Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο πρόεδρος «στη γωνία»...

ΜΑΝΙΛΑ.-

Οσο περνούν οι ημέρες, η κρίση, που πλέον θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποπομπή ή την παραίτηση του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας στις Φιλιππίνες - όσο κι αν οι κάτοικοί τους ιδέα δεν έχουν τι πάει να πει... χιόνι.

Χτες η Ενωση Τραπεζών της χώρας κάλεσε ανοιχτά τον πρόεδρο να παραιτηθεί: ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «η παραίτηση (του προέδρου) , αν επιλεγεί ελεύθερα, θα είναι μια έντιμη και ηρωική πράξη»!..

Πέρα από τις κατηγορίες ότι «δωροδοκήθηκε» από τα αφεντικά της βιομηχανίας των στοιχημάτων, ο πάλαι ποτέ δημοφιλής πρόεδρος -που ανελίχθηκε στην πολιτική σκηνή χρησιμοποιώντας την καριέρα του ως ηθοποιού ταινιών δράσης - κατηγορείται πλέον πως ενθυλάκωσε 36 εκατ. δολάρια ως «μίζα» για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, και κατηγορείται επίσης για «στήσιμο του παιγνιδιού» στην κεφαλαιαγορά. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως προς τους ξένους ανταποκριτές, ο Εστράντα χαρακτήρισε «ψεύδη» τις νέες κατηγορίες.

Χθες, ωστόσο, οι αρχικές κατηγορίες εις βάρος του φάνηκαν να στοιχειοθετούνται, με την αποκάλυψη μυστικών λογαριασμών που περιείχαν 4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ από δωροδοκίες της βιομηχανίας των στοιχημάτων, και συγκεκριμένα εκ μέρους ενός προσωπικού του φίλου, του Τζον Σίνγκσον, μια αποκάλυψη που «σόκαρε» την ίδια την ομάδα νομικών που τον υπερασπίζονται, όπως μετέδιδε το βρετανικό BBC από την περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δικηγόροι του προέδρου τον κάλεσαν να «κρατήσει το στόμα του κλειστό» σχετικά με το ζήτημα...

Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι η Γερουσία της χώρας θα εγκρίνει την έρευνα με το ερώτημα της αποπομπής σε βάρος του, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πολιτική και οικονομική κρίση προκαλεί ένα κύμα διαδηλώσεων και την κατρακύλα τόσο της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και της ισοτιμίας του τοπικού νομίσματος, πέσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ