Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φουντώνουν διεργασίες ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές
  • Απέσυρε την υποψηφιότητά του τελευταία στιγμή ο Μ. Ιντζέ
  • Παρεμβάσεις από Μόσχα και «γκιουλενιστές» καταγγέλλουν Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν αντίστοιχα

AP

Φουντώνουν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, ακόμα και ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 14 Μάη, ενώ την ίδια ώρα πληθαίνουν διάφορες «τοποθετήσεις» από ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, με κοινό παρονομαστή τις επισημάνσεις για το πόσο «σημαντικός εταίρος» είναι η Τουρκία.

Μόλις χτες, κι ενώ έχουν ήδη ψηφίσει οι Τούρκοι του εξωτερικού, ανακοινώθηκε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία ο Μουχαρέμ Ιντζέ.

Ο Ιντζέ προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό CHP και στις εκλογές του 2018 ήταν υποψήφιος πρόεδρος από το κόμμα του, χάνοντας από τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια ο Ιντζέ ίδρυσε το κόμμα «Πατρίδα» (Memleket), ενώ η υποψηφιότητά του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές θεωρούνταν ότι εξυπηρετεί τον Ερντογάν καθώς μπορούσε να κόψει ψήφους από τον ηγέτη του CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, βασικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης απέναντι στον νυν Πρόεδρο της χώρας.

Εξηγώντας την απόσυρσή του ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ιντζέ (που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν 2% - 4%) είπε ότι αν τελικά δεν επικρατήσει ο Κιλιτσντάρογλου η αντιπολίτευση θα ρίξει το φταίξιμο επάνω του.

Τις τελευταίες μέρες είχαν προηγηθεί απανωτές παραιτήσεις στελεχών του «Memleket», ενώ χτες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο «ροζ βίντεο» στο οποίο φερόταν να εμπλέκεται ο Ιντζέ.

Τοποθετούμενοι για τις εξελίξεις, ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου - που διεκδικούν και οι δύο τις ψήφους του Ιντζέ - κατήγγειλαν παρεμβάσεις από ξένα κέντρα, τους «γκιουλενιστές» και τη Μόσχα, αντίστοιχα.

«Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, εσείς βρίσκεστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το ψηφιακά επεξεργασμένο ψευδές περιεχόμενο (Deep Fake) και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χτες σε αυτή τη χώρα», έγραψε στο Twitter ο Κιλιτσντάρογλου, «προειδοποιώντας» μάλιστα ότι «αν θέλετε να συνεχιστεί η φιλία μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε το χέρι σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας».

Ο δε Ι. Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, κατήγγειλε και αυτός ως ψευδές το περιβόητο «ροζ βίντεο» και επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στους «γκιουλενιστές», οι οποίοι θέλουν να σπείρουν διχόνοια. Τους «γκιουλενιστές» κατηγόρησε και ο ίδιος ο Ιντζέ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κυκλοφόρησαν σενάρια για πιθανή απόσυρση του επίσης υποψήφιου Προέδρου Σινάν Ογάν, αφού ακυρώθηκαν προεκλογικές του εμφανίσεις. Ο Ογάν διέψευσε τις φήμες, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα μείνει σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα γιατί «δεν θέλαμε να ζήσουμε κανένα επεισόδιο την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω των εντεινόμενων προκλήσεων απέναντί μας τις τελευταίες ημέρες».

Τα νέα δεδομένα «θολώνουν» τα προγνωστικά

Η απόσυρση της υποψηφιότητας του Ιντζέ αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τα όποια προγνωστικά γίνονταν με βάση τις δημοσκοπήσεις. Διάφοροι αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι πλέον θεωρείται πιθανότερη η εκλογή Προέδρου από την πρώτη Κυριακή (απαιτείται το 50%+1).

Ερευνα του ινστιτούτου Konda πριν από αυτήν την εξέλιξη έδινε προβάδισμα στον Κ. Κιλιτσντάρογλου με 49,3%, έναντι 43,7% του νυν Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Για τις βουλευτικές εκλογές, η ίδια έρευνα εμφανίζει την κυβερνώσα «Λαϊκή Συμμαχία» να συγκεντρώνει 44%, από το οποίο το 35% αφορά το ΑΚΡ του Ερντογάν και το 8% το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ) του Ντ. Μπαχτσελί.

Ακολουθεί η «Εθνική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης, με 39,9%, από το οποίο το 27,3% αφορά το CHP και το 12,4% το «Καλό Κόμμα» (ΙΥΙ) της προερχόμενης από το ΜΗΡ Μεράλ Ακσενέρ.

Τέλος, η «Συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας» (με βασική δύναμη το σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό HDP) συγκεντρώνει 12,3%.

Υπενθυμίζεται ότι στην «Εθνική Συμμαχία» εκτός από τα CHP - IYI συμμετέχουν άλλα μικρότερα κόμματα, που έχουν ιδρύσει πρώην ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ, ενώ κάλεσμα στήριξης στον Κιλιτσντάρογλου για την Προεδρία έχουν απευθύνει και οι συνιστώσες της «Συμμαχίας Εργασίας και Ελευθερίας».

Αλλη έρευνα, της εταιρείας «Metropoll», εμφάνιζε και πάλι μπροστά τον Κιλιτσντάρογλου, αλλά με μικρότερο προβάδισμα, με 49,1% για τον ηγέτη του CHP και 46,9% για τον Ερντογάν.

«Γεωπολιτική καμπή» μελετούν τα επιτελεία διεθνώς

Παίρνοντας τη «σκυτάλη» των διεθνών «τοποθετήσεων» για τις τουρκικές εκλογές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, αφού τόνισε ότι «η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για την ΕΕ από πολλές απόψεις και παρακολουθούμε τις επερχόμενες εκλογές πολύ στενά», ζήτησε «να υπάρχει εγγύηση για τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και διαβεβαίωση για δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πολιτικών κομμάτων».

Για τη στάση της Αγκυρας απέναντι στη Μόσχα και τη μη συμμετοχή της στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ο Στάνο είπε ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται στους σημαντικούς εταίρους της ΕΕ με τους οποίους υπάρχουν τακτικές επαφές για την αποτροπή της παράκαμψης των κυρώσεων, ως «μια συνεχής έκκλησή μας προς όλους τους εταίρους».

Αλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολίαζαν σε ΜΜΕ (γαλλικά κ.ά.) ότι μια αποχώρηση Ερντογάν από την τουρκική ηγεσία «θα είναι μια σημαντική γεωπολιτική καμπή», ωστόσο σημείωναν ότι «τα θέματα θα παραμείνουν δύσκολα».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην οποία κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι), Μ. Ντόντικ, χαρακτήρισε τον Ερντογάν «προσηλωμένο στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και τον κόσμο». Υποστήριξε ότι ο σημερινός Τούρκος Πρόεδρος διατήρησε σταθερά φιλικούς δεσμούς με το Σαράγεβο «χωρίς να διαλέγει πλευρά» και κατέληξε καλώντας σε υπερψήφιση Ερντογάν επειδή «έχει αποδείξει την ηγετική του ικανότητα».

Τις προηγούμενες μέρες υπέρ του Ερντογάν είχε ταχθεί και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα.

Με φόντο διεργασίες σε όλη τη Μεσόγειο

Οι εκλογές στην Τουρκία αναμένονται ενώ στην ευρύτερη περιοχή φουντώνουν διεργασίες για την επιτάχυνση επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και μια νέα κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά, για την «αναθέρμανση» της οποίας δηλώνουν πρόθυμα να βοηθήσουν μια σειρά από ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Οπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ, για τον ρόλο της χώρας του «μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας», «εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο» και «αυτή η προσφορά υπάρχει ανεξάρτητα από τις εκατέρωθεν κυβερνήσεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Σε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισ. Χέρτζογκ, συζήτησαν για το Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διμερείς σχέσεις. Ακόμα, για τις σχέσεις συνολικά ΕΕ - Ισραήλ αλλά και την Ενέργεια, που αποτελεί σταθερά πεδίο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, για τα σχέδια «απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» και για τη διεύρυνση σχημάτων με ευρύτερες προεκτάσεις, όπως το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (στο οποίο ως πλήρη μέλη προς το παρόν συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Ιορδανία, Αίγυπτος, αλλά συζητιέται η ένταξη και των Ιταλίας, Γαλλίας, Τουρκίας, ακόμα και Συρίας κατά καιρούς).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ