Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διεργασίες για κυβέρνηση με πρωθυπουργό την επίτροπο στην ΕΕ

Την 43χρονη Μαρίγια Γκάμπριελ, επίτροπο Καινοτομίας και Πολιτισμού της ΕΕ, πρότεινε ως υποψήφια για την πρωθυπουργία της Βουλγαρίας ο ηγέτης του κεντροδεξιού GERB Μπ. Μπορίσοφ, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να σχηματιστεί μια «σταθερή κυβέρνηση», με ευρωατλαντικό προσανατολισμό, μετά τις εκλογές του Απρίλη.

Το GERB ήρθε οριακά πρώτο στις εκλογές αλλά οι επαφές με το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή», του πρώην πρωθυπουργού Κ. Πέτκοφ, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη Βουλγαρία από τον μαρασμό» και εξέφρασε την προσδοκία του ότι υπό την Γκάμπριελ - ένα δοκιμασμένο στέλεχος της Κομισιόν - είναι πιθανό να συνεργαστούν οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις.

Οι σχετικές διεργασίες εντείνονται ενώ το βουλγαρικό κεφάλαιο επιδιώκει να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, την ίδια ώρα που οξύνονται ενδοαστικές αντιθέσεις, σε άμεση σύνδεση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία για την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής τους και στα Βαλκάνια. Οι αντιθέσεις αυτές, άλλωστε, επέδρασαν τόσο στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Πέτκοφ όσο και στις «δυσκολίες» που εκφράζονται στα τρέχοντα παζάρια.

Προχτές ο Στ. Ποπντότσεφ, αντιπρόεδρος της Ενωσης Βουλγάρων Βιομηχάνων, χαρακτήρισε «βασικές προτεραιότητες» για τις βουλγάρικες επιχειρήσεις την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, καθώς αυτό θα διευκολύνει τις συνθήκες για τις βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, να ενισχυθεί η επενδυτική τους δραστηριότητα κ.λπ.

ΕΕ: Απαιτεί ευθυγράμμιση της Σερβίας με τις αντιρωσικές κυρώσεις

Στο μεταξύ, νέα έκθεση που ενέκρινε προχτές το Ευρωκοινοβούλιο καλεί Σερβία και Κόσοβο να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις «καλή τη πίστει και με πνεύμα συμβιβασμού», αλλά και να εξασφαλίσουν χωρίς καθυστέρηση μια συνολική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους, με βάση την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Χαρακτηριστικό και σ' αυτήν την περίπτωση, για τον ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία στα Βαλκάνια, είναι το γεγονός ότι η έκθεση τονίζει πως «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι θα προχωρήσουν μόνο αν η χώρα ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο «ανησυχεί για την πρόσφατη μείωση της δημόσιας στήριξης στη Σερβία για ένταξη στην ΕΕ, κάτι που κατά την άποψή του είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας αντιευρωπαϊκής - φιλορωσικής πολιτικής ρητορικής, μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση ΜΜΕ και κυβερνητικών αξιωματούχων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ