Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΩΝ ΟΚΤΩ - G8
Διαδηλώσεις έξω, διαφωνίες μέσα...

Παρά την επιστράτευση όλων των μέσων οι διαδηλωτές στη Σκοτία πλησίασαν τη βίλα όπου γίνεται η συνάντηση

Associated Press

Παρά την επιστράτευση όλων των μέσων οι διαδηλωτές στη Σκοτία πλησίασαν τη βίλα όπου γίνεται η συνάντηση
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

«Η ισχύς στο λαό»... βροντοφώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές που ξεκίνησαν αργά χτες το απόγευμα από την πρωτεύουσα της Σκοτίας με κατεύθυνση το θέρετρο του Γκλένιγκλς, όπου και πραγματοποιείται από χτες η Σύνοδος του Ομίλου των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη, του G8.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, με 11.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός «πολέμου» και μετά την ένταση που προκλήθηκε από την αρχική απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τη χτεσινή διαδήλωση. Επικαλούμενη τη δημόσια ασφάλεια η αστυνομία ακύρωσε αρχικώς τη χτεσινή πορεία, ωστόσο έπειτα από διάλογο με τους διοργανωτές - και υπό την απειλή πως η συγκέντρωση θα μεταφερθεί στο Εδιμβούργο - οι Αρχές επέτρεψαν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης.

Προειδοποίησαν, όμως, τους διαδηλωτές ότι θα απαντήσουν δυναμικά σε οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ηδη, οι διαδηλωτές πήραν μία πρώτη... γεύση την Τρίτη, όταν ξέσπασαν επεισόδια σε διαδήλωση στο Εδιμβούργο, όπου η αστυνομία επενέβη άμεσα, με απολογισμό περισσότερους από 20 τραυματίες και 100 συλλήψεις. Ενώ νέα επεισόδια σημειώθηκαν και χτες το πρωί, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται εκ νέου με την αστυνομία.

Μεταξύ των διαδηλωτών και ο ανεξάρτητος, πρώην Εργατικός βουλευτής, Τζορτζ Γκάλογουεϊ, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Τόνι Μπλερ επειδή είχε αντιταχθεί σθεναρά στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ.

«Δε διαδηλώνουμε κατά της αστυνομίας. Διαμαρτυρόμαστε εναντίον των εγκληματιών, στο Γκλένιγκλς» ξεκαθάρισε ο Γκάλογουεϊ, αναφερόμενος στους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.

Χιλιάδες, επίσης, άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Εδιμβούργο για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την έναρξη της Συνόδου και τη συναυλία Λάιβ Εϊτ στο Μάριφιλντ, όπου θα παρουσιαστούν επί σκηνής οι Τζέιμς Μπράουν, Ρόναν Κίτινγκ, Γιουσού Νου Ντούρου και οι Τράβις.

Διαφωνούν πριν καν ξεκινήσουν

Στο μεταξύ, με το επίσημο δείπνο του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, ως οικοδεσπότη της Συνόδου, άρχισαν χτες οι εργασίες του G8, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και οι πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ της Βρετανίας, Γουνιχίρο Κοϊζούμι της Ιαπωνίας, Πολ Μάρτιν του Καναδά και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στη Σύνοδο των Οκτώ επίσης έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, της Αφρικανικής Ενωσης, του ΠΟΕ, αλλά και οι ηγέτες κρατών, όπως ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, της Κίνας Χου Ζιντάο, της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, του Μεξικού Βινσέντε Φοξ, της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ κ.ά.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της συνόδου του Γκλένιγκλς βρίσκονται η ανάπτυξη της Αφρικής και το περιβάλλον και όχι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των οκτώ ηγετών σε παλαιότερες συνόδους.

Εντονες διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται ως προς την υιοθέτηση δικαιότερων κανόνων διεθνούς εμπορίου και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών απειλών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά επίσης και ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων για διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική και για διαγραφή των χρεών ορισμένων εκ των φτωχότερων κρατών.

Ηδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ ο Μπους, λίγο πριν μεταβεί στη Σκοτία, και ενόσω πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Δανία, όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο του Κιότο.

Συγκεκριμένα ο Τζορτζ Μπους είπε: «Το Κιότο δε λειτούργησε στις ΗΠΑ και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει στον υπόλοιπο κόσμο, διότι δεν έχει υπογραφεί από τα περισσότερα αναπτυσσόμενα κράτη» και υποστήριξε ότι οι ηγέτες του G8 πρέπει να προχωρήσουν στη μετά-Κιότο εποχή.

Αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια προς την Αφρική ο Μπους προχώρησε σε μια δήλωση που μόνο ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί: «Ως χώρα, μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε βοήθεια στους συνανθρώπους μας. Κι επομένως θα δώσουμε βοήθεια, θα διαγράψουμε τα χρέη. Αυτό, όμως, που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις θα επενδύσουν αυτή τη βοήθεια για τους πολίτες τους, για την υγεία τους, την παιδεία και για την καταπολέμηση της διαφθοράς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ