Πενθήμερη εκεχειρία στο μακελειό του λαού της Υεμένης εμφανίστηκε χτες να «προτείνει» η Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί πως τάχα ενδιαφέρεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την οποία βομβαρδίζει ανηλεώς από τις 26 Μάρτη, με πρόσχημα την ένοπλη δράση των σιιτών Χούτι και απώτερο στόχο να εμποδίσει περαιτέρω αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.
Η ανακοίνωση της πρότασης για πενθήμερη εκεχειρία έγινε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Σ. Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, και ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο τελευταίος σημείωσε ότι η τύχη της πρότασης εξαρτάται πλέον από τους Υεμενίτες σιίτες Χούτι, τους οποίους κάλεσε να την αποδεχτούν σταματώντας τις επιθέσεις.
Αρνήθηκε ότι συζήτησε, τουλάχιστον χτες, με τον Σαουδάραβα ομόλογό του σχέδια εξαπόλυσης και ευρύτερης χερσαίας επέμβασης στην Υεμένη, όπως ζητούσε νωρίτερα εκπρόσωπος της φιλοδυτικής εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχα για να «σωθούν οι κάτοικοι του Αντεν»... Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν στείλει το ίδιο 24ωρο επιστολή και αξιωματούχοι των σιιτών Χούτι ζητώντας την ανάληψη «διεθνούς δράσης για να σταματήσουν η σαουδαραβική επίθεση και τα εγκλήματα κατά του λαού» της χώρας τους.
Ο Αμερικανός υπουργός, που βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Σ. Αραβία, σημείωσε πως οι ΗΠΑ «διατηρούν τις ανησυχίες τους για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «η διεθνής κοινότητα και οι ΗΠΑ θα πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν την εισαγωγή όπλων στην Υεμένη», σύμφωνα με την απόφαση που υιοθέτησε τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέρα από τη σύρραξη στην Υεμένη ο Τζον Κέρι συζήτησε με Σαουδάραβες αξιωματούχους τις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο μία συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την επικείμενη σύνοδο κορυφής ηγετών ΗΠΑ - χωρών του Κόλπου στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 του μήνα (και στην οποία φέρεται πως θα τεθεί μεταξύ άλλων αμερικανικό σχέδιο για «αντιπυραυλική ομπρέλα» στην Αραβική Χερσόνησο έναντι του Ιράν).
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πριν από τη χτεσινή πρόταση για «εκεχειρία» τα βομβαρδιστικά του 10μελούς στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σ. Αραβία είχαν σκοτώσει στην Υεμένη πάνω από 120 αμάχους, εκ των οποίων 40 άτομα που επέβαιναν σε μία βάρκα προσπαθώντας να φύγουν από το λιμάνι του Αντεν ώστε να ξεφύγουν από τη χώρα. Παράλληλα, οι Χούτι ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν χτες ελικόπτερο «Απάτσι» του σαουδαραβικού στρατού στη βόρεια Υεμένη κοντά στα σύνορα με τη Σ. Αραβία και ότι κλιμάκωσαν τις επιθέσεις με όλμους, ρουκέτες και οβίδες στη σαουδαραβική μεθοριακή πόλη Νατζράν.
Κοινό σχέδιο Τουρκίας και Σ. Αραβίας για την ανατροπή Ασαντ «αποκαλύπτουν» οι Αμερικάνοι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης και των διαφορετικών συμφερόντων των αστικών τάξεων χωρών που εμπλέκονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κύρια στη Συρία, είναι η «αποκάλυψη» του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες», που, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικάνους αξιωματούχους, αναφέρεται σε συμμαχία Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας από τον περασμένο Μάρτη με κεντρικό στόχο την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Μάλιστα, μεταφέρεται η ανησυχία των αξιωματούχων ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει στο «τιμόνι» της Συρίας τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» ή του «Ισλαμικού Κράτους».
Οι πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν πως η συμμαχία Αγκυρας - Ριάντ έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Σαουδική Αραβία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτή την επίσκεψη, ο Ερντογάν συναντήθηκε με το νέο Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν και κατάφερε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους πάνω στο ρόλο των «Αδελφών Μουσουλμάνων» (που υποστηρίζει η Αγκυρα αλλά πολεμά η Σαουδική Αραβία) και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στο μεγαλύτερο «κοινό τους εχθρό», τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ. Οι δύο ηγέτες φέρεται πως συμφώνησαν να ρίξουν τον Ασαντ, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας και διευκολύνοντας πολλαπλώς διάφορους Σύρους και ξένους αντικαθεστωτικούς, ακόμη και τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα», θεωρώντας πως η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει αποστασιοποιηθεί από την ανατροπή του Σύρου ηγέτη όσο τουλάχιστον διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σύμφωνα με το σενάριο που μεταφέρεται, ο επιμερισμός στο πλαίσιο της τουρκο-σαουδαραβικής συμμαχίας έγινε ως εξής: Οι Σαουδάραβες ανέλαβαν τη χρηματοδότηση των αντικαθεστωτικών και οι Τούρκοι την παροχή επιμελητηριακής υποστήριξης και πληροφοριών. Πρώτο απτό αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας φέρεται η κατάληψη της βορειοανατολικής συριακής πόλης Ιντλίμπ πριν λίγους μήνες, της πόλης Τζισρ ας Σουγκούρ αλλά και βάσης του συριακού στρατού στη Νταράα. Οι δυνάμεις που στηρίζονται από Σ. Αραβία και Τουρκία, μεταξύ των οποίων είναι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και των «Ταξιαρχιών Αχράρ αλ Σαμ», κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο μαζί με κάποια «μετριοπαθή» στοιχεία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία ονομάστηκε στα τέλη Μάρτη «Στρατός Κατάκτησης» και έθεσε, σε επόμενη φάση, ως προτεραιότητα την προέλασή της σε Χάμα, Χομς και Δαμασκό με απώτερο στόχο την ανατροπή του Προέδρου Ασαντ.
Αλλοι Αμερικανοί ανώνυμοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι -έτσι διοχετεύεται- ότι τα σχέδια των συμμάχων τους με τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και άλλους ακραίους ισλαμιστές μισθοφόρους συνιστούν «παιχνίδι με τη φωτιά». Κληθέντες να σχολιάσουν τις απόψεις κάποιων Τούρκων αξιωματούχων, πως μπορούν δηλαδή τάχα να πείσουν τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» να κόψουν τους δεσμούς με την «Αλ Κάιντα» και να γίνουν «πιο μετριοπαθείς» ώστε να ανατρέψουν τον Ασαντ χωρίς να προκαλέσουν διεθνώς αντιδράσεις, υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο. Θύμισαν, δε, ότι και «άλλοι» (όπως οι ίδιες οι ΗΠΑ...) στο παρελθόν νόμιζαν ότι μπορούν να χειραγωγήσουν τους τζιχαντιστές, μόνο που αργότερα ξέφυγαν από τον «έλεγχο» προωθώντας δική τους ατζέντα.
Είναι προφανές ότι η διοχέτευση τέτοιων πληροφοριών έχει πολλαπλές σκοπιμότητες, με στόχο να εξυπηρετηθούν ιδιαίτερα συμφέροντα και να αξιοποιηθούν διάφορα προσχήματα.
Το ίδιο 24ωρο, πάντως, το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσιοποίησε πληροφορίες που έφεραν τους Σαουδάραβες αξιωματούχους να προγραμματίζουν για τα μέσα Ιούνη μία μεγάλη πανσυριακή συγκέντρωση δυνάμεων που μάχονται, εντός και εκτός Συρίας, τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, με κεντρικό στόχο να καταλήξουν σε μία συμφωνία κοινών σημείων και έναν οδικό χάρτη για τη «μεταβατική κατάσταση» που θα ακολουθήσει εάν ανατραπεί ο Σύρος ηγέτης. Οι Σαουδάραβες, υποτίθεται, πως έχουν στείλει σε όλους προσκλήσεις για συμμετοχή σε αυτή την «πανσυριακή» συνδιάσκεψη της «αντιπολίτευσης» στο Ριάντ, εκτός από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» και του «Ισλαμικού Κράτους». Από την άλλη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε, χτες, «άγνοια» για τα παραπάνω σχέδια.
Αντίθετα, δε διαψεύστηκε από το Πεντάγωνο η πληροφορία του πρακτορείου «Ρόιτερς» για την έναρξη εκπαίδευσης των πρώτων από τους περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικούς» από Αμερικανούς στρατιωτικούς σε μυστικά στρατόπεδα της Ιορδανίας, με στόχο να πολεμήσουν όχι τον συριακό στρατό αλλά τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. Το ίδιο πρακτορείο ανέφερε πως είναι θέμα λίγου χρόνου η εκπαίδευση Σύρων «αντικαθεστωτικών» και σε μυστικά στρατόπεδα στην Τουρκία.
Δεκάδες «αντικαθεστωτικοί» ένοπλοι, ανακοινώθηκε χτες, πως σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην ορεινή περιοχή Καλαμούν, κατά μήκος της μεθορίου με το Λίβανο, γεγονός που βοήθησε μαχητές της «Χεζμπολάχ», που συνεργάζονται με το συριακό στρατό, να ανακτήσουν εδάφη.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Manar TV» της «Χεζμπολάχ», τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα», που έχουν στρατοπεδεύσει στα όρη Καλαμούν και εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού και μαχητών της «Χεζμπολάχ», έχουν αρχίσει να υποχωρούν από την περιοχή. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προέβλεψε ότι θα απομακρύνουν τους τζιχαντιστές από τη στρατηγικής σημασίας μεθοριακή περιοχή βόρεια της πρωτεύουσας Δαμασκού, την οποία χρησιμοποιούν για τη μεταφορά προμηθειών όπλων και μαχητών.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, νέα επέκταση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και νέα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα προμηνύει η νέα ισραηλινή κυβέρνηση που ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας που ανακοινώθηκε πως συγκροτείται έπειτα από τις εκλογές της 17ης Μάρτη θα συμμετέχει το δεξιό κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου, το νεοϊδρυθέν κεντροδεξιό κόμμα Κουλάνου και τα τρία ακροδεξιά κόμματα Ορθόδοξων Εβραίων, «Μπαγίτ Γιεχουντί» (σ.σ. «Εβραϊκό Σπίτι»), «Ενωμένη Τορά - Ιουδαϊσμός» και SHAS (σ.σ. ακρωνύμιο από τις λέξεις «Φρουροί Σεφαραδίτες»). Η νέα κυβέρνηση θα διαθέτει την ισχνή πλειοψηφία 61 εδρών στην 120μελή Βουλή και συγκροτείται έπειτα από το «ναι» που είπε ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Μπαγίτ Γιεχουντί», Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος κατάφερε με μόλις οκτώ βουλευτές να πάρει τα νευραλγικά υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή του Νετανιάχου στην κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι το κόμμα του Μπένετ απαρτίζεται από ακροδεξιούς Εβραίους εποίκους της Δυτικής Οχθης και αντιτίθεται σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει για την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στις κατεχόμενες περιοχές.
O Iσαάκ Χέρτζοκ ηγέτης των αντιπολιτευόμενων «Εργατικών» και επικεφαλής της «Σιωνιστικής Ενωσης», δηλαδή του εκλογικού μπλοκ συνεργασίας που έφτιαξε με το κόμμα «Χάτνουα» της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι, σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι «μία εθνική αποτυχία».
Δίχως να περάσει καλά - καλά το πρώτο 24ωρο από την ανακοίνωση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ενέκριναν την κατασκευή 900 κατοικιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ!
Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ κληθείς να σχολιάσει τη νέα κυβέρνηση Νετανιάχου σημείωσε πως είναι μία κυβέρνηση «κατά της ειρήνης και της σταθερότητας», γιατί θα έχει ως στόχο «να σκοτώσει και να (ενισχύσει) την εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη».