Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ακυρη» η σύλληψη Καν, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

Οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού διαδήλωναν σε όλη τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση κατέβασε τον στρατό σε πολλές πόλεις

Εντολή για την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Καν έδωσε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, όπως και έγινε λίγες ώρες μετά, ενώ ακόμα συνεχίζονταν διαδηλώσεις οπαδών του σε όλη τη χώρα, ενάντια στην προχτεσινή του σύλληψη.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ουμάρ Ατα Μπαντιάλ, η σύλληψη του Καν «είναι άκυρη και η όλη διαδικασία πρέπει να επανεξεταστεί».

Ο πρώην πρωθυπουργός (2018 - 2022, με το κόμμα ΡΤΙ) συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων στο κτίριο του δικαστηρίου όπου προσερχόταν για υπόθεση διαφθοράς στην οποία είναι κατηγορούμενος.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η προφυλάκισή του για 8 μέρες.

Τελικά, μετά τη χτεσινή του αποφυλάκιση, ανακοινώθηκε ότι σήμερα θα παρουσιαστεί να καταθέσει στο Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ.

Είχαν προηγηθεί συλλήψεις άλλων στελεχών του ΡΤΙ, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρός του, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι (υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Καν) με την κατηγορία της «ενορχήστρωσης βίας».

Ο ηγέτης του ΡΤΙ, Μουράντ Σαΐντ, καλούσε τους οπαδούς του κόμματος «αν ο Ιμράν Καν δεν απελευθερωθεί σήμερα (...) βγείτε στους δρόμους και αλλάξτε τις ζωές σας (...) Πρέπει να διαδηλώσετε ως το Ισλαμαμπάντ». Αλλα στελέχη του, όπως η Σιρίν Μαζάρι, κατήγγειλαν πως «το χάος αποτελεί μέρος του σχεδίου του Λονδίνου για να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Καν και το PTI από το πολιτικό πεδίο», υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να μη διεξαχθούν και οι εκλογές που αναμένονται κανονικά τον Νοέμβρη.

Την ίδια στιγμή, στους δρόμους πολλών πόλεων παρέμενε και χτες ο στρατός στο Πακιστάν, ενώ τουλάχιστον 8 άτομα είχαν χάσει έως χτες τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του ΡΤΙ και των δυνάμεων ασφαλείας. Οι τραυματίες ξεπερνούσαν τους 300 και οι συλληφθέντες τους 1.000, ενώ τόσο οι Ενοπλες Δυνάμεις όσο και η ίδια η κυβέρνηση Σαρίφ (με «πρώτο βιολί» την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση) διαμήνυαν ότι δεν θα δεχτούν «καμία διατάραξη της τάξης».

Υπενθυμίζεται ότι το ΡΤΙ έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή τον Απρίλη του 2022, μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής που στήριξαν και κόμματα που ως τότε συγκυβερνούσαν μαζί του. Η ηγεσία του PTI έκανε λόγο για «συνωμοσία» από το εξωτερικό, ακόμα και κατονομάζοντας ρητά τις ΗΠΑ ως συμμέτοχες. Μετά την απομάκρυνση Καν από την πρωθυπουργία, σχηματίστηκε κυβέρνηση με πλειοψηφία την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση, η οποία για χρόνια είχε πρωτοστατήσει στη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ