ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι κόντρες στο φόντο χερσαίας επέμβασης

Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Σαουδικής Αραβίας
Από πρόσφατες ασκήσεις του στρατού της Σαουδικής Αραβίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Θερμή υποδοχή στην πρόταση του εκπροσώπου Τύπου του στρατού της Σαουδικής Αραβίας για την αποστολή Σαουδάραβων στρατιωτών στο έδαφος της Συρίας, σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, επιφύλαξε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ.

«Αυτό το είδος ειδήσεων είναι πολύ καλοδεχούμενο», είπε ο Κάρτερ, χαιρετίζοντας την πρόταση της Σ. Αραβίας να συνδράμει στην περίπτωση που αποφασιστεί χερσαία επέμβαση στο έδαφος της Συρίας, δηλώνοντας ότι «αδημονεί» να τη συζητήσει την επόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες κατά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Την πρόταση για την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατευμάτων στο έδαφος της Συρίας έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της Σ. Αραβίας, ταξίαρχος, Αχμεντ αλ Ασίρι, στο τηλεοπτικό δίκτυο «ΑΛ ΑΡΑΜΠΙΓΙΑ», αιφνιδιάζοντας αρχικά τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, που δήλωσε άγνοια.

Ο Σαουδάραβας ταξίαρχος υποστήριξε ότι η Σ. Αραβία είναι «πρόθυμη» να συμμετάσχει «σε οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση» στο έδαφος της Συρίας αποφασίσουν ως «απαραίτητη» οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, τονίζοντας: «Εάν υπάρξει η βούληση από μέρους του συνασπισμού να αρχίσει μια χερσαία επιχείρηση, θα συμβάλουμε με θετικό τρόπο». Με αυτόν τον τρόπο, αποκάλυψε τα σχέδια της σαουδαραβικής μοναρχίας να διευρύνει τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο στο Μπαχρέιν και την Υεμένη, από όπου τις ξεκίνησε προσχηματικά, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή και ισχύ του Ιράν.

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Ανατόλι Αντόνοφ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ρωσο-αμερικανικού συντονιστικού κέντρου στο Αμμάν σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν οι δύο χώρες στη Συρία. Ο ίδιος τόνισε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ περιορίζεται, προς το παρόν, μόνον στο μνημόνιο για την ασφάλεια των στρατιωτικών πτήσεων στη Συρία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές επιχειρήσεις...

Ωρες αργότερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Αμστερνταμ «επιτέθηκε» κατά της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις στη Συρία υποβαθμίζουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης και οδηγούν «σε αύξηση των παραβιάσεων του εναέριου τουρκικού χώρου από ρωσικά αεροσκάφη», τον οποίο χαρακτήρισε «ΝΑΤΟικό εναέριο χώρο». «Αυτό δημιουργεί κινδύνους, αύξηση εντάσεων και πρόκληση για το ΝΑΤΟ γιατί συνιστούν παραβιάσεις του ΝΑΤΟικού εναέριου χώρου», είπε χαρακτηριστικά.

Πριν τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, διάψευσε τις προχτεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει μεγάλη στρατιωτική χερσαία επέμβαση στη Συρία. Επέμεινε, ωστόσο, ότι οι πρόσφατες επιχειρήσεις του συριακού και του ρωσικού στρατού προκαλούν στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας πλήθη δεκάδων χιλιάδων αμάχων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα για να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία. Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε χτες ότι τα τουρκο-συριακά σύνορα είναι κλειστά.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ρώσος πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, Αλεξέι Μποροντάβκιν, σημείωσε την ανάγκη να συμμετάσχουν οι Κούρδοι της Συρίας στην επόμενη φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ των αντιπροσωπειών συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που ανακοινώθηκε πως θα ξαναρχίσουν στις 25 Φλεβάρη. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αδιανόητη η εξαίρεσή τους από τις συνομιλίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Συρίας, τονίζοντας ότι «πολεμούν αποτελεσματικά για να σώσουν τη χώρα τους από τους τζιχαντιστές του ΝΤΑΕΣ (αραβικό ακρωνύμιο των λέξεων Ισλαμικό Κράτος)».

Ενδιαφέρον προκάλεσε επιπροσθέτως η είδηση που μετέδωσε το ίδιο διάστημα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΤΑΣΣ» πως στις 10 Φλεβάρη οι Κούρδοι της Συρίας θα ανοίξουν γραφείο εκπροσώπησής τους στη Μόσχα όχι με τη μορφή πρεσβείας, αλλά «σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση». Το πρακτορείο επικαλέστηκε σχετικές δηλώσεις του προέδρου του «Συμβουλίου Ομοσπονδίας Εθνικής και Πολιτιστικής Κουρδικής Αυτονομίας», Φαρχάτ Πατίεφ.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων, ο συριακός στρατός με τη ρωσική αεροπορική κάλυψη σημειώνει τη μία επιτυχία μετά την άλλη, ιδιαίτερα στην επαρχία Χαλέπι, όπου χτες ανακατέλαβε ακόμη ένα στρατηγικής σημασίας χωριό, το Ριτγιάν. Το πρωί είχε ανακαταλάβει τον έλεγχο μιας ακόμη σημαντικής περιοχής, της περιοχής Ατμαν στην επαρχία Νταράα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανταποδίδει τις ρωσικές κατηγορίες και ενισχύει την ένταση

Η Αγκυρα συνδέει την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» με την πιο «αποφασιστική» στάση απέναντι στη Ρωσία

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Σταθερά «στο κόκκινο» βρίσκεται το θερμόμετρο στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, με καθημερινά νέα «επεισόδια» να αναδεικνύουν ότι η ένταση κλιμακώνεται, επιδρώντας μάλιστα στις εξελίξεις σε μια σειρά «μέτωπα» όπως είναι η Συρία.

Ετσι, μετά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για ενδείξεις πιθανών προετοιμασιών μιας τουρκικής χερσαίας επιχείρησης στη Συρία, η Αγκυρα ύψωσε κι άλλο τους τόνους για το μαζικό διωγμό προσφύγων από τα βόρεια της Συρίας, εξαιτίας - όπως υποστηρίζει - των ρωσικών βομβαρδισμών.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού της χώρας τόνιζαν χτες στη «Σαμπάχ» πως «οι Ρώσοι προσπαθούν να κρύψουν τα δικά τους εγκλήματα στη Συρία. Απλά τραβούν την προσοχή από τις επιθέσεις που κάνουν εναντίον αμάχων ως χώρα που έχει ήδη εισβάλει στη Συρία. Η Τουρκία έχει όλα τα δικαιώματα να λάβει μέτρα για να προστατέψει τη δική της ασφάλεια».

Ο ίδιος ο Αχμέντ Νταβούτογλου, από το βήμα της «Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία» που έγινε στο Λονδίνο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις όποιες «επαφές» των ΗΠΑ με τη Ρωσία. «Καλούμε τους Αμερικανούς συμμάχους μας να δράσουν πιο αποφασιστικά και καθαρά απέναντι στη Ρωσία... Αποτελεί δικαίωμά μας να περιμένουμε μια εξήγηση. Αν φιλοξενούμε εκατομμύρια Σύρους στη χώρα μας, έχουμε το δικαίωμα να ...περιμένουμε μια απάντηση» υπογράμμισε, συνδέοντας ουσιαστικά την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» με την «πιο αποφασιστική» στάση απέναντι στη Ρωσία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ευθύνονται για τη διάσπαση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μεταξύ της Τουρκίας και της πόλης του Χαλεπίου (όπου... σημειωτέον τον τελευταίο καιρό ο συριακός στρατός σημειώνει επιτυχίες) και γκρίνιαξε ότι «αν αυτό συνεχιστεί δεν έχει νόημα να γίνονται τέτοιες διασκέψεις όπως αυτή που γίνεται εδώ ή στη Γενεύη. Ολα αυτά θα μοιάζουν (απλά) με ένα διπλωματικό παιχνίδι». Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι συνομιλίες μάς ανησυχούν. Γιατί όποτε γίνεται μια τέτοια συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την επόμενη μέρα γίνονται περισσότερες επιθέσεις στη Συρία από τους Ρώσους».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ξεκίνησε τις εργασίες της διακομματική επιτροπή, που συγκροτήθηκε σε επίπεδο Βουλής για την προετοιμασία «Χάρτη» από τον οποίο θα προκύψει το νέο Σύνταγμα της χώρας. Πρόκειται για διαδικασία που αφενός αφορά την προσαρμογή του σύγχρονου αστικού κράτους της Τουρκίας στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής, αφετέρου αναμένεται να εξελιχθεί παράλληλα και με διάφορες ενδοαστικές διεργασίες που συνεχίζονται στη χώρα (όπως φάνηκε και μετά τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη). Μιλώντας σε συνεδρίαση της επιτροπής, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η οικοδόμηση ενός συστήματος για το μέλλον της Τουρκίας που θα είναι σύγχρονο, σύμφωνο με τις βάσεις της πλουραλιστικής δημοκρατίας και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

  • Να σημειωθεί ότι μια από τις μεγαλύτερες εργοδοτικές οργανώσεις της Τουρκίας, η ΤΟΒΒ (Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων) εξέφρασε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην «ανοικοδόμηση» της κατεστραμμένης, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του 2014, Γάζας. Ο πρόεδρος της ΤΟΒΒ, Ριφάτ Χισαρτσίκλιογλου, τόνισε πως «ως τουρκικός επιχειρηματικός κόσμος μπορούμε να φέρουμε σε πέρας αυτή την εργασία», ενώ είναι ήδη έτοιμη μελέτη που αφορά έργα ύψους 5 δισ. δολ., μόνο για την ίδια την πόλη της Γάζας και σύμφωνα με τη «Χουριέτ» έχουν γίνει επαφές και με παλαιστινιακές, αλλά και ισραηλινές αρχές. Είναι κι αυτή μια άλλη πλευρά των «καρπών» που προσδοκά η Αγκυρα από την προσπάθειά της να αναδυθεί σε «προστάτη» του μουσουλμανικού κόσμου.
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Διαρκείς επαφές και ζυμώσεις από τη Σεούλ

ΣΕΟΥΛ.--

Νέες κινήσεις για να παρέμβει στην κατεύθυνση ανάληψης νέων κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας αναλαμβάνει η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο των συνολικότερων μεθοδεύσεων που εντείνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε Ασία - Ειρηνικό.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ν. Κορέας Γιουν Μπιγιούνγκ-σε είχε μια («σπάνια» κατά τα σχόλια του νοτιοκορεατικού Τύπου) συνάντηση με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, Μαρκ Λίπερτ, Ιαπωνίας Κόρο Μπέσο, Αυστραλίας Γουίλιαμ Πάτερσον, αλλά και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα (Γερμανό) Γκέρχαρντ Σάμπατιλ. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

«Προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε στην επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ, αλλά η συνάντηση αποσκοπεί να συζητήσει και διμερείς κυρώσεις», ανέφερε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ στο πρακτορείο «Γιονάπ». «Ολα τα κράτη που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση έχουν ενεργά στηρίξει την προσπάθεια αυτή και αναμένεται να πράξουν το ίδιο και στη συνέχεια», συνέχισε ο ίδιος.

Μετά τις ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ ότι στις αρχές του Γενάρη προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αλλά και άλλες, πιο πρόσφατες, ότι την επόμενη εβδομάδα θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο παρακολούθησης (που πολλοί ερμήνευσαν ως προκάλυμμα για νέα πυρηνική δοκιμή), έχουν τεθεί σε «συναγερμό» οι πολεμικές μηχανές τουλάχιστον των ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ν. Κορέας, στο όνομα της «αυτοάμυνας» και της προστασίας της «ασφάλειας» της περιοχής. Η Κίνα από τη μεριά της έχει συστήσει «εγκράτεια» σε όλα τα μέρη. Ασφαλώς, είναι σίγουρο ότι όλες οι πλευρές μελετούν τις κινήσεις στο πλαίσιο των συνολικότερων επιδιώξεών τους για ενίσχυση της οικονομικής και γεωπολιτικής τους επιρροής σε Ασία - Ειρηνικό, όπου το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι εστίες «έντασης» (βλ. εμφάνιση πολεμικών πλοίων και των ΗΠΑ σε Νότια Κινεζική Θάλασσα), θυμίζοντας ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σοβαρά και στη συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ