Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Ανησυχία για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων και την ασφάλεια των μαθητών

Δέκα μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό

Από τις καταστροφές στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού στον νομό Ηρακλείου
Από τις καταστροφές στο Δημοτικό Σχολείο Θραψανού στον νομό Ηρακλείου
«Νιώθουμε για ακόμη μια φορά ότι είμαστε "στον αέρα", καθώς τα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα χρόνων κάνουν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση σε δεκάδες σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως: Στο 4ο, 5ο, 9ο, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο Γυμνάσιο Αλικαρνασσού. Ακόμα, δεκάδες είναι τα σχολεία όπου ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ άλλα έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλα. Ωστόσο, μας λέτε ότι θα ξεκινήσουμε τα μαθήματα "κανονικά". Το δικό σας "κανονικά" ...εμείς το φοβόμαστε!».

Η παραπάνω κραυγή αγωνίας μαθητών και μαθητριών από το Ηράκλειο Κρήτης - που αποτυπώνεται σε επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια Κρήτης και τον δήμο Ηρακλείου - φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει τους μαθητές και τα σχολεία ως «κόστος», της πολιτικής της υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας. Μιας πολιτικής που πνίγει τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών στη μόρφωση, αδιαφορώντας ακόμα και για τις προδιαγραφές των σχολικών κτιρίων, ακόμα και για το κατά πόσο είναι ασφαλή.

Οι μαθητές με την επιστολή τους καλούν όλα τα σχολεία, τα 5μελή και τα 15μελή να συζητήσουν, να κάνουν συνελεύσεις, να υπογράψουν την επιστολή, «να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το σχολείο που έχουμε πραγματικά ανάγκη» και να δείξουν από κοινού έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους στο Αρκαλοχώρι, με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης σε κάθε σχολείο.

Παλιά κτίρια, χωρίς συντήρηση και αντισεισμικό έλεγχο

Σταδιακά αυτήν τη βδομάδα άνοιξε η πλειοψηφία των σχολείων στον δήμο Ηρακλείου. Η ανησυχία όμως παραμένει για το ποια θα είναι η συμπεριφορά των σχολικών κτιρίων σε ενδεχόμενο νέο σεισμό, με δεδομένο ότι στην πλειοψηφία τους είναι κτίρια πολύ παλιά, φτιαγμένα με αντισεισμικές προδιαγραφές 40 - 50 ετών πριν, που δεν έχουν σχέση με τις σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές, ενώ εξονυχιστική αντισεισμική μελέτη δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ταυτόχρονα, στα σχολικά κτίρια φοιτούν έως και διπλάσιοι μαθητές από όσους είχε σχεδιαστεί να φοιτούν. Οι αυξημένες ανάγκες για στέγαση, αντί να οδηγήσουν σε ανέγερση νέων κτιρίων, αντιμετωπίζονται με κλείσιμο αιθουσών, εργαστηρίων κ.λπ., στοιβάζοντας τελικά μαθητές σε κτίρια φτιαγμένα για πολύ λιγότερους, γεγονός που γεννά πρόσθετη ανησυχία για τις δυνατότητες ασφαλούς εκκένωσης σε περίπτωση νέου σεισμού... Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι περίπου το 80% των νηπιαγωγείων στον δήμο στεγάζονται σε νοικιασμένα ισόγεια πολυκατοικιών, συνεπώς ούτε αντισεισμικές μελέτες υπάρχουν, αλλά ούτε και γνώση της οικοδομής...

Την ίδια στιγμή, τρία Δημοτικά και τρία Νηπιαγωγεία έχουν κριθεί ακατάλληλα. Οι 600 μαθητές που στεγάζονταν σε αυτά τα κτίρια είναι άγνωστο πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν μήνες και δεν υπάρχει σχέδιο μετεγκατάστασης αυτών των σχολείων.

Τώρα αυτά τα 600 περίπου παιδιά κάνουν μάθημα μέσω Webex, άγνωστο μέχρι πότε. Ωστόσο οι εργαζόμενοι γονείς τους δεν δικαιούνται άδεια, ενώ δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μέριμνα για τη στήριξή τους, π.χ. με την παροχή δωρεάν ρεύματος ή ίντερνετ, ειδικά για περιπτώσεις σεισμόπληκτων οικογενειών ή ανθρώπων που έμειναν χωρίς εισόδημα.

Στις αρχές της βδομάδας, αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και Συλλόγων Γονέων του δήμου Ηρακλείου προχώρησαν σε παρεμβάσεις στην γενική γραμματέα του δήμου και στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων γονιών για την κατάσταση των σχολείων και τις επιπτώσεις του σεισμού, και ζητώντας να επιστρέψουν τα παιδιά σε ασφαλή σχολεία.

Η Ενωση Γονέων Ηρακλείου διεκδικεί ακόμα και για τα ανοιχτά σχολεία να γίνουν μελέτες, ώστε να διασφαλιστεί ότι σε έναν επόμενο σεισμό θα είναι ασφαλή, ενώ δεν θα σταματήσει τις παρεμβάσεις γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα και ήδη δρομολογεί νέες.

Ακατάλληλο κτίριο και στο Λασίθι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ζημιές σε παμπάλαια σχολικά κτίρια έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Τζερμιάδο, στο οποίο ο σεισμός έδωσε τη χαριστική βολή και πλέον κρίθηκε ακατάλληλο. Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Λασιθίου της ΚΝΕ στέκεται στις «τεράστιες εγκληματικές ευθύνες» που έχουν «όλοι αυτοί που πριν από ακριβώς έναν χρόνο απαντούσαν απαξιωτικά τόσο στους μαθητές που κινητοποιούνταν για το κτιριακό πρόβλημα (απειλώντας ακόμα και να φέρουν εισαγγελέα) όσο και προς το ΚΚΕ, που έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά και τη "Λαϊκή Συσπείρωση", που έφερε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ