ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Σε 10 μέρες η «άφιξη» του ΝΑΤΟ;

ΣΚΟΠΙΑ.-

Παρά το ότι ούτε χτες είχε επέλθει η «πολιτική συμφωνία» για την οποία πιέζουν οι δυτικοί απεσταλμένοι τη σλαβομακεδονική και την αλβανική πλευρά, και την ίδια ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, στην πρωτεύουσα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κυριαρχούσαν το βράδυ της Παρασκευής δηλώσεις «αισιοδοξίας» περί της σύναψης συμφωνίας την Κυριακή και της έλευσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τον «αφοπλισμό», υποτίθεται, του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, μέσα σε δέκα μέρες.

Το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σημειώνονταν, ως συνήθως, κατά παραβίαση της «εκεχειρίας», επεισόδια ανταλλαγής πυρών μεταξύ των ανδρών του UCK και του στρατού της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με το «MakFax», το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της χώρας, ένοπλοι Αλβανοί επιχείρησαν το βράδυ της Πέμπτης να εισέλθουν στην ΠΓΔΜ από το Κοσσυφοπέδιο κοντά στο σημείο Γιάζιντσε, ωστόσο «απωθήθηκαν» από άνδρες της KFOR και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Στο χωριό Μπρεστ, οι άνδρες του UCK εξαπέλυσαν καταιγισμό πυρών με όλμους εναντίον σλαβομακεδονικών θέσεων, με αποτέλεσμα ο στρατός να «απαντήσει επαρκώς», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στην περιοχή Κουμάνοβο - Λίπκοβο οι οπλαρχηγοί του UCK δεν επέτρεψαν στους κατοίκους να πάνε στα χωράφια τους για να δουλέψουν επειδή «περιμένουν γραπτές διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση» - κάτι μάλλον παράδοξο τυπικά, αφού ο UCK δε συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, αλλά όχι και ουσιαστικά, αφού το ΝΑΤΟ έχει κατ' ουσίαν δώσει de facto υπόσταση στους εξτρεμιστές. Σποραδικά πυρά υπήρξαν και στο Τέτοβο.

Παρ' όλα αυτά τα επεισόδια, το υπουργείο Αμυνας της γειτονικής χώρας εμφανιζόταν χτες να υποστηρίζει ότι «δε σημειώθηκαν παραβιάσεις της εκεχειρίας όσον αφορά τα κρισιμότερα σημεία της». Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Βλάντο Μπουτσκόφσκι, δήλωνε πως «υπάρχει μια αισιόδοξη ένδειξη για το πιθανό αποτέλεσμα της αποστολής του υπό το ΝΑΤΟ αφοπλισμού στην ΠΓΔΜ μέσα σε δέκα μέρες». Οι συνομιλίες για αυτήν την αποστολή έγιναν από πολιτικούς της ΠΓΔΜ παρουσία τόσο του πρεσβευτή του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Χανς Αϊφ, όσο και του ειδικού απεσταλμένου του ΝΑΤΟ Πίτερ Φέιθ, κατά το «MakFax».

Μετά την Πέμπτη συνεχή ημέρα διαπραγμάτευσης και πιέσεων από τους απεσταλμένους ΗΠΑ και ΕΕ Τζέιμς Πέρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ που καλούσαν για «εντατικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες μέρες», οι σλαβομακεδόνες αξιωματούχοι, ειδικά οι Μπουτσκόφσκι αλλά και ο επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διευθέτηση της κρίσης Ιλί Φιλίποφσκι, εμφανίζονταν βέβαιοι ότι η πολιτική συμφωνία απέχει μόλις μια μέρα - ότι θα υπογραφτεί, τελικά, αύριο, Κυριακή.

Πάντως, δυτικοί διπλωμάτες επέμεναν ότι οι αγεφύρωτες διαφορές της σλαβομακεδονικής πλευράς παραμένουν και η πιθανότητα επανέναρξης της σύγκρουσης είναι πάντα υπαρκτή.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του «Αθηναϊκού Πρακτορείου» ο υπουργός Αμυνας Μπουτσκόφσκι, παρά την «αισιοδοξία» του, προειδοποιούσε πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά πολιτική συμφωνία, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του θα αντιδράσουν σε ενδεχόμενη επαναδραστηριοποίηση των Αλβανών εξτρεμιστών. Ανακοίνωσε, μάλιστα, παραγγελία εκ μέρους του υπουργείου του για τέσσερα νέα ουκρανικά μαχητικά αεροπλάνα τύπου «Σουχόι» και 17 ρωσικά ελικόπτερα «Μ24».

Σε μια δήλωση που μάλλον θέτει αρκετά ερωτηματικά, ο αντιπρόεδρος του αλβανικού κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας, Νάσερ Ζιμπέρι, χτες, λέει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ για την άφιξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με την ιδιότητα του «εγγυητή της ειρήνης» προκειμένου κατόπιν να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία. Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα συζητούνταν μέχρι τώρα: πρώτα, λένε όλες οι πλευρές, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία και κατόπιν η έλευση του ΝΑΤΟ. 'Η μήπως ο Ζιμπέρι ξέρει κάτι που οι άλλοι αγνοούν;

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στις φλόγες...

Από τα γεγονότα στο Β. Μπέλφαστ

Associated Press

Από τα γεγονότα στο Β. Μπέλφαστ
ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΓΟΥΕΣΤ ΑΝΤΕΡ ΛΙΖΑΑΡΝΤ.-

Μη θέλοντας να παραδεχτούν την ήττα τους όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της ειρήνευσης, οι κυβερνήσεις τις Ιρλανδίας και της Βρετανίας, επανέλαβαν χτες τις μαραθώνιες συνομιλίες. Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια σκιάζεται από τις ταραχές στο Ολστερ, οι οποίες σημάδεψαν τη χτεσινή μέρα και νύχτα.

Καθολικοί διαδηλωτές οργισμένοι και αγανακτισμένοι από την πολιτική της αστυνομίας, αλλά και την εμμονή του τάγματος της Οράγγης να πραγματοποιήσει την παρέλασή του - που σύμφωνα με την παράδοσή τους επιστρέφουν στα σπίτια τους στις 12 Ιούλη μετά τις παρελάσεις που κάνουν, σε ανάμνηση του θριάμβου τους σε μάχη εναντίον των καθολικών το 1690- συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Αποτέλεσμα ήταν το Ολστερ να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπου πάνω από 100 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις χειρότερες ταραχές που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια στο Μπέλφαστ. Οπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βόρειας Ιρλανδίας Ρόνι Φλάναγκαν, 113 αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν δέχτηκαν επίθεση με βόμβες Μολότοφ και οξέων, ενώ χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και υποστήριξαν ότι τα επεισόδια ήταν επιμελώς ενορχηστρωμένα. Ο Φλάναγκαν απέδωσε στους διαδηλωτές την πλήρη ευθύνη για τα επεισόδια και δικαιολόγησε απολύτως τη χρήση υδραντλιών εναντίον τους.

Ωστόσο ο Τζέρι Κέλι, βουλευτής του Σιν Φέιν, πολιτικού συμμάχου του IRA, κατηγόρησε την αστυνομία ότι επέδειξε «αδεξιότητα» και τόνισε ότι καθολικοί διοργανωτές της διαδήλωσης ξυλοκοπήθηκαν από αστυνομικούς ενώ προσπαθούσαν να περιορίσουν τα επεισόδια. «Ανθρωποι ξυλοκοπήθηκαν μέσα στον κήπο του σπιτιού τους. Ρίχτηκαν πλαστικές σφαίρες. Παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή οι υδραντλίες τα πλημμύριζαν με νερό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Τα επεισόδια δεν ήταν ενορχηστρωμένα. Είχαμε μια ειρηνική διαδήλωση μέχρι που οι οργανωτές δέχτηκαν επίθεση». Από την πλευρά των Καθολικών, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλο σημείο του Μπέλφαστ μεταξύ καθολικών και προτεσταντών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα μεταξύ των οποίων δύο νεαροί, που δέχτηκαν πυροβολισμούς στα πόδια και στο στομάχι. Επεισόδια τέλος έγιναν και στην κωμόπολη Μπάλικαστλ.

Ολα αυτά λίγες ώρες πριν την επίσημη έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, που κρίθηκε αναγκαίος, καθώς ο πρώτος έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Οι συνομιλίες διεξάγονται και πάλι υπό την προεδρία των πρωθυπουργών της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, και της Ιρλανδίας, Μπέρτι Αχερν σε βρετανικό έδαφος, ενώ η θεματολογία είναι και πάλι η ίδια όπως το προηγούμενο τριήμερο των εντατικών συνομιλιών: τα ακανθώδη ζητήματα που εμποδίζουν να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη στην περιοχή, όπως ο αφοπλισμός των ανταρτών, η μελλοντική μορφή της αστυνομίας στην περιοχή και η εξακολουθούμενη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συντριβή αεροσκάφους

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Ενα μικρό πολωνικό δικινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Μπαρτολόμ Σαλόν του λιμανιού Πουέρτο Καμπέλο με προορισμό το αεροδρόμιο Σιμόν Μπολιβάρ της πρωτεύουσας Καράκας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροσκάφος τύπου «Μ28 Skytruck» επέβαιναν 13 Πολωνοί επιχειρηματίες και 3 αξιωματικοί του στρατού της Βενεζουέλας, οι οποίοι βρήκαν όλοι ακαριαίο θάνατο, όπως δήλωναν οι άνδρες των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στην περιοχή. Ενώ ερευνάται ακόμη η αιτία της συντριβής, τα ΜΜΕ της Βενεζουέλας μετέδιδαν ότι οι Πολωνοί επιχειρηματίες θα έκαναν επίδειξη στρατιωτικού εξοπλισμού, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα «ευαίσθητη» και ιδιόμορφη την υπόθεση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκβιασμοί μέσω δανείων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ο εκβιασμός για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, έφερε τελικά αποτέλεσμα και το ΔΝΤ «ξεπάγωσε» τη δόση 1,5 δισ. δολαρίων του δανείου προς την Τουρκία την Πέμπτη το βράδυ. Ωστόσο, πολλοί έχουν αρχίσει να μιλούν για το μήνυμα της 10ήμερης «κρίσης της Turk Telekom»: το μήνυμα αυτό, από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, είναι ότι αν οι Τούρκοι πολιτικοί εξακολουθήσουν να αμφισβητούν το πρόγραμμα του ΔΝΤ, η χρηματική βοήθεια θα σταματήσει...

Και αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του Ραλφ Μπούλτον στην εφημερίδα «Τούρκις Ντέιλι Νιους», θα ισοδυναμούσε με «εθνική καταστροφή».

«Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πολιτικοί έκαναν αυτό που τους είπαν... συνειδητοποίησαν ότι αν πολεμούσαν το ΔΝΤ θα ερχόταν η καταστροφή», σχολιάζει ο αναλυτής της ίδιας εφημερίδας Μεχμέτ Αλί Μπιράντ. «Είναι παγιδευμένοι. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο». Ωστόσο, ο πόλεμος χαρακωμάτων ανάμεσα στον Κεμάλ Ντερβίς και τους εθνικιστές του Μπαχτσελί δεν τελείωσε. Και η κυβέρνηση μοιάζει και πάλι ασταθής, την ώρα που οι «αγορές» δε μοιάζουν να πείθονται για την ειλικρίνεια τού ΔΝΤ ή τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος «εξυγίανσης» του Μπουλέντ Ετζεβίτ...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αυτόκλητοι «μαχητές» κατά των παράνομων μεταναστών

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Την καταδίκη και τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η αυστραλιανή κυβέρνηση με αφορμή μια «περίεργη» διαφήμιση που φιλοξενήθηκε στον αυστραλιανό Τύπο - υπογράφεται από μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Αυστραλία της Πρώτης Γραμμής» - και καλεί σε σύσταση ομάδων παράκτιων περιπολιών για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.

Η δημοσίευση καλεί όσους Αυστραλούς έχουν στρατιωτική εμπειρία και επιθυμούν, να βοηθήσουν στη σύσταση των περιπολιών, οι οποίες θα γίνονται στα διεθνή ύδατα «χωρίς περιορισμούς πολιτικής ορθότητας». Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι είναι μη κερδοσκοπική, μη πολιτική και μη ρατσιστική αλλά «απλώς ενδιαφέρεται για το καλό της Αυστραλίας». Ο υπουργός Μετανάστευσης Φίλιπ Ρούντοκ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εξαιρετικά ανεύθυνο», κατέστησε σαφές ότι παραβιάζει τους νόμους της χώρας και ανακοίνωσε ότι η αστυνομία διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους για να βρει τους υπεύθυνους της οργάνωσης, καθώς η ηλεκτρονική διεύθυνση που υπάρχει στο δημοσίευμα δεν είναι αληθινή.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η αυστραλιανή κυβέρνηση, με τη στήριξη της αντιπολίτευσης, έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες και κυρίως στους παράνομους, παρά τις έντονες διεθνείς επικρίσεις. Κάθε χρόνο φθάνουν στην Αυστραλία 10.000 πρόσφυγες, τους οποίους αναλαμβάνει σε προγράμματα αποκατάστασης η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, με 53 πλοία έφθασαν στη χώρα 4.000 παράνομοι μετανάστες που ζητούν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρονται σε στρατόπεδα απομακρυσμένα από τις πόλεις, όπου υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες παραμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία για την αίτησή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ