ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κάλεσμα σε σύσκεψη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα

Την Τρίτη 12 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Κάλεσμα σε κοινή σύσκεψη την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βερανζέρου 1 πλατεία Κάνιγγος, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας προς τους φορείς και τις Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που έχουν συσταθεί σε περιοχές της Ελλάδας.

Σκοπός της σύσκεψης είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων και να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Ερχεται, μάλιστα, ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που παίρνει η Συντονιστική Επιτροπή των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας για διεξαγωγή μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα στις αρχές Νοέμβρη, όπως και ανακοινώθηκε στη μεγαλειώδη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης το περασμένο Σάββατο στον κόμβο της Στροφυλιάς.

«Εμείς όλοι που ζούμε τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες που κόστισαν και ανθρώπινες ζωές, που "γκρεμίστηκαν" οι ζωές μας από τους σεισμούς έχουμε έναν κοινό αντίπαλο, που αποτελεί την αιτία για τα δεινά μας. Αιτία είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που θεωρούν κόστος τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού γι' αυτό και μας αφήνουν απροστάτευτους απέναντι σε όλους τους φυσικούς κινδύνους», σημειώνει στην επιστολή - κάλεσμα για την κοινή σύσκεψη η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Και προσθέτει: «Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, με τους Συλλόγους και τα Σωματεία που ανήκουμε, με την οργάνωσή μας στις Επιτροπές Αγώνα κατά χωριό και περιοχή, έχουμε ορθώσει το ανάστημά μας. Αναμετριόμαστε καθημερινά και ανυποχώρητα, βάζοντας σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες, για την αποκατάσταση και την ολική στο 100% αποζημίωση όλων των ζημιών, την άμεση λήψη μέτρων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα γεγονότα ούτε στα μέρη μας ούτε πουθενά στην Ελλάδα».

Τονίζει επίσης ότι μέσα από τον συντονισμό της δράσης ο αγώνας των πληγέντων θα γίνει πιο μαζικός, πιο δυνατός και αποτελεσματικός. «Ο οργανωμένος, καλά συντονισμένος αγώνας μας και η αγωνιστική αλληλεγγύη που έχει δείξει ο λαός μας, αποτελεί ισχυρό όπλο που μπορεί να επιβάλει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», σημειώνει.

ΚΡΗΤΗ
Ανησυχία για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και την ασφάλεια των μαθητών

Δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό

Από τις καταστροφές στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού στον νομό Ηρακλείου
Από τις καταστροφές στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού στον νομό Ηρακλείου
«Νιώθουμε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε "στον αέρα", καθώς τα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα χρόνων κάνουν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση σε δεκάδες σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως: Στο 4ο, 5ο, 9ο, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού. Ακόμα, δεκάδες είναι τα σχολεία όπου ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ άλλα έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα. Ωστόσο, μας λέτε ότι θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα "κανονικά". Το δικό σας "κανονικά" ...εμείς το φοβόμαστε!».

Η παραπάνω κραυγή αγωνίας μαθητών και μαθητριών από το Ηράκλειο Κρήτης - που αποτυπώνεται σε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Ηρακλείου - φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει τους μαθητές και τα σχολεία ως «κόστος», της πολιτικής της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας. Μιας πολιτικής που πνίγει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών στη μόρφωση, αδιαφορώντας ακόμα και για τις προδιαγραφές των σχολικών κτιρίων, ακόμα και για το κατά πόσο είναι ασφαλή.

Οι μαθητές με την επιστολή τους καλούν όλα τα σχολεία, τα 5μελή και τα 15μελή να συζητήσουν, να κάνουν συνελεύσεις, να υπογράψουν την επιστολή, «να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη» και να δείξουν από κοινού έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους στο Αρκαλοχώρι, με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε σχολείο.

Παλιά κτίρια, χωρίς συντήρηση και αντισεισμικό έλεγχο

Σταδιακά αυτήν τη βδομάδα άνοιξε η πλειοψηφία των σχολείων στον δήμο Ηρακλείου. Η ανησυχία όμως παραμένει για το ποια θα είναι η συμπεριφορά των σχολικών κτιρίων σε ενδεχόμενο νέο σεισμό, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους είναι κτίρια πολύ παλιά, φτιαγμένα με αντισεισμικές προδιαγραφές 40 - 50 ετών πριν, που δεν έχουν σχέση με τις σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές, ενώ εξονυχιστική αντισεισμική μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ταυτόχρονα, στα σχολικά κτίρια φοιτούν έως και διπλάσιοι μαθητές από όσους είχε σχεδιαστεί να φοιτούν. Οι αυξημένες ανάγκες για στέγαση, αντί να οδηγήσουν σε ανέγερση νέων κτιρίων, αντιμετωπίζονται με κλείσιμο αιθουσών, εργαστηρίων κ.λπ., στοιβάζοντας τελικά μαθητές σε κτίρια φτιαγμένα για πολύ λιγότερους, γεγονός που γεννά πρόσθετη ανησυχία για τις δυνατότητες ασφαλούς εκκένωσης σε περίπτωση νέου σεισμού... Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι περίπου το 80% των νηπιαγωγείων στον δήμο στεγάζονται σε νοικιασμένα ισόγεια πολυκατοικιών, συνεπώς ούτε αντισεισμικές μελέτες υπάρχουν, αλλά ούτε και γνώση της οικοδομής...

Την ίδια στιγμή, τρία Δημοτικά και τρία Νηπιαγωγεία έχουν κριθεί ακατάλληλα. Οι 600 μαθητές που στεγάζονταν σε αυτά τα κτίρια είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν μήνες και δεν υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης αυτών των σχολείων.

Τώρα αυτά τα 600 περίπου παιδιά κάνουν μάθημα μέσω Webex, άγνωστο μέχρι πότε. Ωστόσο οι εργαζόμενοι γονείς τους δεν δικαιούνται άδεια, ενώ δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για τη στήριξή τους, π.χ. με την παροχή δωρεάν ρεύματος ή ίντερνετ, ειδικά για περιπτώσεις σεισμόπληκτων οικογενειών ή ανθρώπων που έμειναν χωρίς εισόδημα.

Στις αρχές της βδομάδας, αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και Συλλόγων Γονέων του δήμου Ηρακλείου προχώρησαν σε παρεμβάσεις στην γενική γραμματέα του δήμου και στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων γονιών για την κατάσταση των σχολείων και τις επιπτώσεις του σεισμού, και ζητώντας να επιστρέψουν τα παιδιά σε ασφαλή σχολεία.

Η Ενωση Γονέων Ηρακλείου διεκδικεί ακόμα και για τα ανοιχτά σχολεία να γίνουν μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε έναν επόμενο σεισμό θα είναι ασφαλή, ενώ δεν θα σταματήσει τις παρεμβάσεις γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα και ήδη δρομολογεί νέες.

Ακατάλληλο κτίριο και στο Λασίθι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζημιές σε παμπάλαια σχολικά κτίρια έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Τζερμιάδο, στο οποίο ο σεισμός έδωσε τη χαριστική βολή και πλέον κρίθηκε ακατάλληλο. Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Λασιθίου της ΚΝΕ στέκεται στις «τεράστιες εγκληματικές ευθύνες» που έχουν «όλοι αυτοί που πριν από ακριβώς έναν χρόνο απαντούσαν απαξιωτικά τόσο στους μαθητές που κινητοποιούνταν για το κτιριακό πρόβλημα (απειλώντας ακόμα και να φέρουν εισαγγελέα) όσο και προς το ΚΚΕ, που έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά και τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που έφερε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις μεγάλες ανάγκες των σεισμοπλήκτων

Τα κλιμάκια της Τομεακής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ που πραγματοποιούν καθημερινές περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά, έρχονται αντιμέτωπα με τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που έχουν ξεσπιτωθεί, αφού είναι δεδομένη η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ η λεγόμενη στεγαστική συνδρομή με ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης μόλις ξεκίνησε. Ετσι τα προβλήματα στέγασης αλλά και σίτισης είναι μεγάλα, ενώ η λαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, με πολλούς εθελοντές να προσφέρουν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών (διανομή συσσιτίου, υλικών, ταξινόμηση βοήθειας, όπως ρουχισμός, τρόφιμα κ.λπ.).

Στην περιοδεία στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι και στη Βόνη από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, τον Πάνο Καραγιώργο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, και την Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ, καταγγέλθηκε ότι τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» που έχουν δοθεί για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας λειτουργικής κατοίκησης, ενώ κάποια είναι σε άθλια κατάσταση. Επίσης, ότι μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων και άλλων προμηθειών που στέλνονται και αποθηκεύονται, κάτι το οποίο θα πρέπει οι αρχές να φροντίσουν στο άμεσο μέλλον. Οσον αφορά το συσσίτιο αναφέρθηκε ότι χρειάζεται η βελτίωση της διανομής, όπως και της τροφοδοσίας, ώστε να μοιράζεται με καλύτερο τρόπο. Μέχρι πρόσφατα 1.300 μερίδες φαγητού μαγειρεύονταν στην κουζίνα του εκθεσιακού στο Αρκαλοχώρι και 700 μερίδες στην Αγ. Μαρίνα.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως άγνωστος είναι ο αριθμός των σεισμοπλήκτων που φιλοξενούνται μέχρι αυτήν τη στιγμή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Σύμφωνα με στοιχεία από την Περιφέρεια Κρήτης, μέχρι τώρα οι διαμένοντες σε σκηνές και δομές πληγέντων από το σεισμό στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων ανέρχονται στους 800 και 200 αντίστοιχα. Αναφορικά με την εγκατάσταση των λιγοστών οικίσκων, που έφτασαν προχτές το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι του Ηρακλείου, εκτιμάται πως θα χρειαστούν μερικές μέρες για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

Στα χωριά Αλάγνι, Αστρίτσι και Μυρτιά, του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, όπου είχε συναντήσεις κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου με επικεφαλής τους Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης, και Κώστα Μωυσάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, συνάντησε την αγανάκτηση των κατοίκων για την καθυστέρηση καταβολής έστω και των άμεσων ενισχύσεων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, καθώς και την αγωνία για την τύχη των σπιτιών τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων που πλησιάζουν.

Επίσης, στο Λιγόρτυνο σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, Ν. Θωμαΐδη, ειπώθηκε ότι το 80% των κτιρίων του χωριού είναι μη κατοικήσιμα, 55 οικογένειες σιτίζονται από τα συσσίτια του δήμου, ενώ ζητούνται 12 οικίσκοι για τη στέγαση κατοίκων. Στο Χαράκι, δε, τα μισά κτίρια είναι μη κατοικήσιμα.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση αποζημίωση στο 100%, χωρίς προϋποθέσεις, των ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις στα δύο χωριά. Παράλληλα, πρόβαλε την ανάγκη να διασφαλιστούν οικίσκοι σε κάθε χωριό, ώστε οι κάτοικοι να μην εγκαταλείψουν τα χωριά και τις περιουσίες τους. Τέλος στηλιτεύτηκε η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα 200 χιλιάδων ευρώ προς τον δήμο, που δεν φτάνει σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών για σίτιση και στέγαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ