Συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών
2025 The Associated Press. All |
Από την υποδοχή του Ερντογάν στην Τζακάρτα |
Τον Τούρκο ηγέτη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο Ινδονήσιος ομόλογός του, Πραμπόβο Σουμπιάντο, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Συμφωνήσαμε να αυξήσουμε την κοινή παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία». Από τη μεριά του ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να τονίσει για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών ότι «συζητήσαμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε το ετήσιο εμπόριό μας στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά και να το καταστήσουμε ισορροπημένο», καθώς η Αγκυρα ιεραρχεί ψηλά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος που διατηρεί με την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του πλανήτη.
Η διμερής συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινή εκπαίδευση στρατιωτών, καθώς και πιο στενή συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών και στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας». Ακόμα, τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών της τουρκικής εταιρείας «Baykar», μετά από μνημόνιο που αυτή υπέγραψε με την ινδονησιακή «Republikorp».
Στις συμφωνίες που έκλεισαν ξεχωρίζει και το μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ με τον Ινδονήσιο ομόλογό του για «στρατηγική συνεργασία» στην εξόρυξη φυσικών πόρων, με «ανάπτυξη της συνεργασίας σε όλους τους τομείς της Ενέργειας και της εξόρυξης, ειδικά στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στην Ανανεώσιμη Ενέργεια».
Ο Μπαϊρακτάρ είχε χωριστή συνάντηση και με τον πρόεδρο της ινδονησιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου «Pertamina», Σιμόν Αλούσιους Μαντίρι, με τον οποίο συζήτησε επίσης «κοινές ευκαιρίες έργων σε τρίτες χώρες».
Οσον αφορά το διμερές εμπόριο, τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι στόχος είναι να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές στα 10 δισ. δολάρια τον χρόνο, έναντι 2,4 δισ. δολαρίων που ήταν το 2024.
Πριν την Ινδονησία ο Ερντογάν βρέθηκε στη Μαλαισία, ενώ αργά χτες αναμενόταν να φτάσει στο Πακιστάν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή.
Την προσπάθεια της Τουρκίας να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με διάφορα ασιατικά κράτη αποτυπώνει και η συμφωνία που ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ο Μπαϊρακτάρ ότι έκλεισε ανάμεσα στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία «Botas» και στην τουρκμενική «Turkmengaz».
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του τουρκικού Κέντρου Ερευνητικών Στρατηγικών και Πολιτικών (Tespam), Ογκιουζάν Ακιενέρ, συζητιέται ήδη το ενδεχόμενο η «Botas» να αναλάβει τη μεταφορά ακόμα μεγαλύτερων όγκων τουρκμενικού αερίου μέσω του Ιράν και την κατασκευή αγωγού που θα διασχίζει την Κασπία Θάλασσα. Είπε ακόμα ότι ο όγκος αερίου που προς το παρόν θα μεταφέρεται δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά «όταν εξετάζουμε τα αποτελέσματα της συμφωνίας, φαίνεται ότι ένα βήμα που ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας ενισχύει και τον στόχο της να γίνει κόμβος εμπορίου φυσικού αερίου».