ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
«Πιο ισχυρή» αλλά και «πιο ισορροπημένη» σχέση ζητά και το Παρίσι

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Γαλλίας στο Παρίσι

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας - Γαλλίας στο Παρίσι
«Πιο ισχυρή» αλλά και «πιο ισορροπημένη» διμερή συνεργασία, στην οικονομία και όχι μόνο, θα επιδιώξουν Κίνα και Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Κινέζος ΥΠΕΞ Τσιν Γκανγκ με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.

Λίγες μόνο βδομάδες μετά τις δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επιστρέφοντας από το Πεκίνο - ότι «το να είσαι σύμμαχος με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και υποτελής», όπως και ότι η ανάγκη για τη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης πλέον είναι ευρέως αποδεκτή - η Κολονά συζήτησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ διάφορες πλευρές της διμερούς συνεργασίας. Υπενθύμισε παράλληλα ότι «η Κίνα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει» και στον πόλεμο στην Ουκρανία, για «να πείσει τη Ρωσία να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση προς τον Χάρτη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Από τη πλευρά του ο Κινέζος ΥΠΕΞ εστίασε στη διερεύνηση νέων περιοχών συνεργασίας των δύο πλευρών, ώστε να οικοδομήσουν - όπως είπε - «μια πιο ανθεκτική διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού». Πρόσθεσε δε ότι το Πεκίνο είναι «ακλόνητα αποφασισμένο» να προωθήσει μια «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας» και ένα «υψηλό επίπεδο ανοίγματος προς τον κόσμο», καθώς και πρόθυμο για συνεργασία με τη Γαλλία και άλλες χώρες, μεταξύ άλλων στις «διεθνείς υποθέσεις» και στις «παγκόσμιες προκλήσεις».

Σημειωτέον, πριν το Παρίσι ο Τσιν είχε επισκεφτεί το Βερολίνο, όπου εκτός από την ομόλογό του, Μπέρμποκ, συνάντησε και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Σολτς είπε ότι στο πλαίσιο της παγκόσμιας δημιουργίας πολλών πόλων, η διαφύλαξη της ισοτιμίας όλων των πλευρών είναι απαραίτητη για τη διεθνή ειρήνη. Πρόσθεσε δε - σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή - ότι η Γερμανία αποδίδει μεγάλη σημασία στον ρόλο και την επιρροή της Κίνας, όπως και ότι επιθυμεί να ενισχύσει την επικοινωνία μαζί της για σοβαρά θέματα, περιλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Συνάντηση Σάλιβαν - Γουάνγκ Γι στη Βιέννη

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη συναντήθηκαν στη Βιέννη ο ανώτατος σύμβουλος ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, με τον υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις στο κυβερνών κόμμα της Κίνας, Γουάνγκ Γι.

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι «οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις για σημαντικά θέματα στη διμερή σχέση ΗΠΑ - Κίνας, θέματα παγκόσμιας και περιφερειακής ασφάλειας, τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και θέματα Στενών (σ.σ. που συνδέονται με το Στενό της Ταϊβάν), μεταξύ άλλων θεμάτων», χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών να παραμείνουν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας και να διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό». Ανέφερε ακόμα ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν αυτόν τον σημαντικό στρατηγικό δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να προωθήσουν αυτούς τους σκοπούς».

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times» το Πεκίνο απορρίπτει το αίτημα της Ουάσιγκτον για πραγματοποίηση μιας συνάντησης των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών στο περιθώριο συνάντησης για την ασφάλεια, τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν θέλει να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του από την Κίνα, Λι Σανγκφού, ωστόσο το Πεκίνο δεν δέχεται μια τέτοια συνάντηση, καθώς ο Σανγκφού αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ από το 2018.


ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ακυρη» η σύλληψη Καν, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού διαδήλωναν σε όλη τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση κατέβασε τον στρατό σε πολλές πόλεις

Εντολή για την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν έδωσε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, όπως και έγινε λίγες ώρες μετά, ενώ ακόμα συνεχίζονταν διαδηλώσεις οπαδών του σε όλη τη χώρα, ενάντια στην προχτεσινή του σύλληψη.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ουμάρ Ατα Μπαντιάλ, η σύλληψη του Καν «είναι άκυρη και η όλη διαδικασία πρέπει να επανεξεταστεί».

Ο πρώην πρωθυπουργός (2018 - 2022, με το κόμμα ΡΤΙ) συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων στο κτίριο του δικαστηρίου όπου προσερχόταν για υπόθεση διαφθοράς στην οποία είναι κατηγορούμενος.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η προφυλάκισή του για 8 μέρες.

Τελικά, μετά τη χτεσινή του αποφυλάκιση, ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα παρουσιαστεί να καταθέσει στο Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ.

Είχαν προηγηθεί συλλήψεις άλλων στελεχών του ΡΤΙ, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρός του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι (υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Καν) με την κατηγορία της «ενορχήστρωσης βίας».

Ο ηγέτης του ΡΤΙ, Μουράντ Σαΐντ, καλούσε τους οπαδούς του κόμματος «αν ο Ιμράν Καν δεν απελευθερωθεί σήμερα (...) βγείτε στους δρόμους και αλλάξτε τις ζωές σας (...) Πρέπει να διαδηλώσετε ως το Ισλαμαμπάντ». Αλλα στελέχη του, όπως η Σιρίν Μαζάρι, κατήγγειλαν πως «το χάος αποτελεί μέρος του σχεδίου του Λονδίνου για να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Καν και το PTI από το πολιτικό πεδίο», υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να μη διεξαχθούν και οι εκλογές που αναμένονται κανονικά τον Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή, στους δρόμους πολλών πόλεων παρέμενε και χτες ο στρατός στο Πακιστάν, ενώ τουλάχιστον 8 άτομα είχαν χάσει έως χτες τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του ΡΤΙ και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 300 και οι συλληφθέντες τους 1.000, ενώ τόσο οι Ενοπλες Δυνάμεις όσο και η ίδια η κυβέρνηση Σαρίφ (με «πρώτο βιολί» την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση) διαμήνυαν ότι δεν θα δεχτούν «καμία διατάραξη της τάξης».

Υπενθυμίζεται ότι το ΡΤΙ έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή τον Απρίλη του 2022, μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής που στήριξαν και κόμματα που ως τότε συγκυβερνούσαν μαζί του. Η ηγεσία του PTI έκανε λόγο για «συνωμοσία» από το εξωτερικό, ακόμα και κατονομάζοντας ρητά τις ΗΠΑ ως συμμέτοχες. Μετά την απομάκρυνση Καν από την πρωθυπουργία, σχηματίστηκε κυβέρνηση με πλειοψηφία την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση, η οποία για χρόνια είχε πρωτοστατήσει στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διεργασίες για κυβέρνηση με πρωθυπουργό την επίτροπο στην ΕΕ

Την 43χρονη Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπο Καινοτομίας και Πολιτισμού της ΕΕ, πρότεινε ως υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας ο ηγέτης του κεντροδεξιού GERB Μπ. Μπορίσοφ, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να σχηματιστεί μια «σταθερή κυβέρνηση», με ευρωατλαντικό προσανατολισμό, μετά τις εκλογές του Απρίλη.

Το GERB ήρθε οριακά πρώτο στις εκλογές αλλά οι επαφές με το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή», του πρώην πρωθυπουργού Κ. Πέτκοφ, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη Βουλγαρία από τον μαρασμό» και εξέφρασε την προσδοκία του ότι υπό την Γκάμπριελ - ένα δοκιμασμένο στέλεχος της Κομισιόν - είναι πιθανό να συνεργαστούν οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις.

Οι σχετικές διεργασίες εντείνονται ενώ το βουλγαρικό κεφάλαιο επιδιώκει να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, την ίδια ώρα που οξύνονται ενδοαστικές αντιθέσεις, σε άμεση σύνδεση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους και στα Βαλκάνια. Οι αντιθέσεις αυτές, άλλωστε, επέδρασαν τόσο στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Πέτκοφ όσο και στις «δυσκολίες» που εκφράζονται στα τρέχοντα παζάρια.

Προχτές ο Στ. Ποπντότσεφ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Βουλγάρων Βιομηχάνων, χαρακτήρισε «βασικές προτεραιότητες» για τις βουλγάρικες επιχειρήσεις την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, καθώς αυτό θα διευκολύνει τις συνθήκες για τις βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, να ενισχυθεί η επενδυτική τους δραστηριότητα κ.λπ.

ΕΕ: Απαιτεί ευθυγράμμιση της Σερβίας με τις αντιρωσικές κυρώσεις

Στο μεταξύ, νέα έκθεση που ενέκρινε προχτές το Ευρωκοινοβούλιο καλεί Σερβία και Κόσοβο να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστει και με πνεύμα συμβιβασμού», αλλά και να εξασφαλίσουν χωρίς καθυστέρηση μια συνολική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους, με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Χαρακτηριστικό και σ' αυτήν την περίπτωση, για τον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στα Βαλκάνια, είναι το γεγονός ότι η έκθεση τονίζει πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι θα προχωρήσουν μόνο αν η χώρα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο «ανησυχεί για την πρόσφατη μείωση της δημόσιας στήριξης στη Σερβία για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που κατά την άποψή του είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αντιευρωπαϊκής - φιλορωσικής πολιτικής ρητορικής, μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση ΜΜΕ και κυβερνητικών αξιωματούχων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ