Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποβάθμισαν το πρόβλημα υπονόμευσης του τουρισμού

Τα είπαν χτες από κοντά ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ν. Μπερνς με τον υπουργό Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλο. Αν και ομολόγησαν ότι το προξενείο των ΗΠΑ συνιστά στους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα, επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα

Να υποβαθμίσουν το πρόβλημα που δημιουργεί στον ελληνικό τουρισμό η οδηγία που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του αμερικανικού προξενείου στο Ιντερνετ και ουσιαστικά αποτρέπει τους Αμερικανούς τουρίστες να επιλέξουν την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, επιχείρησαν χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ν. Μπερνς,μετά τη συνάντησή τους. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ε. Βενιζέλος, πρόκειται... "απλώς για προξενικού χαρακτήρα πληροφορίες στη σελίδα του Internet", που δεν ισοδυναμούν με τη βαρύτητα δημόσιας ανακοίνωσης ή αμερικανικής ταξιδιωτικής οδηγίας! Επίσης, ο υπουργός, προσπαθώντας να δημιουργήσει κλίμα καθησυχασμού ή εφησυχασμού, επανέλαβε ότι "μόνοι μας δημιουργούμε το κλίμα", υποβαθμίζοντας τα ξένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ακυρώνονται εκδρομές στην Ελλάδα, και συμπλήρωσε ότι "η Ελλάδα είναι μια πλεονεκτική χώρα, μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια και όχι μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη". Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμησή του σε δήλωση του Ν. Μπερνς ότι "η αμερικανική θέση είναι υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων συνόρων". Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ τού δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται την ελληνική θέση, η οποία "βασίζεται στο γνωστό δόγμα διπλή ταυτότητα, ευρωπαϊκή και βαλκανική, και άρα διπλή αξιοπιστία, αξιοπιστία στη Δύση, αξιοπιστία και στην περιοχή μας". Ο ίδιος επικοινώνησε, όπως είπε, με τον Γάλλο και τον Ιταλό πρέσβη και τους ενημέρωσε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το ζήτημα των επιπτώσεων στον τουρισμό στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ζητώντας να υπάρξει ευρωπαϊκή θέση, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό. Πάντως, παρόλο που ο υπουργός εξακολουθεί να βλέπει καλούς οιωνούς, δεν απέκλεισε παρέμβαση στον προσανατολισμό της καμπάνιας του ΕΟΤ.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Ν. Μπερνς υποστήριξε ότι η αμερικανική πλευρά είχε υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες των ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά... σε καμία περίπτωση δεν τους είπε να αποφύγουν ως προορισμό την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις για εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ τόνισε την ενότητα του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε, επίσης, την εμμονή του ΝΑΤΟ στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζοντας "μη σοβαρές" τις προτάσεις του Μιλόσεβιτς. Οπως είπε, "επιμένουμε" στην ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων για τον επαναπατρισμό των προσφύγων και στο σταμάτημα της "γενοκτονίας" από τον Μιλόσεβιτς. Τέλος, ο Ν. Μπερνς ανέφερε ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τους πολιτιστικούς, ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Σερβία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ