ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Κατοχή» και στην αμερικανική επικράτεια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για τις Ενοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ προβλέπει η νέα στρατηγική του Πενταγώνου για την εθνική ασφάλεια, όπως αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η «Washington Post».

Βάσει της νέας στρατηγικής προτείνεται μεγαλύτερη στρατιωτική δραστηριότητα όχι από αέρος και θαλάσσης, όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις ιστορικά φύλασσαν τη χώρα, αλλά και στο έδαφος και άλλα πιθανώς «προβληματικά» πεδία, όπως είναι η συλλογή και η διανομή πληροφοριών από πολιτικές υπηρεσίες, αναφέρει η εφημερίδα.

Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, σηματοδοτεί την πρώτη απόπειρα του Πενταγώνου μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 να παρουσιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την εθνική άμυνα των ΗΠΑ. Το σχέδιο εγείρει την πιθανότητα μάχιμες μονάδες να αναλάβουν δράση στην περίπτωση που οι πολιτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς δε βρίσκονται σε θέση να αντιδράσουν.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Διαδηλώσεις έξω, διαφωνίες μέσα...

Παρά την επιστράτευση όλων των μέσων οι διαδηλωτές στη Σκοτία πλησίασαν τη βίλα όπου γίνεται η συνάντηση

Associated Press

Παρά την επιστράτευση όλων των μέσων οι διαδηλωτές στη Σκοτία πλησίασαν τη βίλα όπου γίνεται η συνάντηση
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

«Η ισχύς στο λαό»... βροντοφώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές που ξεκίνησαν αργά χτες το απόγευμα από την πρωτεύουσα της Σκοτίας με κατεύθυνση το θέρετρο του Γκλένιγκλς, όπου και πραγματοποιείται από χτες η Σύνοδος του Ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη, του G8.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, με 11.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός «πολέμου» και μετά την ένταση που προκλήθηκε από την αρχική απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τη χτεσινή διαδήλωση. Επικαλούμενη τη δημόσια ασφάλεια η αστυνομία ακύρωσε αρχικώς τη χτεσινή πορεία, ωστόσο έπειτα από διάλογο με τους διοργανωτές - και υπό την απειλή πως η συγκέντρωση θα μεταφερθεί στο Εδιμβούργο - οι Αρχές επέτρεψαν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.

Προειδοποίησαν, όμως, τους διαδηλωτές ότι θα απαντήσουν δυναμικά σε οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ηδη, οι διαδηλωτές πήραν μία πρώτη... γεύση την Τρίτη, όταν ξέσπασαν επεισόδια σε διαδήλωση στο Εδιμβούργο, όπου η αστυνομία επενέβη άμεσα, με απολογισμό περισσότερους από 20 τραυματίες και 100 συλλήψεις. Ενώ νέα επεισόδια σημειώθηκαν και χτες το πρωί, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται εκ νέου με την αστυνομία.

Μεταξύ των διαδηλωτών και ο ανεξάρτητος, πρώην Εργατικός βουλευτής, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Τόνι Μπλερ επειδή είχε αντιταχθεί σθεναρά στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

«Δε διαδηλώνουμε κατά της αστυνομίας. Διαμαρτυρόμαστε εναντίον των εγκληματιών, στο Γκλένιγκλς» ξεκαθάρισε ο Γκάλογουεϊ, αναφερόμενος στους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Χιλιάδες, επίσης, άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Εδιμβούργο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την έναρξη της Συνόδου και τη συναυλία Λάιβ Εϊτ στο Μάριφιλντ, όπου θα παρουσιαστούν επί σκηνής οι Τζέιμς Μπράουν, Ρόναν Κίτινγκ, Γιουσού Νου Ντούρου και οι Τράβις.

Διαφωνούν πριν καν ξεκινήσουν

Στο μεταξύ, με το επίσημο δείπνο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ως οικοδεσπότη της Συνόδου, άρχισαν χτες οι εργασίες του G8, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ της Βρετανίας, Γουνιχίρο Κοϊζούμι της Ιαπωνίας, Πολ Μάρτιν του Καναδά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στη Σύνοδο των Οκτώ επίσης έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, της Αφρικανικής Ενωσης, του ΠΟΕ, αλλά και οι ηγέτες κρατών, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Κίνας Χου Ζιντάο, της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, του Μεξικού Βινσέντε Φοξ, της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ κ.ά.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου του Γκλένιγκλς βρίσκονται η ανάπτυξη της Αφρικής και το περιβάλλον και όχι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των οκτώ ηγετών σε παλαιότερες συνόδους.

Εντονες διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται ως προς την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων διεθνούς εμπορίου και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά επίσης και ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων για διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική και για διαγραφή των χρεών ορισμένων εκ των φτωχότερων κρατών.

Ηδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ ο Μπους, λίγο πριν μεταβεί στη Σκοτία, και ενόσω πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Δανία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο του Κιότο.

Συγκεκριμένα ο Τζορτζ Μπους είπε: «Το Κιότο δε λειτούργησε στις ΗΠΑ και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει στον υπόλοιπο κόσμο, διότι δεν έχει υπογραφεί από τα περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη» και υποστήριξε ότι οι ηγέτες του G8 πρέπει να προχωρήσουν στη μετά-Κιότο εποχή.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Αφρική ο Μπους προχώρησε σε μια δήλωση που μόνο ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί: «Ως χώρα, μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Κι επομένως θα δώσουμε βοήθεια, θα διαγράψουμε τα χρέη. Αυτό, όμως, που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις θα επενδύσουν αυτή τη βοήθεια για τους πολίτες τους, για την υγεία τους, την παιδεία και για την καταπολέμηση της διαφθοράς».


ΒΟΛΙΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

ΛΑ ΠΑΣ - ΚΙΤΟ.-

Τελικά, ο κύβος ερρίφθη. Εξάλλου, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εξαιτίας της αφόρητης λαϊκής και συνάμα πολιτικής πίεσης. Το Κοινοβούλιο συμφώνησε σε διπλή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Δεκέμβρη: προεδρικές και γενικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του Κογκρέσου Ορμάντο Βάκα Ντίες, σύμφωνα με το ΒΒC, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα», που εγκρίθηκε και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου και προβλέπει την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος που θα επιτρέπει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και όχι όπως προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2007.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το αδιέξοδο, στο οποίο βρέθηκαν τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου έναντι της πίεσης, τόσο των διαδηλώσεων που άρχιζαν πάλι να εντείνονται, όσο και των κομμάτων που αποτελούν συνισταμένη του λαϊκού κινήματος, που ζητούσαν και γενικές εκλογές, καθώς, όπως τόνιζαν, μετά την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Μέσα και την αντικατάστασή του από τον Εδουάρδο Ροδρίγες Βελτζέ, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, και το Κογκρέσο είχε χάσει τη λαϊκή στήριξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, η ανακοίνωση της επίσπευσης των εκλογών, αλλά και της έναρξης της Συνταγματικής Συνέλευσης τον Ιούλη του 2006, παράλληλα με το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Σάντα Κρους, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο βολιβιανό λαό.

Στο πόδι και πάλι το Εκουαδόρ

Στο μεταξύ, στο γειτονικό Εκουαδόρ, το λαϊκό κίνημα, που μόλις πριν από 4 μήνες ανέτρεψε τον Πρόεδρο Λούσιο Γκουτιέρες, και πάλι βρίσκεται επί ποδός πολέμου διεκδικώντας τα έσοδα από τον πλούτο της χώρας να γίνονται «επενδύσεις» στον κοινωνικό τομέα, όπως Υγεία, Παιδεία κλπ.

Σύμφωνα πάντα με την Prensa Latina, απεργίες, διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων ήδη λαμβάνουν χώρα στις επαρχίες Μαναμπί, Πιτσίντσα και Ιμπαμπούρα, ενώ έχει αποκλειστεί και μέρος του Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμάνι, το Γκουαγιακίλ. Παράλληλα, τα ΜΜΕ του Εκουαδόρ αναφέρουν ότι υπάρχουν και καταλήψεις ορισμένων κυβερνητικών και ομοσπονδιακών γραφείων ως αντίδραση στην άγρια καταστολή, εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, των διαδηλώσεων που έγιναν στο Πόρτο Βιέχο, πρωτεύουσα της επαρχίας Μαναμπί, όπου τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν και 50 συνελήφθησαν. Προς τον παρόν, ο Πρόεδρος Αλφρέντο Παλάσιο έχει «παγώσει» τις συνομιλίες με τις λαϊκές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ