ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φάρμακο

Η θέση της παράταξης στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Στην πλήρη μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα αποσκοπεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης

ICON

Στην πλήρη μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα αποσκοπεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης
Το σχέδιο νόμου για τη «μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης» είναι αντιλαϊκό γιατί αναγκάζει τη λαϊκή οικογένεια να πληρώνει από την τσέπη της περισσότερα χρήματα για την αγορά φαρμάκων που έχει ανάγκη. Είναι φιλομονοπωλιακό γιατί οι ρυθμίσεις αποβλέπουν στην παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μονοπωλιακού κεφαλαίου που δρα στο χώρο του φαρμάκου.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γιατρών), Αλέκος Τομαράς, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το φάρμακο. Ο Αλ. Τομαράς κατήγγειλε το νομοσχέδιο - το οποίο υπερψήφισε η πλειοψηφία του ΙΣΑ - ως ένα ακόμα αντιλαϊκό, φιλομονοπωλιακό μέτρο, ενταγμένο στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που συντελούνται και στο χώρο της Υγείας και ζήτησε την καταψήφισή του στο σύνολό του και την απόσυρσή του.

Κριτήριο, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, για κάθε νομοθέτημα πρέπει να είναι: Ποια συμφέροντα υπηρετεί; Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών πιστεύει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων εξυπηρετούνται όταν το φάρμακο αναγνωρίζεται στην πράξη ως κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δωρεάν από το κράτος, χωρίς καμιά επιβάρυνση των ασθενών. Αντίθετα, η μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα, πράγμα που αποδέχονται οι άλλες παρατάξεις, οδηγεί αναπόφευκτα στο κυνηγητό του κέρδους, στην καταλήστευση του λαού και στην πρόκληση τεράστιων κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Με το νομοσχέδιο, είπε ο Αλ. Τομαράς, η δαπάνη του λαού για φάρμακα θα αυξηθεί κατακόρυφα γιατί «δημιουργεί» νέα λίστα με μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) - που είναι πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων - και θα περιλαμβάνει 600 περίπου φάρμακα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώνει εξ ολοκλήρου και άμεσα από την τσέπη του ο ασθενής χωρίς καμιά κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, γι' αυτό δε θα χρειάζεται συνταγή γιατρού.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογράμμισε τους αναμφισβήτητους και τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των εργαζομένων από τη χρήση φαρμάκων χωρίς υπεύθυνη συνταγή γιατρού, αφού αυτά εξ ορισμού προκαλούν και παρενέργειες στον οργανισμό. Απ' αυτό και μόνο καταρρέει ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας για προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι παρατάξεις ΔΗΚΙ (ΝΔ), ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ), ΑΕΓ (ΣΥΝ), ΑΡΣΙ (ΝΑΡ), ΑΚΙ - Ι.Σ. (ΛΑΟΣ) αποδέχονται τη λογική της οικονομίας της «ελεύθερης» αγοράς, του ανταγωνισμού, της επιχειρηματικότητας, της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Η αποδοχή αυτή ακυρώνει και καθιστά υποκριτική κάθε επίκληση για αυστηρούς ελέγχους, μηχανισμούς, θεσμούς, στα πλαίσια πάντα του συστήματος.

Το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών κατέθεσε την πρόταση της παράταξης για το φάρμακο - την οποία καταψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις - και προβάλλει για διεκδίκηση:

  • Δωρεάν όλα τα φάρμακα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με μόνη προϋπόθεση τη συνταγή γιατρού
  • Καθολικό και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες και κατάργηση κάθε εισφοράς για την υγεία
  • Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο Φάρμακο
  • Δημιουργία κρατικού οργανισμού έρευνας, κλινικών μελετών, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων.
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ»
Παζάρια στο φόντο της επίσχεσης

Σε 24ωρη καθημερινή περιφρούρηση του εργοστασίου προχώρησαν από προχτές το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ, προκειμένου να αποτρέψουν τη μεταφορά των μηχανημάτων από το μεγαλοβιομήχανο Αργυρό. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν με επίσχεση εργασίας την καταβολή δεδουλευμένων που τους οφείλονται και τα οποία αντιστοιχούν σε 4 μήνες περίπου.

Η τακτική της υποταγής και της συναίνεσης με την εργοδοσία που ακολουθούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη λογική του «εφικτού» και του «άμεσου», βάζει στη λαιμητόμο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του σωματείου, έχοντας στην ουσία αποδεχτεί την πρόταση κυβέρνησης - Αργυρού για απολύσεις 42 εργαζομένων, υπονομεύει ανοιχτά το δικαίωμα στη δουλιά και παζαρεύει με την εργοδοσία και το υπουργείο Εργασίας τις «παροχές» και τη διάρκεια των προγραμμάτων απασχόλησης για τους απολυμένους.

Στην τριμερή συνάντηση της Τετάρτης ο εργοδότης επανήλθε δριμύτερος, ζητώντας ζεστό χρήμα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες του και αναφέρθηκε σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα «απολυθούν οικειοθελώς», από 42 σε 54. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η διοίκηση του σωματείου να βρεθεί προ εκπλήξεως, την ώρα που παζάρευε την αρχική πρόταση του Αργυρού. Αποδεικνύεται έτσι ότι με τη στάση της υποταγής και του συμβιβασμού άνοιξαν την όρεξη του Αργυρού, που θέλει να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα από τους «περιττούς» εργαζόμενους, κάτι που θα επιχειρήσει ξανά στη νέα τριμερή συνάντηση στις 15 Οκτώβρη. Σημειώνεται ότι ο Αργυρός δε δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, ακόμη και αν καρπωθεί τα χρήματα που ζητάει και μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στα Κλωστήρια.

Ο από μηχανής ... Κεφαλογιάννης!

«Είδε φως και μπήκε»... Ο λόγος για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος χτες το μεσημέρι και ενώ ήταν σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ «μπουκάρισε» μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης! Το θέμα της συζήτησης ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τον υπουργό και τους εφοπλιστές, καθώς αφορούσε το γεγονός ότι αυτή την περίοδο οι ακτοπλοϊκές εταιρίες αυθαίρετα ακινητοποιούν τα πλοία τους απολύοντας παράνομα κατά δεκάδες τους ναυτεργάτες. Μάλιστα, τη στιγμή της υπουργικής «εισβολής» είχε ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται, κάτω από τις έντονες πιέσεις των ταξικών δυνάμεων, κλίμα υπέρ της πρότασης των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για απεργιακές κινητοποιήσεις. Ομως μετά τον «αιφνιδιασμό» η πλειοψηφία αποφάσισε να συνεχίσει το ...«διάλογο» με τον υπουργό με νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μ. Κεφαλογιάννης ήταν ενημερωμένος κατά γράμμα για όσα είχαν ειπωθεί και από ποιους, πριν παρουσιαστεί στη συνεδρίαση. Είναι πασίγνωστο ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ είναι σε συνεχή «ανοιχτή γραμμή» με ΥΕΝ και εφοπλιστές, αλλά σε τέτοιο βαθμό πια;

«WACKENHUT»
Προκλητική δίωξη συνδικαλιστή

Με ένα κλητήριο θέσπισμα - πρόκληση για το σύνολο της εργατικής τάξης, η εργοδοσία στην εταιρία φύλαξης «Wackenhut» παραπέμπει τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, Πέτρο Κεφαλά, στην Επιτροπή Προστασίας Συνδικαλιστικών Στελεχών του άρθρου 15 (Ν.1264/82), με στόχο την άρση της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και την ανεμπόδιστη απόλυσή του. Η εταιρία χρησιμοποιεί το κατάπτυστο επιχείρημα ότι ο συνδικαλιστής έβρισε το γενικό διευθυντή της επιχείρησης όταν πριν από λίγες μέρες συνδικαλιστική αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για την αδικαιολόγητη απόλυση συναδέλφου στην εταιρία φύλαξης.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των τρομοκρατικών διώξεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος, με στόχο την αποστείρωση των χώρων δουλιάς από τις φωνές που αντιστέκονται και την τρομοκράτηση του συνόλου των εργαζομένων. Τεράστια ερωτηματικά εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι η δίωξη του Π. Κεφαλά ήρθε λίγες μόλις ώρες αφότου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Αντώνη Σκυλλακό, περιόδευσε στο εργοστάσιο και μίλησε στους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ