Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Επιβάλλεται να είμαστε όλοι εκεί»

Περιοδεία χτες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο «ΚΕΡΑΝΗΣ»

Το δικαίωμά τους στη δουλιά διεκδικούν οι εργάτης του «ΚΕΡΑΝΗ». Η συμπόρευσή τους με τις ταξικές δυνάμεις, μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του αγώνα τους
Το δικαίωμά τους στη δουλιά διεκδικούν οι εργάτης του «ΚΕΡΑΝΗ». Η συμπόρευσή τους με τις ταξικές δυνάμεις, μπορεί να πολλαπλασιάσει τη δύναμη του αγώνα τους
«Επιβάλλεται να είμαστε εκεί. Ολοι»! Η αγωνία για το αύριο, η οργή «γι' αυτούς που "φάγανε" τον ιδρώτα μας», μετατρέπονται αυτόματα, πάνω στην κουβέντα, σε απόφαση για αγώνα. Γνωρίζουν ότι η επίσχεση εργασίας δε φτάνει. Οτι «κάτι πρέπει να κάνουμε να μας φοβηθούν. Και γι' αυτό πρέπει να γίνουμε πολλοί». «Αν βγούμε όλοι οι εργάτες στο δρόμο...».

Ο λόγος για τους εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στα θύματα της «ανταγωνιστικότητας». Εδώ και 20 μέρες περίπου, έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, για να πάρουν τα τέσσερα μηνιάτικα και ταυτόχρονα να αποτρέψουν το «λουκέτο» που σχεδιάζουν να βάλουν στο εργοστάσιο οι μέτοχοι. Χτες, εκπρόσωποι από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ ήταν πάλι εκεί. Αυτή τη φορά, για να μεταφέρουν το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα και του συντονισμού της πάλης των εργαζομένων, με το συλλαλητήριο που διοργανώνει την Πέμπτη 6 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

«Φτύσαμε αίμα...»

Οι παραπάνω φράσεις αποτελούν την απάντηση των εργαζομένων στο αγωνιστικό κάλεσμα και ανήκουν στον Θωμά Γιαννόπουλο που επί 26 χρόνια «έφτυσε αίμα εκεί μέσα», στον Νίκο Κ. και πολλούς ακόμα. «Εμείς τα φτιάξαμε όλα αυτά», συνέχισε ο Θωμάς, δείχνοντας το εργοστάσιο. «Πρέπει να καθίσουμε στο σκαμνί αυτούς που έπαιρναν από δω μέσα τα λεφτά, τον κόπο μας, σε βαλίτσες και έφευγαν. Αλλά και αυτούς που τους άφησαν να μας κλέβουν. Τα κόμματα που μας κυβερνούν»!

Την αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ αποτελούσαν ο Νίκος Ξουράφης, γραμματέας του ΕΚ Πειραιά, ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, μέλος της διοίκησης του Κέντρου και ο Θανάσης Ευαγγελάκης, β' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ. Μέσω των συνδικαλιστών, το ΠΑΜΕ κατέθεσε στο ταμείο του σωματείου το συμβολικό ποσό των 300 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

Παίρνοντας το λόγο ο Θ. Ευαγγελάκης είπε προς τους εργαζόμενους ότι τα προβλήματα των απολύσεων, της ανεργίας, της λιτότητας, της φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι εργάτες της στεριάς, αντιμετωπίζουν και οι εργάτες της θάλασσας. Και συνέχισε ότι αυτό που «θρέφει» αυτή την κατάσταση σε βάρος των εργαζομένων, είναι η πολιτική που ακολουθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, της ανταγωνιστικότητας για την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να συγκρουστούμε και να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Ενας είναι ο δρόμος για μας. Συσπείρωση και αγώνας. Δε σταματάμε στο συλλαλητήριο του Πειραιά. Συντονιζόμαστε πανελλαδικά με το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 2 Νοέμβρη και συνεχίζουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ