Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Παζάρια για την παράταση παραμονής του ισραηλινού στρατού

Το Ισραήλ συνεχίζει το παζάρι για νέα παράταση της... παράτασης που πήρε από τις ΗΠΑ προκειμένου να δικαιολογεί την ένοπλη δράση του στρατού σε περιοχές του νότιου Λιβάνου ως τις 18 Φλεβάρη.

Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel» αναφέρουν ότι όταν η αναπληρώτρια απεσταλμένη του Προέδρου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, έφθασε στο τέλος της περασμένης βδομάδας στο Ισραήλ, της ζητήθηκε νέα παράταση. Η Ορτάγκους, που πριν είχε πάει στον Λίβανο, απέρριψε επί του παρόντος το αίτημα δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως για την κυβέρνηση Τραμπ η ημερομηνία της 18ης Φλεβάρη είναι «μια σταθερή ημερομηνία» για ολοκλήρωση της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο, η οποία κανονικά στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Νοέμβρη έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 26 Γενάρη. Νωρίτερα, το ισραηλινό «Κανάλι 12» ανέφερε ότι όταν πήγε στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μεταξύ άλλων ζήτησε μια δεύτερη παράταση στην ημερομηνία αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο επιδιώκοντας «διατήρηση της παρουσίας» σε 5 περιοχές - κλειδιά στα σύνορα των δύο χωρών που θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης, με το πρόσχημα ότι ο στρατός του Λιβάνου δεν μπορεί να αναπτυχθεί «αποτελεσματικά» στον νότιο Λίβανο, ούτε μπορεί να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Παράλληλα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε χτες ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ζοζέφ Αούν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις 27 χώρες - μέλη να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ προκειμένου να ολοκληρώσει ο στρατός του εμπρόθεσμα τις όποιες επιχειρήσεις έχει αναλάβει στον νότιο Λίβανο. Επιπλέον ζήτησε την επιστροφή Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

Ακολούθησαν χτες το βράδυ νεότερες πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Al Hadath» πως Ισραήλ και Λίβανος «συμφώνησαν» σε παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας που προέβλεπε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο αρχικά στις 26/1 και έπειτα στις 18/2. Το σαουδαραβικό δίκτυο ανέφερε πως η νέα παράταση θα ισχύει ως το τέλος του Ραμαζανιού στο τέλος Μάρτη και πως στο διάστημα αυτό οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα αποσυρθούν σταδιακά από τον νότιο Λίβανο αφήνοντας κάποιες δυνάμεις στο ανατολικό κυρίως τμήμα της χώρας. Σύμφωνος με αυτό φερόταν και ο σιίτης πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ναμπίχ Μπέρι, ωστόσο τη συμφωνία αργότερα διέψευσε Λιβανέζος αξιωματούχος.

Αντίστοιχα το ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό κρατικό δίκτυο ΚΑΝ μετέδωσε παράταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πέραν της 18ης Φλεβάρη. Το ΚΑΝ, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους του υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, ανέφερε πως αυτοί δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει άδεια στα ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν «σε διάφορες τοποθεσίες» στον Λίβανο ακόμη και μετά τις 18 Φλεβάρη. Δεν διευκρίνισε κάποια νέα προθεσμία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ