ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ερευνες για «τρομοκρατικό συμβάν» στο μετρό του Λονδίνου

Τουλάχιστον 22 οι τραυματίες από την έκρηξη αυτοσχέδιας ωρολογιακής βόμβας...

Ως «τρομοκρατική επίθεση» αντιμετώπιζε χτες η βρετανική αστυνομία την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου

Copyright 2017 The Associated

Ως «τρομοκρατική επίθεση» αντιμετώπιζε χτες η βρετανική αστυνομία την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αναστάτωση προκάλεσε χτες το πρωί σε συρμό του λονδρέζικου μετρό στο σταθμό Γκριν Πάρσονς έκρηξη, που πυροδοτήθηκε σύμφωνα με τις αρχές με ωρολογιακό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δοχείο στο εσωτερικό βαγονιού εν κινήσει. Η έκρηξη προκάλεσε τον ελαφρύ τραυματισμό (κυρίως ελαφριά εγκαύματα στο κεφάλι) 22 ατόμων, που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Λονδίνου για τις πρώτες βοήθειες. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου αντιμετώπισε την έκρηξη ως «τρομοκρατική επίθεση» και ξεκίνησε άμεσα έρευνες για την ταυτότητα του δράστη ή των δραστών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, πριν την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων «ΚΟΜΠΡΑ», εξέφρασε την υποστήριξή της στους τραυματίες, στους αστυνομικούς, στα ασθενοφόρα και στους πυροσβέστες που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος «σε ελάχιστα λεπτά και με θάρρος».

Από την άλλη, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν έκανε έκκληση για ηρεμία στους Λονδρέζους, διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο «δεν θα τρομοκρατηθεί ποτέ, ούτε θα ηττηθεί από την τρομοκρατία».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση στο Λονδίνο, αξιοποίησε την αφορμή για να καλέσει τις αρχές να λάβουν περισσότερο «δραστικά» μέτρα, όπως η καλύτερη αστυνόμευση της χρήσης του ίντερνετ από τρομοκρατικές οργανώσεις!

Είναι το πέμπτο τρομοκρατικό «συμβάν» από την αρχή τρέχοντος έτους που σημειώνεται στη Βρετανία και το πρώτο δίχως κανέναν νεκρό. Τα άλλα προηγούμενα τέσσερα τρομοκρατικά χτυπήματα είχαν προκαλέσει συνολικά το θάνατο 36 ανθρώπων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνεται η φτώχεια των συνταξιούχων

Θέματα που απασχολούν τους Γερμανούς, όπως το ασφαλιστικό σύστημα, η φτώχεια των ηλικιωμένων, η παραμελημένη εκπαίδευση, η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα αποφεύγονται στην προεκλογική συζήτηση καθώς θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή πολιτική με κάθε συνδυασμό κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό δείχνουν τόσο σχετικές σφυγμομετρήσεις, όπως και προχτεσινή τηλεοπτική εμφάνιση της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, όπου δέχτηκε ερωτήσεις από πολίτες ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτέμβρη.

Στην εκπομπή «Klartext» του ZDF η Μέρκελ δέχτηκε ερωτήσεις για τη φτώχεια και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Μια καθαρίστρια είπε ότι μετά από 40 χρόνια δουλειάς παίρνει σύνταξη 645 ευρώ (κάτω ακόμη κι από το όριο της φτώχειας), για να απαντήσει η καγκελάριος ότι «δεν έχουν όλοι οι συνταξιούχοι στη Γερμανία μια κακή ζωή». Να σημειωθεί ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προτείνουν πάγωμα των συντάξεων στο σημερινό 48% του μέσου μισθού, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες δεν αποκλείουν την παραπέρα μείωση των συντάξεων.

Το επίπεδο των συντάξεων στη Γερμανία, δηλαδή το τμήμα της σύνταξης που καταβάλλεται από το κράτος, έχει πάρει τον κατήφορο την τελευταία δεκαετία, παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη, τα αυξημένα έσοδα από τη βαριά λαϊκή φορολογία, τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Το 2005 το επίπεδο συντάξεων ήταν στο 52,6% του μέσου μισθού και μέχρι το 2030 θα πέσει στο 44,7% υπολογίζει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από 18,7% στο 22%. Στο μεταξύ, ήδη συζητιέται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 70 χρόνια και μάλιστα αμέσως μετά τις εκλογές.

Επιπλέον, στην ίδια εκπομπή, ένας νοσηλευτής σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων σημείωσε ότι τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα, όσο και οι ηλικιωμένοι είναι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα.

Οπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ερευνας Αγοράς «Ράινγκολντ», οι Γερμανοί βλέπουν τα δυο κόμματα του μεγάλου συνασπισμού να γίνονται όλο και πιο όμοια, ενώ τα θέματα που τους απασχολούν είναι η κοινωνική αδικία, η παιδεία, οι σχέσεις πολιτικών με τη βιομηχανία κ. ά.

Νέα δημοσκόπηση

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ARD οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) παγιώνουν το προβάδισμά τους με 37%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) πέφτουν στο 20%. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το αντιμεταναστευτικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 12% και ακολουθούν το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 9,5%, το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» με 9% και οι Πράσινοι με 7,5%.

Στο μεταξύ, σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιμήκυνση της κοινοβουλευτικής περιόδου από τα 4 στα 5 χρόνια σε μια προσπάθεια για ακόμη πιο σταθερή αστική διακυβέρνηση, καθώς όλα τα κόμματα εμφανίζονται να συμφωνούν να ισχύσει μετά τις εκλογές του 2021.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τη σύλληψη αγνώστου άνδρα για απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι σε στρατιώτη που περιπολούσε στο σταθμό του μετρό Chatelet, στη γαλλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί. Το περιστατικό συνέβη στις 6.30 το πρωί τοπική ώρα και δεν υπήρξε τραυματισμός, ενώ αστυνομικές πηγές συσχετίζουν το δράστη με ισλαμιστική οργάνωση.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Συνελήφθη χτες στην Αγκυρα ο Τζελάλ Τσελίκ, δικηγόρος του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου. Ο Τσελίκ συνελήφθη ως ύποπτος για σχέσεις με την οργάνωση FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν, που θεωρείται ότι πρωτοστάτησε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιούλη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, είπε χτες ότι η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «καθοριστική στιγμή» και πρέπει να τερματίσει τη βία ενάντια στους μουσουλμάνους της μειονότητας Ροχίνγκια. Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς εντείνονται οι διεργασίες γύρω από τη μαζική μετακίνηση χιλιάδων μελών της μειονότητας, στη Νοτιοανατολική Ασία. Στο μεταξύ, η αυτονομιστική οργάνωση «ARSA», που δρα στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ, έκρινε σκόπιμο να ανακοινώσει ότι «δεν έχουμε καμιά σχέση με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος ή οποιαδήποτε διεθνή τρομοκρατική οργάνωση». Στην «ARSA» συμμετέχουν πολλοί Ροχίνγκια, ενώ η κυβέρνηση της Μιανμάρ τη θεωρεί «τρομοκρατική»

ΟΤΤΑΒΑ.-- Πάνω από 2.800 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών, κυρίως «Fentanyl», την περασμένη χρονιά στον Καναδά, ήτοι κατά μέσο όρο καταγράφονταν οκτώ θάνατοι τη μέρα, και αυτή η κρίση δημόσιας υγείας έχει επιδεινωθεί από την έναρξη του 2017, ανακοίνωσε την Πέμπτη η καναδική κυβέρνηση. Οι μισοί και πλέον από τους θανάτους που αποδόθηκαν στη χρήση οπιοειδών το 2016, καταγράφηκαν στις δυτικές επαρχίες της Βρετανικής Κολομβίας και της Αλμπέρτας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επιδίωξη συμβιβασμού με συνομιλίες στον Αγ. Δομίνικο

Κινήσεις διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την αντιδραστική αντιπολίτευση γίνονται αυτές τις μέρες στη Δομινικανή Δημοκρατία, με τη μεσολάβηση του εκεί Προέδρου Ντανιέλ Μεδίνα, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας και πρόεδρου του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λούις Ροντριγκες Θαπατέρο.

Αντικείμενο του διαλόγου είναι να δοθεί μια λύση στη διχοτόμηση που υπάρχει στην αστική εξουσία που ασκείται στη χώρα, όπου επιδρά η καπιταλιστική κρίση, που επιδεινώνει τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Από τη μια είναι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση της κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο και της Συντακτικής Συνέλευσης, που αυτό ελέγχει, και από την άλλη το Κοινοβούλιο, που ελέγχει κατά δύο τρίτα η αντιδραστική αντιπολίτευση που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων, με πολλές από αυτές να έχουν και ομάδες κρούσης και τάγματα θανάτου, όπως έδειξε και το πρόσφατο κύμα βίαιων διαδηλώσεων με πάνω από 100 νεκρούς. Η κοινή ατζέντα των συζητήσεων δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο γίνονται πριν τις δημοτικές εκλογές στις 10 Οκτώβρη, όπου έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετέχουν οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Η κυβερνητική πλευρά μιλάει για «διάλογο ειρήνης και για επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στους Βενεζουελάνους», ενώ η αντιπολίτευση ζητάει πρόωρες προεδρικές εκλογές, αναγνώριση του Κοινοβουλίου (που από το 2015 σαμποτάρει το όποιο κυβερνητικό μέτρο) και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης, έντονη κριτική δέχεται η κυβερνητική πρόταση του λεγόμενου «Σχεδίου Κουνέλι», που πρότεινε ο Πρόεδρος Μαδούρο για μαζική εκτροφή από τις οικογένειες, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη κρέατος στη χώρα.

Το πρώτο απτό αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε μετά τις συζητήσεις της βδομάδας είναι ότι θα σχηματιστεί μια ομάδα φίλων που θα συμμετέχουν στις συζητήσεις από το Μεξικό, τη Χιλή, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα, ενώ στην πορεία θα προστεθούν και δυο ακόμα χώρες. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις 27 Σεπτέμβρη και πάλι στον Αγιο Δομίνικο και την έδρα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ενδεικτικό, πάντως, της επιδίωξης συμβιβασμού είναι ότι στον πρώτο γύρο διαλόγου συμμετείχαν εξέχοντα στελέχη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης όπως ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες (που πρόσφατα έκανε περιοδεία στην Ευρώπη) και ο Μανουέλ Ροζάλες.

ΙΝΔΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Προτάσσουν την ανάπτυξη και της στρατιωτικής συνεργασίας τους

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ιαπωνία και Ινδία συμφώνησαν να δώσουν νέα ώθηση στη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ναρέντρα Μόντι και Σίνζο Αμπε, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που έκανε ο Αμπε στην Ινδία, οι δύο πλευρές ξεχώρισαν τη συνέχιση της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού ιαπωνικής κατασκευής (όπως μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και συστήματα παρακολούθησης) προς το Νέο Δελχί, αλλά και τη διεξαγωγή διμερών γυμνασίων όπως η άσκηση «Μαλαμπάρ» (στον Ινδικό ωκεανό). Ακόμα, διερευνήθηκαν περιθώρια νέων ασκήσεων και ανταλλαγών επισκέψεων ανώτατων στρατιωτικών, όπως και το ενδεχόμενο κοινών επενδύσεων για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού. Ειδική αναφορά γίνεται στην παράδοση των αμφίβιων αεροσκαφών τύπου «US-2» που το Νέο Δελχί έχει ζητήσει, ως «σύμβολο υψηλού βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών».

Αμπε και Μόντι συζήτησαν και για τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών, με στόχο την ανάπτυξη κοινών επενδύσεων σε περιοχές όπως η Αφρική. Στα διμερή σχέδια συγκαταλέγεται και η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου για σύγχρονα, γρήγορα τρένα που θα ενώνει την Αχμανταμπάντ (στην κομβική πολιτεία Γκουτζάρατ) με το τραπεζικό κέντρο της χώρας Μουμπάι, στην ανατολική Ινδία. Το έργο θα γίνει με ιαπωνικά δάνεια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022. Μιλώντας στα εγκαίνια του έργου ο Αμπε τόνισε ότι «μια ισχυρή Ινδία συμφέρει την Ιαπωνία και μια ισχυρή Ιαπωνία συμφέρει την Ινδία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ