Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις μεγάλες ανάγκες των σεισμοπλήκτων

Τα κλιμάκια της Τομεακής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ που πραγματοποιούν καθημερινές περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά, έρχονται αντιμέτωπα με τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που έχουν ξεσπιτωθεί, αφού είναι δεδομένη η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ η λεγόμενη στεγαστική συνδρομή με ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στα μέτρα στήριξης μόλις ξεκίνησε. Ετσι τα προβλήματα στέγασης αλλά και σίτισης είναι μεγάλα, ενώ η λαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, με πολλούς εθελοντές να προσφέρουν για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών (διανομή συσσιτίου, υλικών, ταξινόμηση βοήθειας, όπως ρουχισμός, τρόφιμα κ.λπ.).

Στην περιοδεία στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι και στη Βόνη από τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, τον Πάνο Καραγιώργο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, και την Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της ΤΕ, καταγγέλθηκε ότι τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία» που έχουν δοθεί για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας λειτουργικής κατοίκησης, ενώ κάποια είναι σε άθλια κατάσταση. Επίσης, ότι μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων και άλλων προμηθειών που στέλνονται και αποθηκεύονται, κάτι το οποίο θα πρέπει οι αρχές να φροντίσουν στο άμεσο μέλλον. Οσον αφορά το συσσίτιο αναφέρθηκε ότι χρειάζεται η βελτίωση της διανομής, όπως και της τροφοδοσίας, ώστε να μοιράζεται με καλύτερο τρόπο. Μέχρι πρόσφατα 1.300 μερίδες φαγητού μαγειρεύονταν στην κουζίνα του εκθεσιακού στο Αρκαλοχώρι και 700 μερίδες στην Αγ. Μαρίνα.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως άγνωστος είναι ο αριθμός των σεισμοπλήκτων που φιλοξενούνται μέχρι αυτήν τη στιγμή σε σπίτια συγγενών και φίλων. Σύμφωνα με στοιχεία από την Περιφέρεια Κρήτης, μέχρι τώρα οι διαμένοντες σε σκηνές και δομές πληγέντων από το σεισμό στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών - Αστερουσίων ανέρχονται στους 800 και 200 αντίστοιχα. Αναφορικά με την εγκατάσταση των λιγοστών οικίσκων, που έφτασαν προχτές το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι του Ηρακλείου, εκτιμάται πως θα χρειαστούν μερικές μέρες για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής.

Στα χωριά Αλάγνι, Αστρίτσι και Μυρτιά, του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων, όπου είχε συναντήσεις κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου με επικεφαλής τους Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης, και Κώστα Μωυσάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, συνάντησε την αγανάκτηση των κατοίκων για την καθυστέρηση καταβολής έστω και των άμεσων ενισχύσεων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, καθώς και την αγωνία για την τύχη των σπιτιών τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων που πλησιάζουν.

Επίσης, στο Λιγόρτυνο σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, Ν. Θωμαΐδη, ειπώθηκε ότι το 80% των κτιρίων του χωριού είναι μη κατοικήσιμα, 55 οικογένειες σιτίζονται από τα συσσίτια του δήμου, ενώ ζητούνται 12 οικίσκοι για τη στέγαση κατοίκων. Στο Χαράκι, δε, τα μισά κτίρια είναι μη κατοικήσιμα.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η άμεση αποζημίωση στο 100%, χωρίς προϋποθέσεις, των ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις στα δύο χωριά. Παράλληλα, πρόβαλε την ανάγκη να διασφαλιστούν οικίσκοι σε κάθε χωριό, ώστε οι κάτοικοι να μην εγκαταλείψουν τα χωριά και τις περιουσίες τους. Τέλος στηλιτεύτηκε η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτο βοήθημα 200 χιλιάδων ευρώ προς τον δήμο, που δεν φτάνει σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν εκατοντάδες κάτοικοι των χωριών για σίτιση και στέγαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ