Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Μπανανία»...

Πάντως, στο χρηματιστήριο η δουλιά συνεχίζεται...

Associated Press

Πάντως, στο χρηματιστήριο η δουλιά συνεχίζεται...
ΛΟΣ ΑΝΤΕΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά ο Φιντέλ Κάστρο, όταν ρωτήθηκε πριν από τις εκλογές, ποιος προβλέπει να εκλέγεται ως επόμενος πρόεδρος και είχε απαντήσει: «Κανένας από τους δύο»!

Δεν μπορεί, φυσικά, να επιβεβαιωθεί ότι πριν τις δηλώσεις αυτές ο Φιντέλ είχε δει σε επανάληψη την εξωφρενική κωμωδία του Γούντι Αλεν για τον τρόπο που ανεβαίνουν κυβερνήσεις ανδρείκελα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής: «Μπανάνες»...

Σε ανάλογο ύφος, η κουβανική εφημερίδα, όργανο του ΚΚ Κούβας, «Γκράνμα», χαρακτήρισε την όλη εκλογική διαδικασία, το μετεκλογικό αδιέξοδο και φυσικά τις ΗΠΑ ως σαπουνόπερα» που ταιριάζει σε μία χώρα «Μπανανία»... «Ακόμη και αν αψηφήσουμε το γεγονός ότι περίπου 3 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, κάτι που από μόνο του υποβιβάζει κάθε τύπο, έστω και υποτυπώδους, δημοκρατικού μοντέλου και μίας κυβέρνησης από το λαό για το λαό, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από την επανάληψη των εκλογών στη Φλόριντα προκειμένου να ανακηρυχτεί ο νικητής και να προσπαθήσουν να πείσουν ότι υφίσταται κάτι σαν δημοκρατία και όχι αυτό που τώρα λαμβάνει χώρα και συνήθως αναφέρεται σε μπανανίες...».

Από τη Ζιμπάμπουε, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Τζόναθαν Μόγιο, σε δηλώσεις προς το ραδιοφωνικό σταθμό 4 του BBC, τόνισε «ότι οι αφρικανικές χώρες, αλλά και άλλες του «Τρίτου Κόσμου» θα έπρεπε να στείλουν παρατηρητές για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τη δημοκρατία τους»... Οσον αφορά στο ζήτημα ότι ένας πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί χωρίς να αποσπά την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, ο Μόγιο τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ότι «στη Ζιμπάμπουε αν συνέβαινε κάτι ανάλογο δε θα αποφεύγαμε το λιγότερο την απειλή κυρώσεων και εμπάργκο»!

Περιμένει που περιμένει, να μη χάσει και την προπόνησή του...

Associated Press

Περιμένει που περιμένει, να μη χάσει και την προπόνησή του...
«Η επανακαταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ μπορεί να απαλλάξει τους Ρώσους και από τις τελευταίες τους ψευδαισθήσεις για το δίκαιο και τίμιο του δημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης», αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα «Νεζαβισιμάγια». Ενώ το σατυρικό ρωσικό διαδικτυακό μέσο «Ανεκδότ», έχει την είδηση ότι «οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στην προεδρική μάχη ο πρόεδρος Πούτιν προηγείται»...

Ενδεικτικό των αντιδράσεων και των αισθημάτων που επικρατούν στη Ρωσία που παρακολουθεί με χαμόγελο τα τεκταινόμενα πέραν του Ατλαντικού, είναι ότι το τελευταίο ανέκδοτο που εξαπλώθηκε με ταχύτητα αστραπής λέει «ότι ο επικεφαλής της ρωσικής εκλογικής επιτροπής αποσπάστηκε στο Ταλαχάσι για να επιβλέπει και να βγάλει άκρη στην καταμέτρηση των ψήφων».

Τραγέλαφος και στις ΗΠΑ

Ωστόσο με χιούμορ αλλά και καχυποψία οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί κυρίως στη Φλόριντα αλλά και γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από άκρη σε άκρη.

Η «Μεγάλη Κρίση των Αμερικανικών Εκλογών» εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την «υπερπαραγωγή» με διάφορους τρόπους: Αλλοι με χιούμορ, κι άλλοι με κυνισμό και καχυποψία. Σε μία συνέλευση μετόχων της «Μάικροσοφτ» μάλιστα, το σίριαλ της Φλόριντα, έγινε... ανέκδοτο. «Ελπίζω οι δικές μας εκλογές να εξελιχθούν πιο ομαλά από άλλες πρόσφατες εκλογές», είπε ο Μπομπ Χέρμπολντ απευθυνόμενος στους μετόχους που θα αναδείκνυαν τα μέλη του συμβουλίου διευθυντών της εταιρίας. «Αίσχος», «απίστευτο», «παράξενο», «φτάνει πια»... είναι οι λέξεις που ακούγονται ολοένα και συχνότερα από τους Αμερικανούς, όταν καλούνται να περιγράψουν την εξέλιξη της εκλογικής μάχης για την προεδρία.

Το ψηφοδέλτιο που υποτίθεται πως προκάλεσε τη σύγχυση...

Associated Press

Το ψηφοδέλτιο που υποτίθεται πως προκάλεσε τη σύγχυση...
Στην εφημερίδα «Denver Rocky Mountain News» ένα σκίτσο τα λέει όλα: Ο Θείος Σαμ συμμετέχει στο γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Τον ρωτούν ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και με εμφανή αμηχανία επιχειρεί να απαντήσει: -«Ναι... είμαι σίγουρος... Θα το πω... Νομίζω.... Ναι θα το πω.... Οχι... Ναι.. μμμ... ο... Μπους»... Και ο παρουσιαστής της εκπομπής τον ξαναρωτά: -«Είναι αυτή η τελική σας απάντηση;»

Ο κωμικός Τζέι Λένο, που φιλοξένησε μάλιστα στις μεταμεσονύχτιες εκπομπές του τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Μπους απευθυνόμενος στο κοινό του το βράδυ της Πέμπτης, είπε: «Χθες το βράδυ πέρασα μία εφιαλτική νύχτα. Είδα όνειρο ότι εξωγήινοι ήρθανε από το διάστημα και μου είπαν "πήγαινέ μας στον ηγέτη σας". Δεν ήξερα τι να κάνω...».

Ο συγγραφέας έργων τρόμου Ρόμπερτ Λάντλουμ δηλώνει μάλλον φοβούμενος από τις εξελίξεις και την προοπτική να μείνει ο ίδιος άνεργος: «Είναι ένας τρελός, τρελός κόσμος. Νομίζω ότι η εξέλιξη των εκλογών είναι αντίγραφο αυτού του κόσμου».

Ο Ελαν Στέινμπεργκ, διευθυντής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου στη Νέα Υόρκη, λέει πως του τηλεφώνησε μία δημοσιογράφος από το Λονδίνο και τον ρώτησε εάν η ψήφος των Εβραίων ήταν σημαντική σ' αυτές τις εκλογές. «Κυρία μου», της απάντησα - λέει ο Στέινμπεργκ - «σ' αυτές τις εκλογές είναι σημαντικές οι ψήφοι 500 Ουζμπέκων». Και ο Στέινμπεργκ συνεχίζει: «Μου τηλεφώνησε ένας θρησκευτικός ηγέτης από τη Μόσχα για να εκφράσει την κατανόησή του για τα όσα συμβαίνουν στη Φλόριντα και μου είπε "όλα είναι καλά.... έτσι κερδίζει κι εδώ τις εκλογές ο Πούτιν"».

Ενας παραγωγός του Χόλιγουντ δήλωσε στην «Daily Variety» ότι δε θα εκπλαγεί εάν έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση των κινηματογραφικών δικαιωμάτων «των εκλογών του αιώνα. Εχει όλα τα στοιχεία - ένα μυστηριώδες εκλεκτορικό σώμα, χαμένες κάλπες, προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και χαρακτήρες ηγετών με φωτογένεια»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ