ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2025
Σελ. /24
ΓΑΖΑ
Ισραήλ και ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέο μακελειό

Ταυτόχρονα οι διαμεσολαβητές επιχειρούν να μη «σπάσει» η εύθραυστη εκεχειρία

Η επιστροφή των Παλαιστινίων στο χάος που άφησαν πίσω τους οι βάρβαροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

2025, The Associated Press. Al

Η επιστροφή των Παλαιστινίων στο χάος που άφησαν πίσω τους οι βάρβαροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η από την αρχή εύθραυστη εκεχειρία στη διαλυμένη από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ Γάζα, που ξεκίνησε στις 19 Γενάρη. Λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων της συμφωνίας εκεχειρίας από τον ισραηλινό στρατό, η Χαμάς, που δεν έχει διαλυθεί, δηλώνει ότι θα καθυστερήσει την απελευθέρωση της επόμενης ομάδας Ισραηλινών ομήρων το ερχόμενο Σάββατο 15/2. Η ισραηλινή ηγεσία δεν απειλεί με επανέναρξη των σφοδρών επιθέσεων. Την ίδια ώρα αφήνεται ανοιχτός και ο δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών.

Σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση Αιγυπτίων μεσολαβητών, που επικαλέστηκαν ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρεται πως ήταν «αισιόδοξοι» για την επίλυση της διαφοράς έως το Σάββατο. Η σύνθετη κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή μπήκε στο τραπέζι στην 90λεπτη επικοινωνία που είχαν χτες βράδυ οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Ρωσίας Βλ. Πούτιν, δίχως ωστόσο να γίνει άμεσα γνωστό τι ακριβώς συζήτησαν και εάν συμφώνησαν κάπου...

Πάντως, νωρίτερα χτες, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους εφέδρους σε κατάσταση ετοιμότητας και στη συνέχεια πραγματοποίησε νωρίς το πρωί την πρώτη γνωστή αεροπορική επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας με στόχο δύο Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να ανακτήσουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Οι Ισραηλινοί ...δικαιολόγησαν την επίθεση αναφέροντας πως παράλληλα εντοπίστηκαν «αρκετές απόπειρες για λαθραία μεταφορά όπλων στη Λωρίδα της Γάζας με τη βοήθεια drone».

Η προσπάθεια του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού να επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια της πατρίδας του δεν κάμπτεται

2025, The Associated Press. Al

Η προσπάθεια του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού να επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια της πατρίδας του δεν κάμπτεται
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να εξετάζει σχέδια μάχης σε στεριά, αέρα και θάλασσα, ενισχύοντας δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, με τις τακτικές δυνάμεις να προετοιμάζονται για πιθανή ανάφλεξη και κλιμάκωση των συγκρούσεων, μετά και τις νέες απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως θα ανοίξουν «οι πύλες της κόλασης» εάν δεν αφήσουν ελεύθερους «όλους» τους Ισραηλινούς ομήρους το ερχόμενο Σάββατο, και το προχτεσινό απειλητικό διάγγελμα ανάλογου περιεχομένου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επιπλέον εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως θα κληθούν σύντομα για στράτευση περίπου 14.000 Υπερορθόδοξοι Εβραίοι σπουδαστές ραβινικών σχολών (Haredim), παρά τις σφοδρές αντιδράσεις και αντιρρήσεις τους.

Παράλληλα, το ισραηλινό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «inews24» μετέδωσε ότι η Χαμάς ανασυγκρότησε τις δυνάμεις της και ανέπτυξε τους μαχητές της «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» στο πλαίσιο προετοιμασιών επανέναρξης των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό. Ρεπόρτερ του καναλιού ανέφερε πως η ηγεσία της Χαμάς κάλεσε ανώτερα στελέχη και μέλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, η Χαμάς χτες έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπού Γάιτ κάλεσε τη Χαμάς «να κάνει ένα βήμα πίσω» εάν αυτό το απαιτεί το παλαιστινιακό συμφέρον. Μιλώντας στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου στο Ντουμπάι, ο Γάιτ τόνισε πως ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι σε «στενή επικοινωνία» με την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι με τη Χαμάς.

Διπλωματική κινητικότητα και σκοπιμότητες

Στο φόντο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Τρίτης στον Λευκό Οίκο ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' και ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά την οποία ο τελευταίος επανέλαβε την απαίτησή του για ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης στη Γάζα μέσω της «μετεγκατάστασης» των Παλαιστινίων στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο ή κάπου αλλού, συνεχίζονται διπλωματικές αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα.

Ο Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Αμπντάλα Β' είπε πως είχε μαζί του μία «σπουδαία συζήτηση». Ο Ιορδανός μονάρχης επανέλαβε διπλωματικά τις «στρογγυλεμένες» αντιρρήσεις του, πετώντας το «μπαλάκι» στην Αίγυπτο και στη δική της πρόταση για την περιοχή και ανακοίνωσε ότι η Ιορδανία θα φιλοξενήσει 2.000 άρρωστα παιδάκια από τη Γάζα.

Μερικές ώρες μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στις 4 π.μ. της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό και τις διεργασίες για επόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ», προχωρώντας στην έκδοση μίας εκτενούς ανακοίνωσης. Αρχικά επανέλαβε ξεκάθαρα πως η Σαουδική Αραβία είναι «σταθερά και αταλάντευτα» υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε (όπως και ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τον περασμένο Σεπτέμβρη) πως η Σαουδική Αραβία δεν θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ δίχως αυτή τη βασική προϋπόθεση, τονίζοντας πως έχει ήδη διατυπώσει αυτή τη θέση «και στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το ίδιο διάστημα το αιγυπτιακό κανάλι «Al Qahera TV» μετέδωσε πως Αιγύπτιοι και Καταριανοί διπλωμάτες εντείνουν τις προσπάθειες «να διασώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας» στη Γάζα μετά την πίεση από ΗΠΑ και Ισραήλ και την απόφαση της Χαμάς να αναβάλει τη διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων λόγω παραβίασης της συμφωνίας. Αραβικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πρότερες πληροφορίες πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη βδομάδα εξαιτίας της επιμονής του Προέδρου Τραμπ για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας ανέφερε πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' τόνισαν την «ενότητα» των θέσεων των χωρών τους αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της δύσκολης συνάντησης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ.

Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή «θα έπρεπε» να καταβάλλονται στη βάση μίας λύσης δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ο ίδιος τόνισε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μία από τις αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο «συμφωνίας του Αβραάμ» πριν πέντε χρόνια) «κατηγορηματικά απορρίπτουν» κάθε προσπάθεια διωγμού των Παλαιστινίων και άρνησης των «αναφαίρετων δικαιωμάτων τους».

Ομοίως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Μπόγκορ με τον Ινδονήσιο ομόλογό του, Πραμπόβο Σουμπιάντο, ζήτησε να ξεκινήσει «δίχως άλλη καθυστέρηση» η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιπροσθέτως στην Κίνα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε πως το Πεκίνο αντιτίθεται στον «αναγκαστικό εκτοπισμό» του πληθυσμού της Γάζας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο του Τραμπ για διωγμό των Παλαιστινίων.

Νέα θύματα κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη

Στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν σταθερά το αιματοκύλισμα και την κλιμάκωση της βίας.

Χτες, σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στο προσφυγικό στρατόπεδο Nur Shams που βρίσκεται κοντά στην Τουλκαρέμ. Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού, μία ομάδα ενόπλων στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης αντιστάθηκε και προχώρησαν σε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εξ αυτών και την κατάσχεση του όπλου του. Ενας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες των επίλεκτων δυνάμεων Maglan τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο δίχως να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του.

Στην πόλη Τζενίν, όπου η εισβολή του στρατού συνεχίστηκε χτες για 23η μέρα, δύο Παλαιστίνιοι (ο ένας 23 ετών και ο άλλος 50 ετών) τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά. Στην πόλη αυτή από τις 21/1 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι.

Στην πόλη Χαουάρα, νότια της Ναμπλούς, αναφέρθηκε χτες ο ξυλοδαρμός τριών Παλαιστινίων μαθητών από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ πήγαιναν στο σχολείο τους.

Στο μεταξύ, το BBC μετέδωσε χτες πως Παλαιστίνιοι του προσφυγικού καταυλισμού αλ-Φάρα της Δ. Οχθης διώχθηκαν κακήν κακώς από τα σπίτια τους από τις κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις, ενώ παράλληλα έκοψαν την παροχή νερού και την ηλεκτροδότηση για πάνω από 10 μέρες και κατέλαβαν σπίτια πολιτών αναγκάζοντάς τους να φύγουν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν.

Η τρομοκρατική επιχείρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη αποκαλείται «Σιδηρούν Τείχος» και ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά την έναρξη εκεχειρίας στη Γάζα. Εκτοτε ο στρατός πραγματοποιεί εισβολές από στεριά και αέρα σε πόλεις όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ και η ευρύτερη περιοχή του Τουμπάς προκαλώντας δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 40.000 εκτοπισμένους αμάχους.

Ισραηλινό νομοσχέδιο απέλασης μεταναστών από Ερυθραία

Ομως η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν βιάζεται μόνο «να ξεμπερδέψει» με τους Παλαιστίνιους της Γάζας αναγκάζοντάς τους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Θέλει να διώξει και τους περίπου 20.000 μετανάστες εργάτες από την Ερυθραία που κατάφεραν να φθάσουν στο Ισραήλ για δουλειά.

Χτες η 120μελής Κνέσετ ενέκρινε την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου με 51 ψήφους. Το νομοσχέδιο αυτό θα δώσει στον υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να απελαύνει μετανάστες από την Ερυθραία.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Παζάρια για την παράταση παραμονής του ισραηλινού στρατού

Το Ισραήλ συνεχίζει το παζάρι για νέα παράταση της... παράτασης που πήρε από τις ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογεί την ένοπλη δράση του στρατού σε περιοχές του νότιου Λιβάνου ως τις 18 Φλεβάρη.

Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel» αναφέρουν ότι όταν η αναπληρώτρια απεσταλμένη του Προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, έφθασε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο Ισραήλ, της ζητήθηκε νέα παράταση. Η Ορτάγκους, που πριν είχε πάει στον Λίβανο, απέρριψε επί του παρόντος το αίτημα δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως για την κυβέρνηση Τραμπ η ημερομηνία της 18ης Φλεβάρη είναι «μια σταθερή ημερομηνία» για ολοκλήρωση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο, η οποία κανονικά στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 26 Γενάρη. Νωρίτερα, το ισραηλινό «Κανάλι 12» ανέφερε ότι όταν πήγε στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μεταξύ άλλων ζήτησε μια δεύτερη παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο επιδιώκοντας «διατήρηση της παρουσίας» σε 5 περιοχές - κλειδιά στα σύνορα των δύο χωρών που θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης, με το πρόσχημα ότι ο στρατός του Λιβάνου δεν μπορεί να αναπτυχθεί «αποτελεσματικά» στον νότιο Λίβανο, ούτε μπορεί να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε χτες ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ζοζέφ Αούν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις 27 χώρες - μέλη να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να ολοκληρώσει ο στρατός του εμπρόθεσμα τις όποιες επιχειρήσεις έχει αναλάβει στον νότιο Λίβανο. Επιπλέον ζήτησε την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

Ακολούθησαν χτες το βράδυ νεότερες πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Al Hadath» πως Ισραήλ και Λίβανος «συμφώνησαν» σε παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας που προέβλεπε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο αρχικά στις 26/1 και έπειτα στις 18/2. Το σαουδαραβικό δίκτυο ανέφερε πως η νέα παράταση θα ισχύει ως το τέλος του Ραμαζανιού στο τέλος Μάρτη και πως στο διάστημα αυτό οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα αποσυρθούν σταδιακά από τον νότιο Λίβανο αφήνοντας κάποιες δυνάμεις στο ανατολικό κυρίως τμήμα της χώρας. Σύμφωνος με αυτό φερόταν και ο σιίτης πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, ωστόσο τη συμφωνία αργότερα διέψευσε Λιβανέζος αξιωματούχος.

Αντίστοιχα το ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό κρατικό δίκτυο ΚΑΝ μετέδωσε παράταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέραν της 18ης Φλεβάρη. Το ΚΑΝ, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, ανέφερε πως αυτοί δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει άδεια στα ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν «σε διάφορες τοποθεσίες» στον Λίβανο ακόμη και μετά τις 18 Φλεβάρη. Δεν διευκρίνισε κάποια νέα προθεσμία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ομολογία εκτέλεσης αμάχων από φίλια πυρά

Σε ανοιχτή, επίσημη παραδοχή της εκτέλεσης Ισραηλινών αμάχων από πυρά του ισραηλινού στρατού προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια μαχητών της Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη 2023 προχώρησε ο πρώην υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, επιβεβαιώνοντας αυτά που είχαν αποκαλύψει από τις πρώτες μέρες ορισμένα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ο «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ «902.gr» που ξεσκέπαζαν τα fake news που σέρβιραν τα αστικά ΜΜΕ, με πρώτη την ΕΡΤ.

Τρεις μήνες μετά την αποπομπή του από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ο Ισραηλινός στρατηγός, σε μια κρίση ...ειλικρίνειας, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο ισραηλινό «Κανάλι 12», ομολόγησε ότι έδωσε εντολή «σε ορισμένες περιοχές» προκειμένου ο στρατός να χτυπήσει Ισραηλινούς αμάχους για να μη γίνουν όμηροι, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Οδηγίας Αννίβας» (Hannibal Directive).

Ο Γκάλαντ για την «Οδηγία Αννίβα» είπε επί λέξει: «Νομίζω ότι τακτικά σε ορισμένες περιοχές δόθηκε η εντολή και σε άλλες περιοχές δεν δόθηκε και αυτό είναι το πρόβλημα».

Με τον τρόπο αυτό παραδέχθηκε τη χρήση πυρός από τον στρατό κατά των ίδιων των πολιτών της χώρας στο πλαίσιο σχετικού στρατιωτικού πρωτοκόλλου που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Ενα 24ωρο μετά τη συνέντευξη στο «Κανάλι 12», ο Γκάλαντ μίλησε και στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth» τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, «δεν έκανε όλα όσα μπορούσε για την επιστροφή των ομήρων» και ότι «στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια συμφωνία με περισσότερους ομήρους (ζωντανούς) και με χαμηλότερο τίμημα γιατί 110 τρομοκράτες που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, τότε δεν συμπεριλαμβάνονταν στις συνομιλίες για συμφωνία». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, και ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ είχαν αντιδράσει «σέρνοντας την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που βγαίνουν στη φόρα αυτές οι πληροφορίες καθώς πέρσι είχαν προηγηθεί ανάλογα δημοσιεύματα από μερίδα του ισραηλινού Τύπου, με χαρακτηριστικό ένα σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Haaretz», τον Ιούλη του 2024, που ανέφερε ότι η εντολή «κανένα όχημα δεν μπορεί να επιστρέψει στη Γάζα» δόθηκε στη Μεραρχία Γάζας του ισραηλινού στρατού στις 11.22 της 7ης Οκτώβρη 2023.

ΣΥΡΙΑ
Πρώτη επικοινωνία του Πούτιν με τον Αλ Σαράα

Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τζιχαντιστής «Πρόεδρος» της Συρίας Αχμεντ Αλ Σαράα, σε μια προσπάθεια για ενεργοποίηση σχέσεων, ενώ φανερός στόχος της Μόσχας είναι η διατήρηση των στρατηγικών συμφερόντων της στην περιοχή, κυρίως με τις στρατιωτικές βάσεις της σε Χμεϊμίμ και Ταρτούς.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Πούτιν τόνισε στον Αλ Σαράα ότι η Ρωσία «παραμένει αφοσιωμένη στην αρχή της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του συριακού κράτους». Συζήτησαν εκτενώς για τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και για την «ανάγκη να εφαρμοστεί σειρά μέτρων για τη διασφάλιση της βιώσιμης βελτίωσης της κατάστασης στη χώρα» και να συνεχιστεί ο ενδοσυριακός διάλογος, με τη συμμετοχή πολιτικών ομάδων, εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο Πούτιν ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Αλ Σαράα και του θύμισε τις «ιστορικές σχέσεις φιλίας μεταξύ των λαών» τους. Επιβεβαίωσε δε πως είναι πρόθυμος να συνεχίσει τη βοήθεια στη Συρία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα ανθρωπιστικής υποστήριξης.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την άρση όλων των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Συρία επί της προηγούμενης κυβέρνησης Ασαντ, ενώ ο Αλ Σαράα συνάντησε τη συριακή Προπαρασκευαστική Επιτροπή Εθνικής Συνδιάσκεψης στη Δαμασκό.

Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών των τζιχαντιστών, Ασαντ Χασάν Σαϊμπάνι, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στο Ντουμπάι ανακοίνωσε πως «η Συρία θα έχει νέα κυβέρνηση» τον ερχόμενο μήνα και πως αυτή που θα παρουσιαστεί την 1η Μάρτη στον συριακό λαό θα είναι «όσο το δυνατόν πιο συμπεριληπτική». Είπε ακόμα ότι η χώρα του έχει λάβει θετικά μηνύματα αλλά θέλει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, κύριους συμμάχους του Ασαντ, που επιδιώκουν τώρα να ανακτήσουν επιρροή μετά την ανατροπή του. «Υπάρχουν θετικά μηνύματα, αλλά θέλουμε αυτά να μετατραπούν σε μια σαφή πολιτική που θα κάνει τον συριακό λαό να αισθανθεί καθησυχασμένος», δήλωσε ο Σαϊμπάνι, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «σαφή μηνύματα σεβασμού για τη νέα συριακή κυβέρνηση και σεβασμού στην κυριαρχία του συριακού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ