Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΗΠΑ
Με το «μαστίγιο» και το... «καρότο» απέναντι στη Λευκορωσία

Ο Α. Λουκασένκο
Ο Α. Λουκασένκο
Πριν μερικές μέρες ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Λευκορωσία. Από τον 1ο γύρο σε σύνολο 110 που έχει η «Συνέλευση των Αντιπροσώπων» (δηλαδή η Κάτω Βουλή), έγκυρες θεωρήθηκαν οι εκλογές σε 97 περιφέρειες, στις υπόλοιπες 13 η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη του 50% και οι εκλογές θα επαναληφθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πιο δεξιές -φιλοδυτικές δυνάμεις είχαν καλέσει σε αποχή.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Με βάση τα αποτελέσματα και του 2ου γύρου, στους 97 βουλευτές, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λευκορωσίας (ΚΚΛ) εξέλεξε 6 βουλευτές. Στη δεύτερη θέση είναι το Αγροτικό Κόμμα που εξέλεξε 5 βουλευτές. Από 1 βουλευτή εξέλεξαν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Εργατικής Δικαιοσύνης, το Κόμμα της Λαϊκής Συναίνεσης, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το Ενιαίο Κόμμα των Πολιτών, το Κοινωνικό - Αθλητικό Κόμμα. Οι υπόλοιποι βουλευτές δε δήλωσαν κομματική προέλευση και κατέβηκαν στις εκλογές είτε ως ανεξάρτητοι, είτε ως εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Το ΚΚΛ εκτιμά ότι το χαμηλό ποσοστό των βουλευτών από πολιτικά κόμματα οφείλεται στη μεγάλη φθορά τους κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, όπου είχαν κυριαρχήσει τα δεξιά αστικά πολιτικά κόμματα. Η διάλυση του ΚΚΣΕ το 1991 και στη συνέχεια η χρεοκοπία των αστικών κομμάτων συμπαρέσυρε συνολικά και την εμπιστοσύνη του λαού προς τα πολιτικά κόμματα. Ετσι ο λαός προσανατολίζεται ευκολότερα πλέον σε πρόσωπα κι όχι σε κόμματα. Ετσι, για παράδειγμα, δεν είναι τυχαίο πως στην περιοχή της, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέχτηκε η Ναταλία Μασέροβα, κόρη του Πιοτρ Μασέροφ, πρώην ΓΓ της ΚΚ του Λευκορωσίας στα σοβιετικά χρόνια, (την οποία υποστήριξε και το σημερινό ΚΚΛ).

Η συντριπτική πλειοψηφία των 97 βουλευτών υποστηρίζουν την πολιτική του προέδρου Λουκασένκο, ενώ την αντιπολίτευση εκτιμάται ότι θα εκφράζουν 2-3 βουλευτές.

Το ΚΚΛ ηγείται προσπάθειας δημιουργίας κοινοβουλευτικής ομάδας της Λευκορώσικης Λαϊκό-πατριωτικής Ενωσης, στην οποία έχουν δηλώσει τη θέλησή τους να συμμετέχουν προς στιγμήν άλλοι 5 ανεξάρτητοι βουλευτές. Το ΚΚΛ εκτιμά ότι σ' αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα θα μπορούσε να συμμετέχει η μεγάλη πλειοψηφία των εκλεγμένων βουλευτών.

Ρωσικές πιέσεις κι αμερικανικά... «κόλπα»

Κι ενώ την ίδια στιγμή ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών, θεωρώντας τες αντιδημοκρατικές, εμφανίζονται κι ορισμένα μέτρα που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δε μένουν με «σταυρωμένα χέρια».

Εγινε λοιπόν γνωστό ότι στη συνάντηση της Στρατιωτικής επιτροπής του «Ευρωατλαντικού συνεταιρισμού» (9/11/2000) έχει προσκληθεί κι εκπρόσωπος της Λευκορωσίας, που θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Αμυνάς της. Στο ρωσικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία σημειώνεται η διπλή πίεση που ασκεί η σημερινή ηγεσία της Ρωσίας. Από τη μια μεριά προς τον Λουκασένκο, για να γίνει λιγότερο «εριστικός» προς τις «δυτικές δυνάμεις», κι από την άλλη προς τις «δυτικές δυνάμεις» να αποδεχτούν την ύπαρξη του Λουκασένκο και να συνεργαστούν μαζί του.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά την επιστροφή του από τη Λιβύη, όπου είχε συνομιλίες με τον Μ. Καντάφι, συνάντησε στο Μινσκ τον Σεργκέι Λέμπεντεφ, επικεφαλής των ρωσικών κατασκοπευτικών υπηρεσιών. Στο σύντομο ανακοινωθέν που δόθηκε στον Τύπο γίνεται λόγος για ανάπτυξη της συνεργασίας στα ζητήματα ασφαλείας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σίγουρο είναι πάντως ότι στη Λευκορωσία δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Μάικλ Κόζακ, έχει μεγάλη υπηρεσία στην καταπολέμηση κυβερνήσεων που είχαν «μπει στο μάτι των ΗΠΑ», αυτό άλλωστε μαρτυρά μόνο η αναφορά των χωρών από τις οποίες πέρασε: Νικαράγουα, Παναμάς, Σαλβαδόρ, Κούβα...


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ