Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Πρωτοβουλία" ΝΑΤΟικής έμπνευσης

"Συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τον τερματισμό της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", βαφτίζει ο Κ. Καραμανλής το κείμενο που έστειλε στους ηγέτες των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ομως, δεν είναι τίποτα περισσότερο από τους γνωστούς απαράδεκτους όρους που βάζουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία, διανθισμένους με τις "ανησυχίες" του για την ΕΕ και την ΚΕΠΠΑ!

Η "πρωτοβουλία" αυτή του προέδρου της ΝΔ, που προέκυψε μετά από σύσκεψη με τους συνεργάτες του, περισσότερο εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών, παρά φιλοδοξεί να προσφέρει στην "πολιτική λύση" στο Κόσσοβο, αφού άλλωστε συμπλέει με την κυβέρνηση Σημίτη και τους ΝΑΤΟικούς. Εξάλλου, είναι φανερό ότι προσπαθεί να μην υστερήσει σε ανάλογες "πρωτοβουλίες" του Κ. Σημίτη.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο "σχέδιο" του Κ. Καραμανλή προς τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες του είναι: "πολιτική ρύθμιση για το Κοσσυφοπέδιο που χωρίς καμία αμφιβολία θα διατηρήσει το υπάρχον συνοριακό καθεστώς στην περιοχή και θα προβλέπει ένα συνολικό καθεστώς αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο με την επιτήρηση μιας διεθνούς δύναμης". Ακόμα να τερματιστεί "η χρήση βίας όσο και η εθνική εκκαθάριση" και να προχωρήσει "η σταδιακή αποστρατικοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου, προφανώς από το γιουγκοσλαβικό στρατό, καθώς και να υπάρξει συνεργασία με την Ομάδα Επαφής σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις συμφωνίες του Οκτωβρίου.

Το "κερασάκι" είναι η πρόταση να αναλάβει η ΕΕ ένα συνολικό σχέδιο ανοικοδόμησης και ασφάλειας στα Βαλκάνια, αφού, βέβαια, προχωρήσει πιο αποφασιστικά ώστε να αποκτήσει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η Ελλάδα "δεν πρέπει να πληρώσει το κόστος της κρίσης".

  • Σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, θα συναντηθεί με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή στην Αθήνα, Ντρ. Βουτσίτσεβιτς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ