ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θα συναντηθούν για όσα, ήδη, έχουν διαφωνήσει

Εντός της επόμενης βδομάδας η συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ, διαβεβαιώνει ο Σιμόν Πέρες

Αναμένοντας τη συνάντηση Πέρες - Αραφάτ, η Ιερουσαλήμ έχει γεμίσει από αφίσες των δύο ανδρών με το σχόλιο «Να δικαστούν οι εγκληματίες του Οσλο!»

Associated Press

Αναμένοντας τη συνάντηση Πέρες - Αραφάτ, η Ιερουσαλήμ έχει γεμίσει από αφίσες των δύο ανδρών με το σχόλιο «Να δικαστούν οι εγκληματίες του Οσλο!»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΜΙΛΑΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Σε «σίριαλ» και μάλιστα τραγελαφικό τείνει να μεταβληθεί όλη η συζήτηση για την πραγματοποίηση ή όχι συνάντησης ανάμεσα στους Πέρες - Αραφάτ, ενώ ταυτόχρονα η ένταση οξύνεται μέρα με τη μέρα στην περιοχή. Χτες ο Πέρες επιβεβαίωνε την πραγματοποίηση συνάντησης, αλλά διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι τα περιθώρια κινήσεων που του επέτρεψε ο Αριέλ Σαρόν είναι στενά. Η παλαιστινιακή πλευρά, από την άλλη, δεν επιβεβαίωνε τη συνάντηση, αλλά δήλωνε έτοιμη να συζητήσει για την άμεση εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ, με τις οποίες έχει συμφωνήσει, μεν, η ισραηλινή ηγεσία, διαφωνώντας, όμως, στα κομβικά τους σημεία.

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούμε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη» βεβαίωνε, χτες, από το Τσερόμπιο της Ιταλίας, όπου βρίσκεται για ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Πέρες, μάλιστα, αποκάλυψε ότι θα γίνουν 3 διαδοχικές συναντήσεις, πιθανότατα σε διαφορετικό τόπο η κάθε μία.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ, από την άλλη, δήλωνε ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση συνάντησης». Ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, συμπλήρωνε ότι «σε μια τέτοια συνάντηση ο Πέρες θα πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί για ό,τι προκύψει και για πολιτικά ζητήματα».

Ομοίωμα αμερικανικού τανκ πυρπολείται σε διαδήλωση στη Ραμάλα

Associated Press

Ομοίωμα αμερικανικού τανκ πυρπολείται σε διαδήλωση στη Ραμάλα
Ισραηλινές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι πιθανότατα η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, στη Λωρίδα της Γάζας, η δεύτερη σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη και τρίτη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη της ερχόμενης βδομάδας. Παράλληλα, όμως, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο Σιμόν Πέρες θα έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, καθώς ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κατέστησε σαφές ότι δε θα γίνει κουβέντα για τίποτε άλλο εκτός από την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τη σταδιακή εφαρμογή των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ.

Στο σημείο αυτό εστιάζεται και το ειρωνικό στοιχείο της υπόθεσης καθώς, όπως είναι γνωστό, την έκθεση Μίτσελ αποδέχονται στο σύνολό της οι Παλαιστίνιοι, αλλά με εξαιρέσεις οι Ισραηλινοί. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ανάμεσα στα οποία εμπεριέχεται και το πάγωμα κάθε εποικιστικής δραστηριότητας, πρόταση που απορρίπτει κατηγορηματικά η ισραηλινή ηγεσία.

Κατηγορηματική είναι και η ισραηλινή απόρριψη για το ενδεχόμενο ανάπτυξης κάποιας διεθνούς δύναμης επίβλεψης της εφαρμογής των προτάσεων αυτών, πρόταση που υποστηρίζουν σθεναρά οι Παλαιστίνιοι. Από τη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ο συνεργάτης του Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, επαναλάμβανε, μαζί με τον Ιβανόφ, την πλήρη παλαιστινιακή αποδοχή στην έκθεση Μίτσελ «στο σύνολό της». Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο τι θα συζητηθεί, τελικά, σε αυτήν την περίφημη συνάντηση.

Την ίδια στιγμή, σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων έγινε, χτες, στην Τουλκαρέμ η κηδεία των δύο μελών της Φατάχ, που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που πραγματοποίησε ισραηλινό ελικόπτερο εναντίον του αυτοκινήτου τους. Ο κύριος στόχος της επιδρομής ο Ράεντ αλ Κάρμι, που κατηγορείται για συμμετοχή στη φράξια της Φατάχ «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά», ηγήθηκε της χτεσινής κηδείας και ορκίστηκε «εκδίκηση με ακόμη περισσότερες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ» για τους νεκρούς συναγωνιστές του. Αργά το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι 4 Παλαιστίνιοι έφηβοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά (ο ένας σοβαρά) στο μεθοριακό φυλάκιο Κάρνι, στη Λωρίδα της Γάζα, επειδή πετούσαν πέτρες στο παρακείμενο ισραηλινό φυλάκιο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπούτσερ επαναλάμβανε την αποδοκιμασία της Ουάσιγκτον για την ισραηλινή τακτική των «επιθέσεων ακριβείας», τονίζοντας ότι «δε βοηθούν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης», ενώ παράλληλα κάλεσε και τους Παλαιστινίους να τερματίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον Ισραηλινών. Στη δημοσιογραφική ερώτηση αν θα ισχύσει και για την περίπτωση του Ισραήλ ο αμερικανικός νόμος, ο οποίος προβλέπει απαγόρευση στη χρήση αμερικανικών όπλων σε «παράνομες ενέργειες, ή ενέργειες που δεν εγκρίνει η Ουάσιγκτον», ο Μπούτσερ αρκέστηκε να πει ότι «δε θα ήθελε να μπλεχτεί με αυτό το ζήτημα νομιμότητας».


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Συμβιβασμό στο συμβιβασμό μέχρι την τελευταία στιγμή

ΝΤΕΡΜΠΑΝ.-

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνεχίζονταν οι προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για το κείμενο της τελικής Διακήρυξης της Παγκόσμιας Συνόδου του ΟΗΕ για το Ρατσισμό, η οποία επρόκειτο να ολοκληρώσει τις εργασίες της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Οι προσπάθειες, πλέον, δεν προσανατολίζονταν στην κατάληξη σε κάποια ουσιαστική πρόταση αλλά, τουλάχιστον, στην εξασφάλιση συναίνεσης σε ένα όσο το δυνατόν πιο «μετριοπαθές» κείμενο, εξασφάλιση που θα ήταν «επιτυχία υπό τις συνθήκες που εξελίχθηκε η Σύνοδος», δήλωνε φανερά απογοητευμένη η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον.

Προς την κατάληξη μιας «ελάχιστης συμφωνίας» φαίνεται ότι οδηγούσαν οι αλλεπάλληλες συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους των αφρικανικών και των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το θέμα του δουλεμπορίου και της αποικιοκρατίας. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ φέρονταν να συμφώνησαν, τελικά, στην υιοθέτηση κάποιας έκφρασης «μεταμέλειας» για το δουλεμπόριο και την αποικιοκρατία στο τελικό κείμενο. Κατέστησαν, βέβαια, σαφές ότι αναφέρονται «στην ηθική πλευρά» του ζητήματος και όχι «στη νομική», αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο παροχής αποζημιώσεων, στη βάση της αναγνώρισης των δεινών που υπέστησαν οι αποικιοκρατούμενες χώρες.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, απέκλεισαν και το ενδεχόμενο αναγνώρισης του δουλεμπορίου ως «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αφού αν κάτι τέτοιο αναφερθεί στην τελική Διακήρυξη, ανοίγει το δρόμο για κατάθεση αγωγών με το αίτημα της παροχής αποζημιώσεων, όπως έγινε στην περίπτωση των ναζί με τους εβραίους. Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής φρασεολογίας, η οποία θα συμβίβαζε τα ασυμβίβαστα συνεχιζόταν.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στις διαβουλεύσεις για το Μεσανατολικό. Οι αραβικές χώρες απέρριψαν τη νοτιοαφρικανική πρόταση που στήριξε η ΕΕ και προέβλεπε «αναγνώριση των δεινών του παλαιστινιακού λαού υπό καθεστώς ξένης κατοχής», καθώς και το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να μη γίνεται καθόλου αναφορά στις πρακτικές που σήμερα χρησιμοποιεί το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Παρ' όλα αυτά, πηγές προσκείμενες στις αραβικές χώρες καθιστούσαν σαφές ότι δε θα προχωρούσαν σε μπλοκάρισμα της έγκρισης του τελικού κειμένου αν γινόταν αποδεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν σε αυτό «οι επιφυλάξεις των αραβικών χωρών για τη διατύπωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ