Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ηρθε η ώρα της διπλωματίας;

Οι επιλογές της Ουάσιγκτον θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διήμερο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές διπλωματικές διεργασίες, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί αν η ΝΑΤΟική επίθεση θα κλιμακωθεί ή αν, αντίθετα, το πρόβλημα θα καταλήξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, είναι φανερό ότι ο Μιλόσεβιτς επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για τη διπλωματία με "εντυπωσιακές" κινήσεις.

Η μονομερής εκεχειρία και η πρόθεση του Βελιγραδίου να απελευθερώσει τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους θεωρείται ότι ανοίγει το "παράθυρο" σε συνομιλίες. Μια ακόμη κίνηση του Βελιγραδίου αξιολογείται ως "πολύ σοβαρή" από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Πρόκειται για τη "συνεννόηση" Μιλόσεβιτς - Ρουγκόβα και για τις συζητήσεις των δύο πλευρών ώστε να υιοθετηθεί μια συμφωνία, η οποία τελικά θα είναι η βάση των "ειρηνευτικών συνομιλιών" που θα ακολουθήσουν μετά την κατάπαυση του πυρός. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ρουγκόβα προσπαθεί να συγκροτήσει μια "πλατιά συμμαχία" μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου.

Στην Αθήνα η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι για το Βελιγράδι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας. Η Γιουγκοσλαβία, έχοντας καταφέρει συντριπτικά χτυπήματα στον αποκαλούμενο "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου", είναι έτοιμη να αναζητήσει μια πολιτική συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο.

Την ανάγκη διαπραγματεύσεων αναγνωρίζουν, όπως λένε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, και πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ υποστηρίζουν ότι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα ζητούν, με κομψό τρόπο, την επανεξέταση της "πολιτικής" της Συμμαχίας.

Παρ' όλα αυτά, το κρίσιμο ερώτημα παραμένει η αμερικανική στάση. Ηδη στην έδρα του ΝΑΤΟ έφτασε χτες, συνοδευόμενος από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ. Στην έδρα της Συμμαχίας έφτασε και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν τη Δευτέρα του Πάσχα οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην έκτακτη σύνοδό τους.

Το ερώτημα, λοιπόν, που θα απαντηθεί μέχρι τη Δευτέρα, αφορά στις τελικές επιλογές της Ουάσιγκτον για το αν ήρθε η ώρα της διπλωματίας ή αν, αντίθετα, το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει την ένταση των επιθέσεων οδηγώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ