Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΑΠ ΒΟΥΛΑΣ
Μαρασμός με δικομματική βούλα

Την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν, με την παρουσία τους στη χτεσινή συγκέντρωση, στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΚΑΑΠ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΚΑΑΠ
Στη διάλυση, στο μαρασμό και την υπολειτουργία οδήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τις δομές Πρόνοιας, αλλά και τις δομές που δημιουργήθηκαν για την αποϊδρυματοποίηση των χρονίως πασχόντων. Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι όσα συμβαίνουν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παίδων (ΚΑΑΠ) Βούλας. Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε έναν ακόμα καυγά, δήθεν για τα ιδρύματα Πρόνοιας, το Κέντρο μαραζώνει, ενώ η περίφημη αποϊδρυματοποίηση αποδεικνύεται εργαλείο των κυβερνήσεων του δικομματισμού για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και την εξόντωση των εργαζομένων, πέρα και μακριά απ' τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Στο ΚΑΑΠ Βούλας βρέθηκαν χτες o Μάριος Καμακάρης εκ μέρους του ΚΚΕ και η Μαρία Κεφαληνού εκ μέρους του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποιούν απ' την περασμένη Δευτέρα δίωρες στάσεις εργασίας (8-10 π.μ.), με βασικό αίτημα την πρόληψη μόνιμου προσωπικού.

Μια νοσοκόμα για 22 παιδιά

Οπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις του ΚΑΑΠ Βούλας ίδρυσαν τέσσερις δομές αποϊδρυματοποίησης για τα παιδιά του ΚΑΑΠ, χωρίς όμως να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις που προβλέπονταν και είχαν χρηματοδοτηθεί από τα κοινοτικά κονδύλια. Οι 48 νοσηλευτές του ΚΑΑΠ φροντίζουν 130 παιδιά με αναπηρίες, νοητική υστέρηση, παραπληγίες και διαμένουν μέσα στο ΚΑΑΠ, αλλά και τα παιδιά τριών δομών αποϊδρυματοποίησης. Ετσι, κατήγγειλαν, «μια νοσοκόμα είναι υπεύθυνη για 22 παιδιά και για να καλυφθούν οι ανάγκες κάνουμε διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα το βράδυ, αφού απ' τις 2 το μεσημέρι και μετά δεν υπάρχει γιατρός και αν συμβεί κάτι είμαστε στο έλεος του Θεού».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση του ΚΑΑΠ και το υπουργείο Υγείας αποφάσισαν τη λειτουργία μιας ακόμα νέας δομής αποϊδρυματοποίησης για 13 παιδιά του ΚΑΑΠ, με οκτώ άτομα προσωπικό του ΚΑΑΠ! Στην απόφαση αντέδρασαν οι εργαζόμενοι που απ' την αρχή της βδομάδας πραγματοποιούν καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας.

Μετά από αυτά, η ηγεσία της Β` Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Αττικής βρήκε τη ...λύση για να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια! Στο νέο ξενώνα θα μεταφερθούν μια καθαρίστρια με μετάταξη από ίδρυμα της περιοχής και μια νοσηλεύτρια από άλλον ξενώνα του ΚΑΑΠ. Και λόγω της έλλειψης προσωπικού, ο ξενώνας θα λειτουργήσει αρχικά με τέσσερα παιδιά του ΚΑΑΠ, που το πρωί θα πηγαίνουν στο σχολείο, το απόγευμα θα κάνουν τις δραστηριότητές τους στον ξενώνα και το βράδυ θα γυρνάνε να κοιμηθούν στο ΚΑΑΠ! Και έτσι, η πλήρης λειτουργία του ξενώνα μετατίθεται για αργότερα...

Εικόνα εγκατάλειψης

Το ΚΑΑΠ, όμως, παρουσιάζει, συνολικά, εικόνα εγκατάλειψης. Στο χώρο δεσπόζουν μισογκρεμισμένα κτίρια, ενώ οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι από το 2003 που το ΠΑΣΟΚ κατάργησε οριστικά το ΠΙΚΠΑ, μετά από μια σειρά διαλυτικών νόμων για την Πρόνοια (2696/98, 3106/2003), το ΚΑΑΠ ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Την ίδια πολιτική συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Το ΚΑΑΠ δε χρηματοδοτείται επαρκώς, με αποτέλεσμα να έχει τεράστια χρέη προς τους προμηθευτές του, ενώ ενδεικτικό είναι ότι έχουν να αγοραστούν ρούχα για τα παιδιά ή εξοπλισμός για τα τμήματα από το 2003!

«Είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ο μαρασμός των δημοσίων δομών Πρόνοιας και οι ελλείψεις προσωπικού. Ξέρουν πολύ καλά ότι Πρόνοια δε γίνεται με συμβασιούχους και εθελοντές. Η Πρόνοια και η Υγεία είναι κοινωνικά αγαθά και είναι υποχρέωση του κράτους να προσφέρει δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλο το λαό», υπογράμμισαν στους εργαζόμενους οι Μ. Κεφαληνού και Μ. Καμακάρης. «Η κατάσταση της Πρόνοιας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους του χώρου, αλλά συνολικά την κοινωνία», επισήμαναν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αλλά και για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για τη Λαϊκή Εξουσία, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ