Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Κροατικός ο «πονοκέφαλος» του ΟΑΣΕ στις γενικές εκλογές...

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Μόνον ανιαρές δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι γενικές εκλογές που διεξάγει σήμερα ο ΟΑΣΕ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Και αυτό όχι τόσο εξαιτίας κάποιων «Σερβοβόσνιων πολιτικών εξτρεμιστών», όπως συχνά - πυκνά αναφέρουν οι ιθύνοντες του προτεκτοράτου του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά εξαιτίας του κροατικού κόμματος με επωνυμία «Κροατική Δημοκρατική Ενωση», που έχει για ηγέτη τον Αντε Ζέλαβιτς, τον εκπρόσωπο της κροατικής κοινότητας στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης...

Η παράταξη του Ζέλαβιτς δεν κατηγορείται από τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία, Ρόμπερτ Μπάρι, επειδή διεκδικεί σήμερα την ψήφο των κροατών της Βοσνίας (αποτελούν το 10 με 15% του πληθυσμού της χώρας) για την εκλογή νέων μελών της ομοσπονδιακής βουλής και τοπικών αξιωματούχων σε 10 εκλογικές περιφέρειες ισάριθμων καντονιών, αλλά επειδή επιδιώκει την παράλληλη διεξαγωγή ενός αμφιλεγόμενου, αν όχι... «εμπρηστικού», δημοψηφίσματος. Το μοναδικό ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι:«Υποστηρίζετε ή όχι την ανεξαρτησία της κροατικής κοινότητας στη Βοσνία;»

Η ρήξη των όποιων σχέσεων του Κροάτη προέδρου και αρχηγού της «HDZ», Αντε Ζέλαβιτς, φαίνεται βέβαιη. Εάν ο Ζέλαβιτς πραγματοποιήσει αυτό το ιδιότυπο και παράνομο, σύμφωνα με τη συνθήκη του Ντέιτον, δημοψήφισμα θα υποστεί βαριές κυρώσεις από τον ΟΑΣΕ, όπως υψηλά χρηματικά πρόστιμα έως και απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος από μελλοντικές εκλογές. Εάν, ο ΟΑΣΕ ασκήσει σε βάρος της «HDZ»τέτοιες κυρώσεις, τότε ο Ζέλαβιτς έχει αναγγείλει πως οι Κροάτες -ή τουλάχιστον οι υποστηριχτές του κόμματός του...- θα αποχωρήσουν από την ομοσπονδία με τους Μουσουλμάνους, με το επιχείρημα πως και οι Βόσνιοι κροάτες δικαιούνται μία ανεξάρτητη δημοκρατική οντότητα όπως αυτή των Σερβοβόσνιων...

Ηδη, πάντως από χτες, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ, Ρ.Μπάρι, ανακοίνωσε πως το ζήτημα που έχει προκύψει, εξαιτίας του παράλληλου με τις γενικές εκλογές δημοψηφίσματος της «Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης» έχει παραπεμφθεί σε ειδική επιτροπή του οργανισμού που εξετάζει παραβιάσεις του εκλογικού νόμου και της εκλογικής διαδικασίας.

Κατά τ' άλλα, οι κάλπες του ΟΑΣΕ που στήνονται σήμερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη αφορούν την ανάδειξη των νέων μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ενώ οι Σερβοβόσνιοι καλούνται επιπλέον να εκλέξουν νέο πρόεδρο και νέο τοπικό κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ