Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το φάρμακο

Η θέση της παράταξης στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Στην πλήρη μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα αποσκοπεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης

ICON

Στην πλήρη μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα αποσκοπεί το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης
Το σχέδιο νόμου για τη «μεταρρύθμιση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης» είναι αντιλαϊκό γιατί αναγκάζει τη λαϊκή οικογένεια να πληρώνει από την τσέπη της περισσότερα χρήματα για την αγορά φαρμάκων που έχει ανάγκη. Είναι φιλομονοπωλιακό γιατί οι ρυθμίσεις αποβλέπουν στην παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μονοπωλιακού κεφαλαίου που δρα στο χώρο του φαρμάκου.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γιατρών), Αλέκος Τομαράς, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για το φάρμακο. Ο Αλ. Τομαράς κατήγγειλε το νομοσχέδιο - το οποίο υπερψήφισε η πλειοψηφία του ΙΣΑ - ως ένα ακόμα αντιλαϊκό, φιλομονοπωλιακό μέτρο, ενταγμένο στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που συντελούνται και στο χώρο της Υγείας και ζήτησε την καταψήφισή του στο σύνολό του και την απόσυρσή του.

Κριτήριο, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, για κάθε νομοθέτημα πρέπει να είναι: Ποια συμφέροντα υπηρετεί; Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών πιστεύει ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων εξυπηρετούνται όταν το φάρμακο αναγνωρίζεται στην πράξη ως κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δωρεάν από το κράτος, χωρίς καμιά επιβάρυνση των ασθενών. Αντίθετα, η μετατροπή του φαρμάκου σε εμπόρευμα, πράγμα που αποδέχονται οι άλλες παρατάξεις, οδηγεί αναπόφευκτα στο κυνηγητό του κέρδους, στην καταλήστευση του λαού και στην πρόκληση τεράστιων κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Με το νομοσχέδιο, είπε ο Αλ. Τομαράς, η δαπάνη του λαού για φάρμακα θα αυξηθεί κατακόρυφα γιατί «δημιουργεί» νέα λίστα με μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) - που είναι πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων - και θα περιλαμβάνει 600 περίπου φάρμακα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώνει εξ ολοκλήρου και άμεσα από την τσέπη του ο ασθενής χωρίς καμιά κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, γι' αυτό δε θα χρειάζεται συνταγή γιατρού.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών υπογράμμισε τους αναμφισβήτητους και τεράστιους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των εργαζομένων από τη χρήση φαρμάκων χωρίς υπεύθυνη συνταγή γιατρού, αφού αυτά εξ ορισμού προκαλούν και παρενέργειες στον οργανισμό. Απ' αυτό και μόνο καταρρέει ο ισχυρισμός του υπουργού Υγείας για προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι παρατάξεις ΔΗΚΙ (ΝΔ), ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ), ΑΕΓ (ΣΥΝ), ΑΡΣΙ (ΝΑΡ), ΑΚΙ - Ι.Σ. (ΛΑΟΣ) αποδέχονται τη λογική της οικονομίας της «ελεύθερης» αγοράς, του ανταγωνισμού, της επιχειρηματικότητας, της συνύπαρξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Η αποδοχή αυτή ακυρώνει και καθιστά υποκριτική κάθε επίκληση για αυστηρούς ελέγχους, μηχανισμούς, θεσμούς, στα πλαίσια πάντα του συστήματος.

Το πλαίσιο της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Γιατρών κατέθεσε την πρόταση της παράταξης για το φάρμακο - την οποία καταψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις - και προβάλλει για διεκδίκηση:

  • Δωρεάν όλα τα φάρμακα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με μόνη προϋπόθεση τη συνταγή γιατρού
  • Καθολικό και αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες και κατάργηση κάθε εισφοράς για την υγεία
  • Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και στο Φάρμακο
  • Δημιουργία κρατικού οργανισμού έρευνας, κλινικών μελετών, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ