ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ
Με το «μαστίγιο» και το... «καρότο» απέναντι στη Λευκορωσία

Ο Α. Λουκασένκο
Ο Α. Λουκασένκο
Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Λευκορωσία. Από τον 1ο γύρο σε σύνολο 110 που έχει η «Συνέλευση των Αντιπροσώπων» (δηλαδή η Κάτω Βουλή), έγκυρες θεωρήθηκαν οι εκλογές σε 97 περιφέρειες, στις υπόλοιπες 13 η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη του 50% και οι εκλογές θα επαναληφθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πιο δεξιές -φιλοδυτικές δυνάμεις είχαν καλέσει σε αποχή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Με βάση τα αποτελέσματα και του 2ου γύρου, στους 97 βουλευτές, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λευκορωσίας (ΚΚΛ) εξέλεξε 6 βουλευτές. Στη δεύτερη θέση είναι το Αγροτικό Κόμμα που εξέλεξε 5 βουλευτές. Από 1 βουλευτή εξέλεξαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Εργατικής Δικαιοσύνης, το Κόμμα της Λαϊκής Συναίνεσης, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το Ενιαίο Κόμμα των Πολιτών, το Κοινωνικό - Αθλητικό Κόμμα. Οι υπόλοιποι βουλευτές δε δήλωσαν κομματική προέλευση και κατέβηκαν στις εκλογές είτε ως ανεξάρτητοι, είτε ως εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Το ΚΚΛ εκτιμά ότι το χαμηλό ποσοστό των βουλευτών από πολιτικά κόμματα οφείλεται στη μεγάλη φθορά τους κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπου είχαν κυριαρχήσει τα δεξιά αστικά πολιτικά κόμματα. Η διάλυση του ΚΚΣΕ το 1991 και στη συνέχεια η χρεοκοπία των αστικών κομμάτων συμπαρέσυρε συνολικά και την εμπιστοσύνη του λαού προς τα πολιτικά κόμματα. Ετσι ο λαός προσανατολίζεται ευκολότερα πλέον σε πρόσωπα κι όχι σε κόμματα. Ετσι, για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο πως στην περιοχή της, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέχτηκε η Ναταλία Μασέροβα, κόρη του Πιοτρ Μασέροφ, πρώην ΓΓ της ΚΚ του Λευκορωσίας στα σοβιετικά χρόνια, (την οποία υποστήριξε και το σημερινό ΚΚΛ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των 97 βουλευτών υποστηρίζουν την πολιτική του προέδρου Λουκασένκο, ενώ την αντιπολίτευση εκτιμάται ότι θα εκφράζουν 2-3 βουλευτές.

Το ΚΚΛ ηγείται προσπάθειας δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας της Λευκορώσικης Λαϊκό-πατριωτικής Ενωσης, στην οποία έχουν δηλώσει τη θέλησή τους να συμμετέχουν προς στιγμήν άλλοι 5 ανεξάρτητοι βουλευτές. Το ΚΚΛ εκτιμά ότι σ' αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών.

Ρωσικές πιέσεις κι αμερικανικά... «κόλπα»

Κι ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, θεωρώντας τες αντιδημοκρατικές, εμφανίζονται κι ορισμένα μέτρα που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δε μένουν με «σταυρωμένα χέρια».

Εγινε λοιπόν γνωστό ότι στη συνάντηση της Στρατιωτικής επιτροπής του «Ευρωατλαντικού συνεταιρισμού» (9/11/2000) έχει προσκληθεί κι εκπρόσωπος της Λευκορωσίας, που θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Αμυνάς της. Στο ρωσικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία σημειώνεται η διπλή πίεση που ασκεί η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας. Από τη μια μεριά προς τον Λουκασένκο, για να γίνει λιγότερο «εριστικός» προς τις «δυτικές δυνάμεις», κι από την άλλη προς τις «δυτικές δυνάμεις» να αποδεχτούν την ύπαρξη του Λουκασένκο και να συνεργαστούν μαζί του.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά την επιστροφή του από τη Λιβύη, όπου είχε συνομιλίες με τον Μ. Καντάφι, συνάντησε στο Μινσκ τον Σεργκέι Λέμπεντεφ, επικεφαλής των ρωσικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Στο σύντομο ανακοινωθέν που δόθηκε στον Τύπο γίνεται λόγος για ανάπτυξη της συνεργασίας στα ζητήματα ασφαλείας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σίγουρο είναι πάντως ότι στη Λευκορωσία δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Μάικλ Κόζακ, έχει μεγάλη υπηρεσία στην καταπολέμηση κυβερνήσεων που είχαν «μπει στο μάτι των ΗΠΑ», αυτό άλλωστε μαρτυρά μόνο η αναφορά των χωρών από τις οποίες πέρασε: Νικαράγουα, Παναμάς, Σαλβαδόρ, Κούβα...


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΡΩΣΙΑ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Στην περιοχή Πριμόριε (Απω Ανατολή), πραγματοποιήθηκαν στις 10 Νοέμβρη ταυτόχρονα κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, στη διάρκεια των οποίων οι απεργοί κατέλαβαν αυτοκινητόδρομους και μάλιστα ένας απ' αυτούς συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα. Το δρόμο αυτό κατέλαβαν οι απεγνωσμένοι εκπαιδευτικοί της πόλης Ουσουρίσκ, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν 6 μήνες. Στην απεργία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί 22 σχολείων της πόλης. Παίρνουν μέρους επίσης εργαζόμενοι του τομέα υγείας που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Το κράτος οφείλει στους εκπαιδευτικούς αυτού του τμήματος της περιοχής Πριμόριε, 150.000.000 ρούβλια, αλλά οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς. Σημειώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν μέχρι τώρα να επιβιώνουν κάπως, καλλιεργώντας λαχανικά σε ατομικά κτήματα, αλλά φέτος η κατάσταση οξύνθηκε απότομα, εξαιτίας των καλοκαιρινών τυφώνων στην Απω Ανατολή που κατάστρεψαν τη σοδειά. Σε άλλο σημείο, στο βόρειο τμήμα της περιοχής Πριμόριε, πάνω από 500 κάτοικοι του οικισμού Καβαλέροβο, οι περισσότεροι συνταξιούχοι, κατέλαβαν το δημόσιο αυτοκινητόδρομο Βλαδιβοστόκ - Ρούντναγια Πρίσταν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί λόγω έλλειψης καυσίμων, τα σπίτια τους έχουν μείνει χωρίς θέρμανση και η θερμοκρασία στο εσωτερικό δεν ξεπερνάει τους 1-2 βαθμούς. Τώρα μένουν χωρίς θέρμανση 18.000 κάτοικοι, ενώ οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα, 13 Νοέμβρη, κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία σε Καβαλέροβο, Βισοκογκόρσκ, Φαμπρίτσνι και Τσεντράλνι. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί στις αρχές Δεκέμβρη, όταν η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς. Ακόμα και στη Μόσχα, που η κατάσταση είναι καλύτερη, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Υγείας, 26 άτομα, κυρίως άστεγοι, πέθαναν τελευταία από το κρύο.

Πρέπει, τέλος, να σημειώσουμε ότι πολύς κόσμος ελπίζει ακόμα στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Τη θέση των κομμουνιστών σχετικά με το ζήτημα αυτό, διατύπωσε στις 9 Νοέμβρη, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος επισήμανε ότι οι κομμουνιστές θα βοηθήσουν τον Πούτιν, αν η δραστηριότητά του «θα αποβλέπει στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και στην τελειοποίηση της παραγωγής», αλλά θα «εναντιωθούν στην εφαρμογή της πολιτικής "αλά-Γκαϊντάρ" σε εκτέλεση Γκρεφ και της ομάδας του». Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, «δε λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας», αντιθέτως, «συνεχίζεται η παλιά πολιτική με την ταμπέλα Γκρεφ». Πρόσθεσε δε, ότι τους επόμενους μήνες ο Πούτιν θα πρέπει να κάνει τη σωστή επιλογή, διαφορετικά κατά το Φλεβάρη - Μάρτη «οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι βαρύτατες».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Κροατικός ο «πονοκέφαλος» του ΟΑΣΕ στις γενικές εκλογές...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Μόνον ανιαρές δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι γενικές εκλογές που διεξάγει σήμερα ο ΟΑΣΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και αυτό όχι τόσο εξαιτίας κάποιων «Σερβοβόσνιων πολιτικών εξτρεμιστών», όπως συχνά - πυκνά αναφέρουν οι ιθύνοντες του προτεκτοράτου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά εξαιτίας του κροατικού κόμματος με επωνυμία «Κροατική Δημοκρατική Ενωση», που έχει για ηγέτη τον Αντε Ζέλαβιτς, τον εκπρόσωπο της κροατικής κοινότητας στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης...

Η παράταξη του Ζέλαβιτς δεν κατηγορείται από τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Μπάρι, επειδή διεκδικεί σήμερα την ψήφο των κροατών της Βοσνίας (αποτελούν το 10 με 15% του πληθυσμού της χώρας) για την εκλογή νέων μελών της ομοσπονδιακής βουλής και τοπικών αξιωματούχων σε 10 εκλογικές περιφέρειες ισάριθμων καντονιών, αλλά επειδή επιδιώκει την παράλληλη διεξαγωγή ενός αμφιλεγόμενου, αν όχι... «εμπρηστικού», δημοψηφίσματος. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι:«Υποστηρίζετε ή όχι την ανεξαρτησία της κροατικής κοινότητας στη Βοσνία;»

Η ρήξη των όποιων σχέσεων του Κροάτη προέδρου και αρχηγού της «HDZ», Αντε Ζέλαβιτς, φαίνεται βέβαιη. Εάν ο Ζέλαβιτς πραγματοποιήσει αυτό το ιδιότυπο και παράνομο, σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέιτον, δημοψήφισμα θα υποστεί βαριές κυρώσεις από τον ΟΑΣΕ, όπως υψηλά χρηματικά πρόστιμα έως και απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος από μελλοντικές εκλογές. Εάν, ο ΟΑΣΕ ασκήσει σε βάρος της «HDZ»τέτοιες κυρώσεις, τότε ο Ζέλαβιτς έχει αναγγείλει πως οι Κροάτες -ή τουλάχιστον οι υποστηριχτές του κόμματός του...- θα αποχωρήσουν από την ομοσπονδία με τους Μουσουλμάνους, με το επιχείρημα πως και οι Βόσνιοι κροάτες δικαιούνται μία ανεξάρτητη δημοκρατική οντότητα όπως αυτή των Σερβοβόσνιων...

Ηδη, πάντως από χτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Ρ.Μπάρι, ανακοίνωσε πως το ζήτημα που έχει προκύψει, εξαιτίας του παράλληλου με τις γενικές εκλογές δημοψηφίσματος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» έχει παραπεμφθεί σε ειδική επιτροπή του οργανισμού που εξετάζει παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και της εκλογικής διαδικασίας.

Κατά τ' άλλα, οι κάλπες του ΟΑΣΕ που στήνονται σήμερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αφορούν την ανάδειξη των νέων μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ενώ οι Σερβοβόσνιοι καλούνται επιπλέον να εκλέξουν νέο πρόεδρο και νέο τοπικό κοινοβούλιο.

ΠΑΜΕ
Συμπαραστέκεται στους Ρώσους εργαζόμενους

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην αγροτική βιομηχανία της Ρωσίας, στηρίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δούμας.

Εκφράζοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη του -συστατικό στοιχείο στη δράση του- το ΠΑΜΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Ρωσίας και τα «τα αιτήματα για αύξηση 10% των δαπανών για τον τομέα αυτό στον προϋπολογισμό του 2001, για την κατάργηση των ανισοτήτων μεταξύ των τιμών των αγροτικών και των βιομηχανικών προϊόντων, κατάσταση η οποία έχει γίνει τώρα ακόμα χειρότερη λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίουν και του ρεύματος και την απαγόρευση της πώλησης της αγροτικής γης.

«Με την ευκαιρία - υπογραμμίζεται στο μήνυμα συμπαράστασης- των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που οργανώνονται στις 21 Νοέμβρη σε ολόκληρη τη Ρωσία και την ανακήρυξη της 28ης Νοέμβρη ως Εθνικής Ημέρας Δράσης για την υπεράσπιση των βασικών δικαιωμάτων και συμφερόντων των εργαζομένων σ'αυτό το ζωτικό τομέα της οικονομίας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Συνδικάτο των Εργαζομένων στην Αγροτική Βιομηχανία της Ρωσίας και στη ρώσικη εργατική τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ