ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η αγωνία για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα και ο προβληματισμός για το μέλλον επικρατούν και στη Μεσσηνία, για τους εργαζόμενους σε μια σειρά κλάδους δουλειάς αλλά και για τους βιοπαλαιστές αγρότες, για τους μικρούς επαγγελματίες της Καλαμάτας, των κωμοπόλεων και των χωριών.

Εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους με μεροκάματα πείνας και παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, που βγαίνει με ακόμα λιγότερο προσωπικό σε βασικά πόστα, με απλήρωτες υπερωρίες και πιέσεις για μεγαλύτερες υποχωρήσεις, ενώ δεν μπορούν να λάβουν ούτε τα πενιχρά επιδόματα, λόγω έλλειψης ακόμα και ενός ενσήμου.

Βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν τον ιδρώτα τους να μην αποδίδει, αφού τους τσακίζουν οι μεγαλέμποροι, που πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω σε βασικές καλλιέργειες, αλλά και οι συνέπειες και οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές (λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας), πολλές από τις οποίες όχι απλά δεν αποζημιώνονται αλλά ούτε καν καταγράφονται, λόγω και του αναχρονιστικού ΕΛΓΑ.

Στην ίδια όχθη μικροεπαγγελματίες του Εμπορίου και της Εστίασης, που βλέπουν την κίνηση στα καταστήματά τους να μειώνεται συνεχώς και τα μεγαλεπήβολα χρηματοδοτικά «πακέτα στήριξης», που τάζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, να περνούν χωρίς οι ίδιοι να... ακουμπάνε, αφού προορίζονται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ώρα που και η κατάσταση με την πανδημία έχει επιδεινώσει τη θέση τους.

Κοινό νήμα που τους ενώνει είναι μια σειρά προβλήματα όπως η κατάσταση με την ακρίβεια, που χτυπά αδιακρίτως, αλλά και μια σειρά λαϊκά ζητήματα. Στην Υγεία οι ελλείψεις στις υποδομές, και στον συγκεκριμένο νομό, χτυπούν «κόκκινο». Αντίστοιχα στην Παιδεία, στα 14 τμήματα σχολείων που καταργήθηκαν μόνο στην Καλαμάτα (δηλαδή σαν να έκλεισε ένα μεγάλο σχολείο) και στα κενά που υπάρχουν ακόμα σε εκπαιδευτικούς λίγο πριν το νέο έτος, οι υποδομές επιβαρύνονται επιπλέον. Πρόσφατα, λίγο έλειψε οι σοβάδες να πέσουν στα κεφάλια των μαθητών στο 1ο Λύκειο της πόλης.

Απέναντι σ' αυτή τη σκληρή πραγματικότητα για τα λαϊκά στρώματα, η προσπάθεια της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ και των Οργανώσεων της ΚΝΕ δεν στρέφεται μόνο στην καταγραφή προβλημάτων, αλλά στην αξιοποίηση του προβληματισμού, της αγανάκτησης που υπάρχει, στην κατεύθυνση οργανωμένης λαϊκής απάντησης. Στρέφεται στην ανάγκη για πάλη όχι μόνο για να «φρενάρει» τα χειρότερα, αλλά για να οξύνει τον προβληματισμό, την ενεργή συμμετοχή στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στους συλλόγους των βιοπαλαιστών αγροτών και μικρών επαγγελματιών. Να βαθύνει ταυτόχρονα την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής για την κοινωνία που έχουν ανάγκη σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Σ' αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και επίσκεψη του Νίκου Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος. Συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδικάτων, συλλόγων αγροτών, επαγγελματιών του Εμπορίου και του Επισιτισμού, του Επιμελητηρίου, την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων.

Πραγματοποίησε επίσης περιοδείες στο Κέντρο Υγείας και στον δήμο Καλαμάτας, όπου συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Σε αυτές τις συναντήσεις επισημάνθηκαν βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις του Κόμματος εντός και εκτός Βουλής, αλλά και να αναδειχθούν περαιτέρω, να διεκδικηθούν λύσεις με βάση τις σημερινές ανάγκες εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.


Στενάζουν οι εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και μικροεπαγγελματίες

Τα οξυμένα προβλήματα αναδείχθηκαν στην πρόσφατη περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην περιοχή με επικεφαλής τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ

Από τη συνάντηση στον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης
Από τη συνάντηση στον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης
Μια σειρά από οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, αλλά και βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, αναδείχθηκαν μέσα από τη δραστηριότητα που ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Μπροστά και στη συγκέντρωση με τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τετάρτη 15/12 στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους εργατικών Συνδικάτων, Συλλόγων αγροτών και επαγγελματιών, καθώς και του Επιμελητηρίου, προκειμένου ζητήματα που απασχολούν τους εργατοϋπαλλήλους, τον λαό συνολικά να αναδειχθούν, να δρομολογηθούν δράσεις, εντός και εκτός Βουλής.

Σειρά τέτοιων επαφών είχε, ως επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Μεσσηνίας, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, περιοδεύοντας πρόσφατα στον νομό.

Μεροκάματο 23 ευρώ και μάχη για την καταβολή υπερωριών

Από τους αναπτυσσόμενους κλάδους αυτός των τροφίμων - ποτών, υπολογίζεται ότι στον νομό απασχολεί πάνω από 800 εργαζόμενους στα μεγάλα συσκευαστήρια - τυποποιητήρια που συνδέονται με εξαγωγικές εταιρείες. Ταυτόχρονα, μεγάλος είναι ο όγκος εργαζομένων στα ελαιοτριβεία και των εργατών γης σε καλλιέργειες.

Το μεροκάματο τη μέρα, κατά μέσο όρο, υπολογίζεται στο... αστρονομικό ποσό των 23 ευρώ, με τους περισσότερους από τους εργαζόμενους, σύμφωνα και με την πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου, Χρύσα Καραντούσα, να δίνουν μάχη για να πληρωθούν υπερωρίες, να έχουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας, να μπορούν να επιβιώσουν. Οπως αναφέρεται μάλιστα, τα προβλήματα είναι ακόμη περισσότερα για τους εποχικούς εργαζόμενους, ειδικά σε καλλιέργειες όπου αδυνατούν ακόμη και να βγουν στο ταμείο ανεργίας, λόγω έλλειψης των αναγκαίων ενσήμων.

Συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου της Εστίασης
Συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου της Εστίασης
Αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ο κλάδος των τροφίμων - ποτών γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη, με επιχειρήσεις να γιγαντώνονται ακόμη και στις περιόδους των lockdown λόγω της πανδημίας, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και στην περιοχή να πατούν πάνω στα ερείπια των εργασιακών δικαιωμάτων των εργατοϋπαλλήλων τους από τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κόβουν επίδομα και για ένα ένσημο...

Ενα από τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν στη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στον Τουρισμό ήταν αυτό της μη ένταξης αρκετών ξενοδοχοϋπαλλήλων στο επίδομα των 500 ευρώ λόγω έλλειψης των αναγκαίων ενσήμων. Εκτιμάται ότι στη Μεσσηνία, μόνο στα μεγάλα ξενοδοχεία, εργάζονται χιλιάδες άτομα, από τα οποία μόλις το 30% μπορεί να λάβει το συγκεκριμένο επίδομα.

«Μας ζητούν για το εποχικό επίδομα 75 ένσημα, με βάση την περσινή σεζόν. Πώς να τα συμπληρώσουμε αυτά όταν στην πλειοψηφία μας κολλήσαμε 50 - 55», τόνισε η Κωνσταντίνα Στραβάκου, πρόεδρος του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού, καυτηριάζοντας το γεγονός πως «ακόμη και για ένα ένσημο λιγότερο φέτος, συνάδελφοί μας αποκλείστηκαν απ' αυτό, χάνοντας έστω και αυτό το μικρό αλλά αναγκαίο βοήθημα».

Στάθηκε δε στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας κατά την τελευταία τουριστική περίοδο, όπου σε 5άστερες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στις οποίες ενώ εργάζονταν για παράδειγμα έως και 30 - 40 καμαριέρες, φέτος αυτές έφταναν με το ζόρι τις 10, με αναλογία για καθεμία έως και 27 δωμάτια τη μέρα.

«Οι ώρες δουλειάς έφταναν τις 14 τη μέρα και πολλές φορές με απλήρωτες υπερωρίες», σημείωσε η ίδια, εξηγώντας πως στα προβλήματα προστέθηκε η πανδημία αφού στους περισσότερους εργασιακούς χώρους δεν τηρούνταν κανένα μέτρο προστασίας του προσωπικού, ενώ στη συνέχεια ήρθε «και ο ρατσισμός του εμβολιασμένου - ανεμβολίαστου, χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για τον καθολικό εμβολιασμό των εργαζομένων με τα αντίστοιχα μέτρα της επιστήμης».

«Καίει» η αύξηση του κόστους παραγωγής

Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και μικροί επαγγελματίες. Στην κωμόπολη της Μεσσήνης, των περίπου 6.000 κατοίκων, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου, Σπύρος Νικολόπουλος, επισημαίνει:

«Σχεδόν έξι χρόνια τώρα μπαίνουμε μέσα, με τα δύο τελευταία της πανδημίας να επιδεινώνουν την κατάστασή μας». Σε μια σειρά από βασικές καλλιέργειες, όπως σύκων και ελιάς, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν έχει γίνει καν καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ για τα φιστίκια και τα εσπεριδοειδή οι τιμές είναι απελπιστικά χαμηλές.

«Τι να το κάνουμε αν το ελαιόλαδο έφτασε τα 3,30 - 3,50 ευρώ το κιλό, όταν η παραγωγή φέτος είναι κατά πολύ μειωμένη λόγω της ακαρπίας και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, από το ρεύμα έως το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα αγροεφόδια», τόνισε.

Στάθηκε και στην πατάτα, προϊόν απ' τα «κατατεθέντα» της περιοχής, επισημαίνοντας πως οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις», με τη σωρεία των εισαγωγών από τους μεγαλεμπόρους, οδηγούν παραγωγούς σε εγκατάλειψη της καλλιέργειάς της. «Δεν έχουμε να πληρώσουμε, χρωστάμε και σε προμηθευτές, με συνέπεια να δυσκολευόμαστε να συνεχίσουμε την καλλιεργητική μας δραστηριότητα. Αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε τώρα, οξύνθηκε και ας μας έταζε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως θα μείωνε τα προβλήματά μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπίρης, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης.

«Ανοιχτοί - κλειστοί» μικροκαταστηματάρχες

Αγώνα για την επιβίωσή τους δίνουν και δεκάδες μικροεπαγγελματίες, με τον πρόεδρο του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Μεσσήνης, Μάριο Ρούτση, να καταγγέλλει ότι ακόμη και για όσο διάστημα ήταν κλειστά τα καταστήματά τους λόγω της πανδημίας, η τοπική δημοτική αρχή προχώρησε σε μείωση μόλις 20% στα δημοτικά τέλη, και να υπογραμμίζει:

«Στην ουσία ήμασταν κλειστοί για 15 μήνες. Απ' αυτούς 7 αφορούσαν τα lockdown, άλλους 7 - 8 μέχρι να συνέλθουμε και τώρα, με την πολιτική που ακολουθείται, με τη λογική του εμβολιασμένου - ανεμβολίαστου, έχει μειωθεί κατακόρυφα ακόμη και η όποια κίνηση μπορεί να είχαμε».

Αναφέρθηκε σε περιστατικό όπου αναγκάστηκε να διώξει απ' το κατάστημά του 80χρονο που δεν είχε χαρτί εμβολιασμού, ενώ ήταν μαζί με συνομήλικο φίλο του και έφερε άλλο ένα παράδειγμα που συνδέεται και με τη λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη, τονίζοντας:

«Ως κλάδος έχουμε απορροφήσει πολλές αυξήσεις αλλά πλέον δεν πάει άλλο. Αγοράζαμε τα 1.000 πλαστικά καλαμάκια με 6 ευρώ, τώρα δίνουμε 4,5 ευρώ για τα 200 βιοδιασπώμενα που αναγκαζόμαστε να πάρουμε. Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει με τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης, όπου για τα 100 ξύλινα θέλουμε 15 ευρώ. Την ίδια ώρα το εμφιαλωμένο νερό συνεχίζει να δίνεται σε πλαστικό μπουκαλάκι...»!

Λαϊκατζής και... επιχειρηματίας

Ο Μπάμπης Αλεβίζος, λαϊκατζής, αναφερόμενος στην κατάσταση που δημιουργείται πλέον και με τον νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές, σημείωσε πως «τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα». Υπογραμμίζοντας ότι έχει άνεργο παιδί, σημείωσε πως δεν μπορεί να το βάλει ούτε καν στη δική του δουλειά, ενώ αυτό θα ήταν μια διέξοδος, εφόσον «δεν μπορεί να ξεκινήσει καν να πάρει άδεια. Με αυτά που μας ζητάνε, πρέπει να γίνουμε επιχειρηματίες, να έχουμε οργανωμένα λογιστικά γραφεία, άμεση σύνδεση με ίντερνετ και υποδομές Η/Υ, έξοδα που δεν μπορούμε να κάνουμε και δεν μπορούν να καλυφθούν από λίγα κιλά ντομάτα που μπορεί να πουλήσουμε στη λαϊκή. Είναι σαν να ξεκινάς μια επιχείρηση απ' την αρχή, με τι κεφάλαια;», αναρωτήθηκε.

Ως θετικό βήμα, απ' το σύνολο των παρευρισκόμενων, αναφέρθηκε η προσπάθεια που κάνει ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης για συντονισμό της δράσης των σωματείων των επαγγελματιών της περιοχής, στη βάση διεκδίκησης των κοινών τους αιτημάτων αλλά και μιας σειράς ζητημάτων, που αφορούν την περιοχή. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αναφέρθηκε αυτό της κατάστασης της δημόσιας Υγείας, όπου το Κέντρο Υγείας, μη μπορώντας να εξυπηρετήσει τα περισσότερα περιστατικά, τα παραπέμπει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Πτώση τζίρου με αύξηση εξόδων

Στην Καλαμάτα, ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει ότι στο συνολικό χτύπημα που έχει δεχθεί ο κλάδος, ήρθε να προστεθεί το ιδιότυπο lockdown που εφαρμόζεται στην πόλη, λόγω του επιβαρυμένου ιικού φορτίου.

Τονίστηκε ότι η πολύ άσχημη ελαιοκομική χρονιά έχει επηρεάσει τα εμπορικά καταστήματα, αφού είναι μειωμένα και τα έσοδα των αγροτών, την ώρα που η ακρίβεια, με κύρια την κατάσταση στο ρεύμα, έχει εκτινάξει τα έξοδα. «Οσο πουλάγαμε πέρυσι, αγοράζουμε φέτος προϊόντα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Εγγλέζος.

Στάθηκε και στην αρνητική στάση του δήμου, να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές μειώσεις τελών, για όσο διάστημα τα καταστήματα ήταν κλειστά, προβάλλοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. «Να επιδοτηθούν απ' το κράτος οι δήμοι, να ελαφρυνθούμε και εμείς», πρότεινε.

Πρόβαλε, παράλληλα, βασικά αιτήματα του κλάδου, όπως να ισχύσει μέτρο ακατάσχετου λογαριασμού, να καταργηθούν μια σειρά φόρων, όπως το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος αλληλεγγύης, αλλά και να δοθεί οριστική λύση με τα χρέη που έχουν συσσωρεύσει επαγγελματίες σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.

Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης εκτιμά ότι η μείωση στα καταστήματα έχει φτάσει σε επίπεδα 60 - 70%, ενώ στο πολυδιαφημισμένο απ' την κυβέρνηση πρόγραμμα επανεκκίνησης, το μεγαλύτερο μέρος των μικρότερων επιχειρήσεων δεν έλαβαν τίποτα. Την ίδια ώρα, αν κάποιος μικροεπαγγελματίας νοσήσει από κορονοϊό, αυτήν την περίοδο, θα αναγκαστεί να κλείσει για 10 μέρες το κατάστημά του, με τα έξοδα να... τρέχουν και τον ίδιο να μη βοηθιέται από πουθενά.

Με βάση και τα παραπάνω, εκτιμήθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος μικρών επαγγελματιών θα οδηγηθούν στο λουκέτο με την «αυγή» του νέου έτους, εκτινάσσοντας παράλληλα και την ανεργία στην πόλη.

Προβλήθηκαν ταυτόχρονα αιτήματα και από το Επιμελητήριο, όπως της διαγραφής οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην περίοδο της πανδημίας, της λήψης μέτρων για μειώσεις στα έξοδα ενοικίων, του ακατάσχετου ορίου λογαριασμών αλλά και του περιορισμού της ακρίβειας.


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Με φιλόδοξους στόχους για να φτάσει παντού το Κάλεσμα συμπόρευσης με το Κόμμα

Την Τετάρτη 15/12, στις 7.30 μ.μ. στο κλειστό γήπεδο «Τέντα» της Καλαμάτας, η εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από πρόσφατη παρέμβαση των κομμουνιστών στην Καλαμάτα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την ακρίβεια
Από πρόσφατη παρέμβαση των κομμουνιστών στην Καλαμάτα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την ακρίβεια
Κορύφωση μιας συνολικής δραστηριότητας που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του καλοκαιριού, για μια πιο δυναμική συνέχεια, θέλει να αποτελέσει για την Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ η εκδήλωση παρουσίασης του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το Κόμμα, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 7.30 μ.μ. στην Καλαμάτα, στο κλειστό γήπεδο «Τέντα», με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οπως τονίζει ο Θοδωρής Μπολέτης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου και Γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας: «Επικρατεί ενθουσιασμός. Κάνουμε στοχευμένη δουλειά. Χωρίς να αποκλείουμε κανέναν, θέλουμε ο κάθε ένας που θα συμμετάσχει στην εκδήλωσή μας να έχουμε συνομιλήσει μαζί του, να έχουμε έρθει σε επαφή και αυτή να τη διατηρήσουμε στη συνέχεια».

Για τον λόγο αυτό, ΚΟΒ και ΟΒ της ΚΝΕ πραγματοποιούν περιοδείες σε χώρους δουλειάς, γειτονιές της Καλαμάτας και των κωμοπόλεων της Μεσσηνίας, χωριά, σχολεία και Πανεπιστημιακά Τμήματα, χώρους όπου συχνάζει η νεολαία. Στόχος να φτάσει το Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το Κόμμα σε καθέναν που προβληματίζεται για το αύριο, για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τι διέξοδος χρειάζεται, ανεξάρτητα από το τι πίστευε μέχρι σήμερα. Σε καθέναν επίσης που έχει συναντηθεί με το ΚΚΕ, με την Οργάνωση στον νομό, μέσα από μικρότερες ή μεγαλύτερες δράσεις.

«Είναι δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με συσκέψεις των ΚΟΒ και ΟΒ, που μας έφερε σε επαφή με κόσμο ευρύτερα, με ένα σχεδιασμένο άνοιγμα που πραγματοποιούμε», τονίζει ο Θ. Μπολέτης και προσθέτει ότι με την πρωτοπόρα προσπάθεια μελών του Κόμματος, φίλων και οπαδών του, ήταν επιτυχημένες και μια σειρά αρχαιρεσίες σε συνδικάτα του νομού, με αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις διαδικασίες.

«Ηρθαμε σε επαφή τους τελευταίους μήνες με περισσότερους εργατοϋπαλλήλους, βγήκαμε μπροστά, ανοίξαμε ορισμένους δρόμους καλύτερης επικοινωνίας μας. Γι' αυτά όλα θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, και η εκδήλωση είναι ακόμα μια καλή αφορμή για τη συνέχεια», καταλήγει.


ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ελλείψεις και απαράδεκτα προβλήματα εν έτει 2021

Ταβάνια που στάζουν σε ιατρικά εργαστήρια και εργαζόμενοι στα όρια της εξουθένωσης

Ταβάνια που στάζουν στο Κέντρο Υγείας
Ταβάνια που στάζουν στο Κέντρο Υγείας
Τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά η Υγεία στον νομό αναδείχθηκαν και στην επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο μοναδικό Κέντρο Υγείας της Καλαμάτας των περίπου 54.000 κατοίκων (απογραφή 2011), όπου συνάντησε απαράδεκτες καταστάσεις.

Ψευδοροφές σε ταβάνια ιατρείων και εργαστηρίων έσταζαν νερό (εν έτει 2021), με το προσωπικό να δίνει μάχη καθημερινά, παρά τις μεγάλες ελλείψεις του, τόσο για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες για την υγεία του λαού, όσο και για να γίνεται αυτό σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.

Πρόκειται για προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και ασθενείς, με την αγανάκτηση να ξεχειλίζει, αφού οι κουβάδες για το μάζεμα των νερών από τα ταβάνια είναι φαινόμενο σχεδόν... δεκαετίας, που δεν λύνεται με ευθύνη των έως και σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κ.ά., ενώ μόλις πρόσφατα δρομολογήθηκε η στέγαση και μόνωση της ταράτσας (που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί χειμώνα).

«Δεν βλέπετε τα χάλια μας», ήταν η αφοπλιστική απάντηση που έδιναν αρκετοί εργαζόμενοι στον χώρο, τόσο από το ιατρικό όσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσων προσλήψεων, αλλά και ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων.

Οπως επισημάνθηκε, σοβαρό ζήτημα υπάρχει και στο Μικροβιολογικό εργαστήριο, που στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο, με την ψευδοροφή να πέφτει, την ίδια ώρα που είναι εμφανείς οι υγρασίες σε αρκετά σημεία.

Από 72 μόλις 24 γιατροί

Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας
Από την επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας
Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο χώρος που λειτουργεί το Κέντρο Υγείας στεγάζεται στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ, εξυπηρετώντας τους ασφαλισμένους του Ταμείου όσο αυτό υπήρχε. Σήμερα, εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους. Τότε είχε 72 γιατρούς και σήμερα μόλις 24, ενώ οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, λόγω πανδημίας, αλλά και λόγω του ότι με το ελάχιστο προσωπικό και με γιατρούς που κυλιόμενα βγάζουν «βάρδιες», πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, στερώντας καθημερινά 4 (δύο πρωί, δύο απόγευμα) γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων από άλλες υπηρεσίες.

Αφοπλιστικά ήταν όσα ανέφερε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ και ο διοικητής του Κέντρου, Παναγιώτης Κατσαφάδος, υπογραμμίζοντας πως από τις 8 μονάδες ΤΟΜΥ που είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στην Καλαμάτα, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απέμειναν δύο που βρίσκονται εντός του Κέντρου, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κτιρίων.

Από τότε έως και σήμερα καμιά πρόοδος δεν έχει υπάρξει, την ίδια ώρα που πριν την πανδημία στον χώρο εξυπηρετούνταν από 1.000 έως 1.200 άτομα τη μέρα και σήμερα 200-300, εκτός όσων εμβολιάζονται, και λόγω των ελλείψεων.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι έδωσε «μάχη» για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, προκειμένου να βγουν εκτός των υπογείων του κτιρίου άχρηστα έγγραφα δεκαετιών, που είχαν γίνει εστία τρωκτικών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για έναν χώρο που αποτελεί δομή Υγείας.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας επηρεάζουν και τους κατοίκους άλλων νομών, αφού αυτό εξυπηρετεί για παράδειγμα οδοντιατρικά περιστατικά από Τρίπολη και Σπάρτη, όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχες δημόσιες δομές.

Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν σε καρδιολόγο, με τον μοναδικό να μετακινείται για εφημερίες στο Νοσοκομείο της Σπάρτης, ακτινολόγο (όπου υπάρχει μηχάνημα, όχι όμως και γιατρός), μικροβιολόγο, δερματολόγο. «Είμαστε στα όριά μας», σημείωναν αρκετοί από τους εργαζόμενους στον χώρο, επισημαίνοντας πως στα δύο χρόνια της πανδημίας η κατάσταση χειροτέρεψε συνολικά.

Ιδια χάλια στο Νοσοκομείο

Πρόσφατα, άλλωστε, τις ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας κατήγγειλε και η ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας πως σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ υπηρετούν μόνο 67 μόνιμοι και 30 επικουρικοί, με την 6η ΥΠΕ να κωλυσιεργεί απαράδεκτα τις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, άλλες να έχουν λήξει απ' τον Μάρτη και να μην έχουν καν συγκληθεί και άλλες να «αγνοούνται» ακόμη και από το 2018!

Αντίστοιχη ήταν η αναφορά της σε κάθε κλινική και τμήμα, με τα κενά να «βγάζουν μάτι» συνολικά, ενώ, όπως είχε καταγγελθεί, το προσωπικό επιβαρύνεται με πάρα πολλές διακομιδές, κυρίως πρόωρων νεογνών, καθώς στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπάρχει ΜΕΝΝ ούτε ΜΑΦ Νεογνών. Αυτό σε μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, την ώρα που η τεχνολογία και η επιστήμη σημειώνουν τεράστια πρόοδο.

Σε αντίστοιχη καταγγελία είχε προχωρήσει και η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων τη μετατροπή του νοσηλευτικού ιδρύματος σε νοσοκομείο μιας νόσου. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επικίνδυνη, τόνιζε πως «η υγεία και η προστασία του λαού δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τη ζυγαριά κόστους - οφέλους», απαιτώντας μεταξύ άλλων:

«Αμεσες, μαζικές, μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πλήρη στελέχωση των Νοσοκομείων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και όλων των Κέντρων Υγείας».

Η ΤΕ καλεί, τέλος, να εξασφαλιστεί ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα λειτουργεί πλήρως για όλες τις ασθένειες, να σταματήσει να είναι μίας νόσου, με απεμπλοκή του από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με ανάπτυξη νέων εμβολιαστικών κέντρων και στελέχωση αυτών που λειτουργούν ήδη. Καυτηριάζει, δε, πως την ίδια στιγμή που στο Νοσοκομείο της πόλης δεν πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία και ιατρεία, μεγάλη ιδιωτική πολυκλινική λειτουργεί απρόσκοπτα και με ενισχυμένη πελατεία, λόγω της κατάστασης στον δημόσιο τομέα αλλά και των αναγκών του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ