Ταυτόχρονα οι διαμεσολαβητές επιχειρούν να μη «σπάσει» η εύθραυστη εκεχειρία
2025, The Associated Press. Al |
Η επιστροφή των Παλαιστινίων στο χάος που άφησαν πίσω τους οι βάρβαροι ισραηλινοί βομβαρδισμοί |
Σε χτεσινοβραδινή ανακοίνωση Αιγυπτίων μεσολαβητών, που επικαλέστηκαν ισραηλινά ΜΜΕ, αναφέρεται πως ήταν «αισιόδοξοι» για την επίλυση της διαφοράς έως το Σάββατο. Η σύνθετη κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή μπήκε στο τραπέζι στην 90λεπτη επικοινωνία που είχαν χτες βράδυ οι Πρόεδροι ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και Ρωσίας Βλ. Πούτιν, δίχως ωστόσο να γίνει άμεσα γνωστό τι ακριβώς συζήτησαν και εάν συμφώνησαν κάπου...
Πάντως, νωρίτερα χτες, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού κάλεσε τους εφέδρους σε κατάσταση ετοιμότητας και στη συνέχεια πραγματοποίησε νωρίς το πρωί την πρώτη γνωστή αεροπορική επιδρομή στη νότια Λωρίδα της Γάζας με στόχο δύο Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να ανακτήσουν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone). Οι Ισραηλινοί ...δικαιολόγησαν την επίθεση αναφέροντας πως παράλληλα εντοπίστηκαν «αρκετές απόπειρες για λαθραία μεταφορά όπλων στη Λωρίδα της Γάζας με τη βοήθεια drone».
2025, The Associated Press. Al |
Η προσπάθεια του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού να επιβιώσει μέσα στα συντρίμμια της πατρίδας του δεν κάμπτεται |
Παράλληλα, το ισραηλινό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «inews24» μετέδωσε ότι η Χαμάς ανασυγκρότησε τις δυνάμεις της και ανέπτυξε τους μαχητές της «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» στο πλαίσιο προετοιμασιών επανέναρξης των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό. Ρεπόρτερ του καναλιού ανέφερε πως η ηγεσία της Χαμάς κάλεσε ανώτερα στελέχη και μέλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για λόγους ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά, η Χαμάς χτες έστειλε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία στο Κάιρο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία στη Γάζα.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπού Γάιτ κάλεσε τη Χαμάς «να κάνει ένα βήμα πίσω» εάν αυτό το απαιτεί το παλαιστινιακό συμφέρον. Μιλώντας στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου στο Ντουμπάι, ο Γάιτ τόνισε πως ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι σε «στενή επικοινωνία» με την Παλαιστινιακή Αρχή και όχι με τη Χαμάς.
Στο φόντο της συνάντησης που είχαν το βράδυ της Τρίτης στον Λευκό Οίκο ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' και ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά την οποία ο τελευταίος επανέλαβε την απαίτησή του για ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης στη Γάζα μέσω της «μετεγκατάστασης» των Παλαιστινίων στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο ή κάπου αλλού, συνεχίζονται διπλωματικές αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα.
Ο Τραμπ μετά τη συνάντηση με τον Αμπντάλα Β' είπε πως είχε μαζί του μία «σπουδαία συζήτηση». Ο Ιορδανός μονάρχης επανέλαβε διπλωματικά τις «στρογγυλεμένες» αντιρρήσεις του, πετώντας το «μπαλάκι» στην Αίγυπτο και στη δική της πρόταση για την περιοχή και ανακοίνωσε ότι η Ιορδανία θα φιλοξενήσει 2.000 άρρωστα παιδάκια από τη Γάζα.
Μερικές ώρες μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, στις 4 π.μ. της Τετάρτης το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για το Παλαιστινιακό και τις διεργασίες για επόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ», προχωρώντας στην έκδοση μίας εκτενούς ανακοίνωσης. Αρχικά επανέλαβε ξεκάθαρα πως η Σαουδική Αραβία είναι «σταθερά και αταλάντευτα» υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επανέλαβε (όπως και ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τον περασμένο Σεπτέμβρη) πως η Σαουδική Αραβία δεν θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ δίχως αυτή τη βασική προϋπόθεση, τονίζοντας πως έχει ήδη διατυπώσει αυτή τη θέση «και στην προηγούμενη και στη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ».
Το ίδιο διάστημα το αιγυπτιακό κανάλι «Al Qahera TV» μετέδωσε πως Αιγύπτιοι και Καταριανοί διπλωμάτες εντείνουν τις προσπάθειες «να διασώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας» στη Γάζα μετά την πίεση από ΗΠΑ και Ισραήλ και την απόφαση της Χαμάς να αναβάλει τη διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων λόγω παραβίασης της συμφωνίας. Αραβικά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν πρότερες πληροφορίες πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο την ερχόμενη βδομάδα εξαιτίας της επιμονής του Προέδρου Τραμπ για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας ανέφερε πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' τόνισαν την «ενότητα» των θέσεων των χωρών τους αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη της δύσκολης συνάντησης του τελευταίου στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ.
Επίσης ο Πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή «θα έπρεπε» να καταβάλλονται στη βάση μίας λύσης δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Ο ίδιος τόνισε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μία από τις αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο «συμφωνίας του Αβραάμ» πριν πέντε χρόνια) «κατηγορηματικά απορρίπτουν» κάθε προσπάθεια διωγμού των Παλαιστινίων και άρνησης των «αναφαίρετων δικαιωμάτων τους».
Ομοίως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Μπόγκορ με τον Ινδονήσιο ομόλογό του, Πραμπόβο Σουμπιάντο, ζήτησε να ξεκινήσει «δίχως άλλη καθυστέρηση» η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Επιπροσθέτως στην Κίνα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε πως το Πεκίνο αντιτίθεται στον «αναγκαστικό εκτοπισμό» του πληθυσμού της Γάζας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο του Τραμπ για διωγμό των Παλαιστινίων.
Στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν σταθερά το αιματοκύλισμα και την κλιμάκωση της βίας.
Χτες, σκότωσαν έναν ένοπλο Παλαιστίνιο στο προσφυγικό στρατόπεδο Nur Shams που βρίσκεται κοντά στην Τουλκαρέμ. Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού, μία ομάδα ενόπλων στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης αντιστάθηκε και προχώρησαν σε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εξ αυτών και την κατάσχεση του όπλου του. Ενας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες των επίλεκτων δυνάμεων Maglan τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο δίχως να διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του.
Στην πόλη Τζενίν, όπου η εισβολή του στρατού συνεχίστηκε χτες για 23η μέρα, δύο Παλαιστίνιοι (ο ένας 23 ετών και ο άλλος 50 ετών) τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά. Στην πόλη αυτή από τις 21/1 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι.
Στην πόλη Χαουάρα, νότια της Ναμπλούς, αναφέρθηκε χτες ο ξυλοδαρμός τριών Παλαιστινίων μαθητών από Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ πήγαιναν στο σχολείο τους.
Στο μεταξύ, το BBC μετέδωσε χτες πως Παλαιστίνιοι του προσφυγικού καταυλισμού αλ-Φάρα της Δ. Οχθης διώχθηκαν κακήν κακώς από τα σπίτια τους από τις κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις, ενώ παράλληλα έκοψαν την παροχή νερού και την ηλεκτροδότηση για πάνω από 10 μέρες και κατέλαβαν σπίτια πολιτών αναγκάζοντάς τους να φύγουν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν.
Η τρομοκρατική επιχείρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη αποκαλείται «Σιδηρούν Τείχος» και ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου, δύο μέρες μετά την έναρξη εκεχειρίας στη Γάζα. Εκτοτε ο στρατός πραγματοποιεί εισβολές από στεριά και αέρα σε πόλεις όπως η Τζενίν, η Τουλκαρέμ και η ευρύτερη περιοχή του Τουμπάς προκαλώντας δεκάδες νεκρούς Παλαιστίνιους, εκατοντάδες τραυματίες και πάνω από 40.000 εκτοπισμένους αμάχους.
Ομως η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν βιάζεται μόνο «να ξεμπερδέψει» με τους Παλαιστίνιους της Γάζας αναγκάζοντάς τους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Θέλει να διώξει και τους περίπου 20.000 μετανάστες εργάτες από την Ερυθραία που κατάφεραν να φθάσουν στο Ισραήλ για δουλειά.
Χτες η 120μελής Κνέσετ ενέκρινε την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου με 51 ψήφους. Το νομοσχέδιο αυτό θα δώσει στον υπουργό Εσωτερικών τη δυνατότητα να απελαύνει μετανάστες από την Ερυθραία.