ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποβάθμισαν το πρόβλημα υπονόμευσης του τουρισμού

Τα είπαν χτες από κοντά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ν. Μπερνς με τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο. Αν και ομολόγησαν ότι το προξενείο των ΗΠΑ συνιστά στους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα

Να υποβαθμίσουν το πρόβλημα που δημιουργεί στον ελληνικό τουρισμό η οδηγία που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του αμερικανικού προξενείου στο Ιντερνετ και ουσιαστικά αποτρέπει τους Αμερικανούς τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, επιχείρησαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς,μετά τη συνάντησή τους. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, πρόκειται... "απλώς για προξενικού χαρακτήρα πληροφορίες στη σελίδα του Internet", που δεν ισοδυναμούν με τη βαρύτητα δημόσιας ανακοίνωσης ή αμερικανικής ταξιδιωτικής οδηγίας! Επίσης, ο υπουργός, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα καθησυχασμού ή εφησυχασμού, επανέλαβε ότι "μόνοι μας δημιουργούμε το κλίμα", υποβαθμίζοντας τα ξένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ακυρώνονται εκδρομές στην Ελλάδα, και συμπλήρωσε ότι "η Ελλάδα είναι μια πλεονεκτική χώρα, μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και όχι μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη". Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμησή του σε δήλωση του Ν. Μπερνς ότι "η αμερικανική θέση είναι υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων συνόρων". Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ τού δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ελληνική θέση, η οποία "βασίζεται στο γνωστό δόγμα διπλή ταυτότητα, ευρωπαϊκή και βαλκανική, και άρα διπλή αξιοπιστία, αξιοπιστία στη Δύση, αξιοπιστία και στην περιοχή μας". Ο ίδιος επικοινώνησε, όπως είπε, με τον Γάλλο και τον Ιταλό πρέσβη και τους ενημέρωσε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των επιπτώσεων στον τουρισμό στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητώντας να υπάρξει ευρωπαϊκή θέση, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Πάντως, παρόλο που ο υπουργός εξακολουθεί να βλέπει καλούς οιωνούς, δεν απέκλεισε παρέμβαση στον προσανατολισμό της καμπάνιας του ΕΟΤ.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Ν. Μπερνς υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά είχε υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά... σε καμία περίπτωση δεν τους είπε να αποφύγουν ως προορισμό την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις για εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ τόνισε την ενότητα του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε, επίσης, την εμμονή του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζοντας "μη σοβαρές" τις προτάσεις του Μιλόσεβιτς. Οπως είπε, "επιμένουμε" στην ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων για τον επαναπατρισμό των προσφύγων και στο σταμάτημα της "γενοκτονίας" από τον Μιλόσεβιτς. Τέλος, ο Ν. Μπερνς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τους πολιτιστικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Σερβία.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Πρωτοβουλία" ΝΑΤΟικής έμπνευσης

"Συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", βαφτίζει ο Κ. Καραμανλής το κείμενο που έστειλε στους ηγέτες των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ομως, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τους γνωστούς απαράδεκτους όρους που βάζουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, διανθισμένους με τις "ανησυχίες" του για την ΕΕ και την ΚΕΠΠΑ!

Η "πρωτοβουλία" αυτή του προέδρου της ΝΔ, που προέκυψε μετά από σύσκεψη με τους συνεργάτες του, περισσότερο εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών, παρά φιλοδοξεί να προσφέρει στην "πολιτική λύση" στο Κόσσοβο, αφού άλλωστε συμπλέει με την κυβέρνηση Σημίτη και τους ΝΑΤΟικούς. Εξάλλου, είναι φανερό ότι προσπαθεί να μην υστερήσει σε ανάλογες "πρωτοβουλίες" του Κ. Σημίτη.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο "σχέδιο" του Κ. Καραμανλή προς τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του είναι: "πολιτική ρύθμιση για το Κοσσυφοπέδιο που χωρίς καμία αμφιβολία θα διατηρήσει το υπάρχον συνοριακό καθεστώς στην περιοχή και θα προβλέπει ένα συνολικό καθεστώς αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο με την επιτήρηση μιας διεθνούς δύναμης". Ακόμα να τερματιστεί "η χρήση βίας όσο και η εθνική εκκαθάριση" και να προχωρήσει "η σταδιακή αποστρατικοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου, προφανώς από το γιουγκοσλαβικό στρατό, καθώς και να υπάρξει συνεργασία με την Ομάδα Επαφής σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συμφωνίες του Οκτωβρίου.

Το "κερασάκι" είναι η πρόταση να αναλάβει η ΕΕ ένα συνολικό σχέδιο ανοικοδόμησης και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αφού, βέβαια, προχωρήσει πιο αποφασιστικά ώστε να αποκτήσει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η Ελλάδα "δεν πρέπει να πληρώσει το κόστος της κρίσης".

  • Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντρ. Βουτσίτσεβιτς.
Τα "χειρουργικά" χτυπήματα

Οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί εταίροι δεν έχουν σταματήσει να υπερηφανεύονται για τα αποκαλούμενα χειρουργικά χτυπήματα, που προκαλούν στον "εχθρό" γιουγκοσλαβικό λαό τα υπερσύγχρονα όπλα τους. Ομως, τα χτυπήματα προετοιμασίας είχαν εδώ και αρκετά χρόνια διαφανεί στα πλαίσια της επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Συγκεκριμένα και τα ορατά διά γυμνού οφθαλμού πρώτα "χειρουργικά" πλήγματα έγιναν με την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών και δη της τότε Σοβιετικής Ενωσης και της εγκαθίδρυσης κυβερνήσεων, που ως πειθήνια όργανα θα κράταγαν τα νυστέρια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Ταυτόχρονα, για να ανοιχτούν ακόμα πιο βαθιά οι πληγές από το χειρουργικό νυστέρι, σταδιακά μεθοδεύεται η ενίσχυση και η εδραίωση του σοσιαλρεφορμισμού στην Ευρώπη. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση διάλυσης των κομμουνιστικών κομμάτων με μαρξιστικά λενινιστικά χαρακτηριστικά και η δημιουργία τέτοιων "αριστερών" κομμάτων, που, όπως ο Συνασπισμός στην Ελλάδα και η Ελιά στην Ιταλία, θα παγιδεύουν εξ "αριστερών" τους εργαζόμενους, προσφέροντας έτσι πολύτιμες υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά είναι βασικά κρατούμενα που οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου θα πρέπει να κρατήσουν με αφορμή τα γεγονότα, βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές.

***

Το ΚΚΕ έγκαιρα είχε τότε προειδοποιήσει για τα δεινά που θα έρθουν - και που δυστυχώς είναι μόνο η αρχή τα όσα διαδραματίζονται στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί πρέπει ευθύς εξαρχής να ξεκαθαριστεί ότι πέρα από τους γεωστρατηγικοοικονομικούς στόχους τής - με κάθε τρόπο - εδραίωσης της "νέας τάξης πραγμάτων" στα Βαλκάνια, επόμενος στόχος είναι η Ρωσία και απώτερος σκοπός αυτής της επιχείρησης είναι... ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.

Αφορμή για την προειδοποίηση των κομμουνιστών στάθηκε η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η διάλυση της ΕΣΣΔ, ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας. Τότε βέβαια πολλοί πανηγύριζαν, θριαμβολογούσαν και υπόσχονταν δημοκρατία και ευημερία στους λαούς. Κάποιοι έλεγαν ότι το ΚΚΕ, που κατάφερε και άντεξε στη δίνη των εξελίξεων, είναι κόμμα με ημερομηνία λήξης. Οι ίδιοι λίγο αργότερα, όταν είδαν το ΚΚΕ, όχι μόνο να μη διαλύεται, αλλά να είναι σήμερα τρίτο κόμμα στη Βουλή, δεν έκρυψαν την οργή τους και την απογοήτευσή τους. Είναι δυνατόν, αναρωτιούνταν, στον ορίζοντα του 21ου αιώνα να υπάρχει ακόμα κομμουνιστικό κόμμα; Γνώριζαν ότι το ΚΚΕ θα σταθεί εμπόδιο στα "χειρουργικά" αυτά χτυπήματα, θα αποτελέσει το φάρο της ελπίδας για τους δοκιμαζόμενους λαούς. Ζωντανός κίνδυνος αναβίωσης και εξάπλωσης του κομμουνισμού. Και δε σκέφτηκαν άδικα. Για παράδειγμα, "εδώ στην Ελλάδα, που τη θέλουμε ΝΑΤΟικό - ιμπεριαλιστικό ορμητήριο βρήκε να μη διαλυθεί το ΚΚΕ"; Γι' αυτό ερωτοτροπούν και προβάλλουν διαρκώς το ΣΥΝ.

***

Επιδιώκουν να τον λειτουργήσουν ως αντίβαρο στη δράση του ηρωικού κόμματος - του ΚΚΕ - που έχει συνδέσει το όνομά του, 80 χρόνια τώρα, με τις λαμπρότερες στιγμές της ιστορίας. Αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ να ξεσηκώσει, να πρωτοστατήσει και να αφυπνίσει το λαό πολύ πιο εύκολα και γρήγορα το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση θα είχε μετατρέψει τη χώρα συνολικά σε ορμητήριο. Σκεφτείτε πόσο συνέβαλε το ΚΚΕ σε βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στο ξεδίπλωμα, όχι γενικά και αόριστα αγώνων υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού και κατά των βομβαρδισμών, αλλά αγώνων με αντιιμπεριαλιστικά, αντιμονοπωλιακά, δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Τα συνθήματα "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", που ακούγονται στα αλλεπάλληλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, είναι νομίζουμε η καλύτερη απόδειξη. Φανταστείτε πόσο μόνοι ή και προδομένοι θα αισθάνονταν οι δοκιμαζόμενοι Γιουγκοσλάβοι, λίγο πριν οι Κούρδοι, αν το ΚΚΕ και από κοντά ο λαός δίπλωναν στα σεντούκια τις σημαίες, τα λάβαρα και τα ιδανικά των αγώνων.

***

Ομως στα "χειρουργικά" χτυπήματα, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα πρέπει να προσθέσουμε και τον ευνουχισμό, το νανούρισμα του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος, με την ποδηγέτησή του, την προσπάθεια εγκατάλειψης και κατασυκοφάντησης της ταξικής πάλης και την προβολή της ταξικής συνεργασίας. Και εδώ αξίζει να αναλογιστεί κανείς πόσο θα είχε περιοριστεί ο τσαμπουκάς, το θράσος και η αποτελεσματικότητα των πολεμικών επιχειρήσεων των αμερικανο-ΝΑΤΟικών μακελάρηδων αν στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα είχε ταξικό προσανατολισμό. Πόσο δύσκολη θα γινόταν, για παράδειγμα, στην πράξη η απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια, αν οι εργάτες υπό την καθοδήγηση και την ενίσχυση των ταξικών ηγεσιών, μετέτρεπαν την επιχείρηση αποβίβασης σε γεφύρι της Αρτας. Αυτή ακριβώς την αντιστροφή επιχειρεί να προσδώσει η συγκρότηση του Πανεργατικού Μετώπου. Ενός Μετώπου με σαφή ταξικά, αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, μοναδικά εχέγγυα για τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των εργατικών κατακτήσεων.

Και για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή πράγματι δεν καταλαβαίνουν, ένα παράδειγμα είναι αρκετό. Μέχρι στιγμής το κόστος της πολεμικής επιχείρησης ανέρχεται στο 1 τρισεκατομμύριο, με άμεσο ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστεί. Είναι πολύ πιθανό αν όχι βέβαιο, ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ μετά από απαίτηση των ΗΠΑ να δεχτούν να επωμιστούν μερίδιο του ασύλληπτου αυτού κόστους για το αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού, που ονομάζεται "ανθρωπιστική βοήθεια". Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί ότι το κόστος αυτό που αναλογεί στη χώρα μας θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες της φτωχολογιάς. Αυτό πρακτικά σημαίνει, νέα φορολογικά βάρη, σφίξιμο κι άλλο στο ζωνάρι και ο εργοδότης να "πιπιλά την καραμέλα" του στιλ: "Καλά δε βλέπετε, γίνεται πόλεμος, κινδυνεύει η ΟΝΕ και εσείς θέλετε αυξήσεις, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό και δικαιώματα;". Επόμενα, το χτίσιμο του αντίπαλου δέους, με πρωτομάστορες την εργατική τάξη και πολιτικό καθοδηγητή το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει την ασπίδα από τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά "χειρουργικά" χτυπήματα, της νέας δομής του ΝΑΤΟ που επίκειται και ταυτόχρονα της ανατροπής αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών και των εκφραστών της ώστε να βγει ο λαός στο προσκήνιο.

Ανδρέας ΘΕΡΜΟΣ

Η εκδρομή του ΚΜΕ

Η πασχαλιάτικη εκδρομή του ΚΜΕ για τη Λευκάδα αναχωρεί αύριο Μ. Παρασκευή 9/4 στις 9.00 π.μ. από Χαλκοκονδύλη και Γ Σεπτεμβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ