Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι

ΛΑ ΠΑΣ - ΚΙΤΟ.-

Τελικά, ο κύβος ερρίφθη. Εξάλλου, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εξαιτίας της αφόρητης λαϊκής και συνάμα πολιτικής πίεσης. Το Κοινοβούλιο συμφώνησε σε διπλή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο Δεκέμβρη: προεδρικές και γενικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του Κογκρέσου Ορμάντο Βάκα Ντίες, σύμφωνα με το ΒΒC, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα», που εγκρίθηκε και από τα δύο Σώματα του Κογκρέσου και προβλέπει την αναθεώρηση άρθρου του Συντάγματος που θα επιτρέπει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και όχι όπως προβλεπόταν για τον Αύγουστο του 2007.

Ουσιαστικά, πρόκειται για το αδιέξοδο, στο οποίο βρέθηκαν τα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου έναντι της πίεσης, τόσο των διαδηλώσεων που άρχιζαν πάλι να εντείνονται, όσο και των κομμάτων που αποτελούν συνισταμένη του λαϊκού κινήματος, που ζητούσαν και γενικές εκλογές, καθώς, όπως τόνιζαν, μετά την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Μέσα και την αντικατάστασή του από τον Εδουάρδο Ροδρίγες Βελτζέ, πρώην επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου, και το Κογκρέσο είχε χάσει τη λαϊκή στήριξη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, η ανακοίνωση της επίσπευσης των εκλογών, αλλά και της έναρξης της Συνταγματικής Συνέλευσης τον Ιούλη του 2006, παράλληλα με το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Σάντα Κρους, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο βολιβιανό λαό.

Στο πόδι και πάλι το Εκουαδόρ

Στο μεταξύ, στο γειτονικό Εκουαδόρ, το λαϊκό κίνημα, που μόλις πριν από 4 μήνες ανέτρεψε τον Πρόεδρο Λούσιο Γκουτιέρες, και πάλι βρίσκεται επί ποδός πολέμου διεκδικώντας τα έσοδα από τον πλούτο της χώρας να γίνονται «επενδύσεις» στον κοινωνικό τομέα, όπως Υγεία, Παιδεία κλπ.

Σύμφωνα πάντα με την Prensa Latina, απεργίες, διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων ήδη λαμβάνουν χώρα στις επαρχίες Μαναμπί, Πιτσίντσα και Ιμπαμπούρα, ενώ έχει αποκλειστεί και μέρος του Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη δεύτερη μεγάλη πόλη και λιμάνι, το Γκουαγιακίλ. Παράλληλα, τα ΜΜΕ του Εκουαδόρ αναφέρουν ότι υπάρχουν και καταλήψεις ορισμένων κυβερνητικών και ομοσπονδιακών γραφείων ως αντίδραση στην άγρια καταστολή, εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, των διαδηλώσεων που έγιναν στο Πόρτο Βιέχο, πρωτεύουσα της επαρχίας Μαναμπί, όπου τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν και 50 συνελήφθησαν. Προς τον παρόν, ο Πρόεδρος Αλφρέντο Παλάσιο έχει «παγώσει» τις συνομιλίες με τις λαϊκές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ