούν την επιστημονική μόρφωση από την πλειοψηφία των νέων, που είναι παιδιά της εργατικής τάξης. Εμείς, οι αυριανοί επιστήμονες, οι αυριανοί εργαζόμενοι παλεύουμε με το ΠΑΜΕ. Γιατί ξέρουμε ότι στο σημερινό πανεπιστήμιο δε θα μας μάθει κανείς να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, αυτά θα τα μάθουμε στο σχολειό του δρόμου του αγώνα».


Η δύναμη στα χέρια της εργατιάς

Τον προβληματισμό που αναπτύχτηκε στην εκδήλωση εμπλούτισαν με τις τοποθετήσεις τους, οι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, αναδεικνύοντας το διαχρονικό, ταξικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο Πιερής Πιερής από την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία, αφού μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς της εργατικής τάξης και της νεολαίας της Κύπρου αναφέρθηκε στην επικαιρότητα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, σημειώνοντας ότι και με τη σημερινή εκδήλωση «την τιμούμε με τη λαμπρότητα που αξίζει σε αυτήν τη μεγάλη ταξική γιορτή».

Ο Χεσούς Παρί Χιέτε, γραμματέας του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της βάσκικης συνδικαλιστικής οργάνωσης LAB στάθηκε στην αποτελεσματικότητα της συμμετοχής της νεολαίας στα συνδικάτα. Και κλείνοντας, επισήμανε η ΠΣΟ στην καινούρια φάση που μπαίνει μπορεί να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο.

Η Ειρήνα Στεπάνοβα, δημοσιογράφος και εκδότρια της ρωσικής εφημερίδας «Ιντεργκαρζέτα» κάνοντας μια σύγκριση με το σοβιετικό παρελθόν σημείωσε, ότι μετά τις ανατροπές «εμείς μείναμε χωρίς μέλλον, χωρίς δουλιά, χωρίς λεφτά».

Ο Ελία Αχμέντ, από την Ενωση Μπαγκλαντέζων Εργαζομένων Ελλάδας, εξήγησε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. Ο Μοχάμεντ Εγνέντι εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων μίλησε για τη ζωή της νεολαίας στην Παλαιστίνη, που αντιμετωπίζουν τη βία, το θάνατο, τη φυλακή, που δεν έχουν δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, γιατί τα σχολεία και τα εργοστάσια είναι βομβαρδισμένα.

Η Ταμάρα Βιντερνίκοβα, πρόεδρος του Συλλόγου Αγώνα για την Υπεράσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και μέλος του ΚΕΚΡ, σημείωσε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη Ρωσία αποκτά δύναμη και μπορεί να κερδίζει τη νεολαία. Η Νάνσυ Κουκαβίτσα από τη Βολιβία μετέφερε την ελπίδα της για τη νέα κατάσταση στη χώρα της και σημείωσε ότι η λέξη «μετανάστης» έχει πολύ πόνο.

Παρευρέθηκαν ακόμα οι Αλεξάνδρα Ζαϊτσκίνα, πρόεδρος Συνδικάτου Χάρτου Ρωσίας και η Ανέζ Λας, μετανάστρια από την Ινδία.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Στοχεύουν στο μυαλό της νεολαίας

Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ο Γιώργος Μαυρίκος
Στην ομιλία του, αναφερόμενος στο θέμα της εκδήλωσης, ο Γιώργος Μαυρίκος εξήγησε ότι επιλέχτηκε επειδή «για τα ζητήματα της νεολαίας και των μεταναστών γίνεται έντονη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη, σύγκρουση» και διαβεβαίωσε τους μετανάστες ότι τα ταξικά συνδικάτα θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Απευθυνόμενος στους νέους, επισήμανε ότι «χρειάζεται να πιστέψετε, να αντιληφθείτε, ότι σήμερα, πρώτα απ' όλα το κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια στοχεύουν στο μυαλό, στη συνείδηση της νεολαίας». Επισήμανε την προσπάθεια του κεφαλαίου να διαμορφώσει νέους ανθρώπους έτοιμους να προσκυνήσουν τις επιλογές του, να συναινέσουν στην ταξική συνεργασία, να αποδεχτούν τις αξίες του ιμπεριαλισμού. Και αντέτεινε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «παλεύει να διαμορφώσει ένα νέο που θα αντιλαμβάνεται την αξία της συλλογικότητας. Που γνωρίζοντας την ιστορία θα καταλαβαίνει ότι ο αγώνας των μαζών κινεί την ιστορία προς τα μπρος. Παλεύουμε για να διαμορφώσουμε συνείδηση στη νεολαία, ώστε να πιστεύει στον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης, μιας τάξης με στρατηγικό στόχο να καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να αλλάξει τον κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό και μέσα απ' τη δική της απελευθέρωση να απελευθερώνει και τους συμμάχους της για να διαμορφώσει μια νέα κοινωνία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ΠΣΟ, που μετά το 15ο Συνέδριό της στην Αβάνα επιχειρεί να αλλάξει σελίδα. Ανέφερε ότι σε κάθε χώρα συγκροτούνται δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό και υπογράμμισε ότι 9 νέες οργανώσεις ζήτησαν να γίνουν μέλη της ΠΣΟ το τελευταίο τετράμηνο. Κλείνοντας, ενημέρωσε για την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη που διοργανώνει η ΠΣΟ στις Βρυξέλλες με το ίδιο θέμα και τη συμμετοχή συνδικαλιστών από 60 χώρες από πέντε ηπείρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ