ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Παιδιά κρατούμενοι!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ακόμη και τα παιδιά είναι ύποπτα και, εννοείται, επικίνδυνα ως «μαχητές του εχθρού» για τους Αμερικανούς επιτελάρχες... Τρία παιδιά κρατούνται στη βάση Γκουαντανάμο περισσότερο από ένα χρόνο παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε φυσικά ότι δεν προτίθεται να μετακινήσει τους μικρούς κρατούμενους ή να τους αφήσει ελεύθερους.

Πρόκειται για τρία αγόρια ηλικίας 13 έως 15 ετών, τα οποία κρατούνται ως μαχητές του εχθρού μαζί με τους άλλους 660 φυλακισμένους στην αμερικανική στρατιωτική βάση. Στέλεχος της οργάνωσης Human Rights Watch δήλωσε ότι τα παιδιά δεν έχουν καμία επαφή με τις οικογένειές τους, ενώ διευκρίνισε ότι και άλλοι ανήλικοι, ηλικίας 16 και 17 ετών, κρατούνται στο Γκουαντανάμο.

ΙΝΔΙΑ
Ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Από τις ποικίλες εκδηλώσεις

Associated Press

Από τις ποικίλες εκδηλώσεις
ΜΟΥΜΠΑΪ,--

Με συνθήματα όπως «Σταματήστε τις ΗΠΑ», «έχουμε δικαίωμα στην τροφή και τη γη», κ.ά., άρχισε χτες στο Μουμπάι της Ινδίας το τέταρτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ), το πρώτο που διεξάγεται στην Ασία -- τα προηγούμενα τρία χρόνια διεξαγόταν στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας -- με μια μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Στις έξι μέρες της γιγαντιαίων διαστάσεων εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να γίνουν πάνω από 1.000 συζητήσεις και συναντήσεις, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 άνθρωποι και πλέον. Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ, αλλά και άπειρα άλλα θέματα, από τις συνέπειες της λεγόμενης «νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» στον οικονομικό νότο, έως τα προβλήματα του συνδικαλισμού, από τη συμμετοχική διακυβέρνηση που δοκιμάστηκε στο Πόρτο Αλέγκρε έως το περιβάλλον, από την επίθεση κατά των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έως τα μεταλλαγμένα, κλπ.

Το ΠΚΦ, ως ένα εξ ορισμού χαλαρά διασυνδεδεμένο φόρουμ, δέχεται «από τα αριστερά» κριτική από πολλούς, ανάμεσα σε αυτούς και το παράλληλο φόρουμ Αντίσταση Μουμπάι, που καταγγέλλει τη χρηματοδότηση του ΠΚΦ από αμφισβητήσιμες πηγές -- π.χ. το ίδρυμα Φορντ, που φέτος πάντως δεν του επετράπη να παίξει το ρόλο του «χορηγού» που ήθελε, αλλά και βρετανικές ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ταυτισμένες με την «παγκοσμιοποίηση».

Τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, το ΚΚΙ και το ΚΚΙ (Μ), που συντόνισαν δικές τους εκδηλώσεις με το ΠΚΦ, δέχτηκαν επίσης κριτική από αρκετούς, σημείωσε σε άρθρο του το μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ (Μ), Σιτάραμ Γιετσούρι, που ανταπάντησε ότι «ο αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας των κομμουνιστών».

Συμμετέχουν αρκετοί επώνυμοι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως η Ινδή συγγραφέας Αρουντχάτι Ρόι, ο Γάλλος ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ, ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών που βρίσκεται στα όρια της αποπομπής του λόγω της αντιπολεμικής του στάσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, κ.ά.

Ελληνικές παρουσίες

Καταγράφονται και αρκετές ελληνικές παρουσίες στο Μουμπάι. Ανάμεσά τους οι: Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης μετέχουν σε εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και του ΠΚΦ, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μετέχει ως μέλος της ομάδας GUE/NGL του Ευρωκοινοβουλίου σε συναντήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που αντιμάχονται τον ιμπεριαλισμό, κι ο Νίκος Σερετάκης εκπροσωπώντας το ΚΚΕ δε λαμβάνει μέρος επισήμως σε εργασίες του ΠΚΦ, ωστόσο μετέχει σε εκδηλώσεις του ΚΚ Ινδίας και του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), που διεξάγονται παράλληλα με το ΠΚΦ.

ΡΩΣΙΑ
Περίεργη επίθεση «φιλίας» στο ΚΚΡΟ

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», ένας από τους ηγέτες του μπλοκ «Πατρίδα», ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, δήλωσε πως σκοπεύει να κάνει πρόταση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) για τη συγκρότηση ενιαίου λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μάρτη. Σύμφωνα με τα λόγια του, το ΚΚΡΟ «έκανε λάθος» να καθορίσει τον υποψήφιο πρόεδρο χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις.

Ο Σ.Γκλάζιεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΚΚΡΟ «θα ξεπεράσει την εσωτερική του κρίση, που συνδέεται με τα χοντρά στρατηγικά λάθη του Γκ. Ζιουγκάνοφ» και η οποία, κατά τη γνώμη του «απειλεί να οδηγήσει στην αυτοαπομόνωση του ΚΚΡΟ».

Την ίδια ώρα που ο Σ. Γκλάζιεφ προχωρεί στις συγκεκριμένες συμβουλές κι υποδείξεις περί «ενότητας» προς το ΚΚΡΟ, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν κατάφερε να είναι ο κοινός υποψήφιος του μπλοκ «Πατρίδα», από το οποίο επίσημα έχει αναδειχτεί ως υποψήφιος ο Β. Γκεράσενκο, πρώην διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή στο συνδυασμό της «Πατρίδας» δείχνει τις βαθύτερες πολιτικές διαφωνίες και συγκρούσεις που εκδηλώνονται πλέον στους κόλπους του συνδυασμού, που κατάφερε να αποσπάσει το 9% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Διαφωνίες, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, μπορούν να διαλύσουν αυτό το άμορφο ακόμη πολιτικό σχήμα.

Από την άλλη, η εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» συνδέει τη νέα πρωτοβουλία του Σ. Γκλάζιεφ με την εσωκομματική κρίση στο ΚΚΡΟ και παρουσιάζει το σενάριο σύμπλευσης του συγκεκριμένου πολιτικού με τον επιχειρηματία Γκ. Σεμίγκιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΡΟ ότι προσπαθεί να «ιδιωτικοποιήσει» κομματικές οργανώσεις του ΚΚΡΟ και να αλλάξει το χαρακτήρα και την πολιτική γραμμή της αντιπολίτευσης που έχει το κόμμα απέναντι στο Κρεμλίνο.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΗΠΑ
Σχέδιο για βάση κοινής «εκπαίδευσης»... .

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Στο σχεδιασμό βάσης κοινής «εκπαίδευσης» Αμερικανών και Αυστραλών στρατιωτών ανακοίνωσαν χτες πως προσανατολίζονται οι αρχηγοί γενικού επιτελείου στρατού ΗΠΑ και Αυστραλίας, στρατηγοί Ρίτσαρντ Μάιερς και Πίτερ Κόσγκρουβ, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού στην περιοχή. Αμφότεροι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις πως το σχέδιο αφορά κατ' ουσίαν στη δημιουργία βάσης των Αμερικανών στην Αυστραλία, επιχειρώντας να προλάβουν τις εύλογες αντιδράσεις γειτονικών χωρών. Είναι ενδεικτικό πως χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, ήδη, επικρίνουν ανοιχτά την απόφαση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, για συμμετοχή της Καμπέρα στην «αντιπυραυλική» ασπίδα της Ουάσιγκτον...

Το «φορτωμένο» πρόγραμμα του Αμερικανού στρατηγού Μάιερς στην Αυστραλία περιλάμβανε και τη συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ. Αλλωστε, η πρώτη αναγγελία του σχεδίου κατασκευής αυστραλοαμερικανικής βάσης «στρατιωτικής εκπαίδευσης» έγινε αμέσως μετά απ' αυτήν τη συνάντηση, απ' όπου ανακοινώθηκε πως το θέμα θα εξεταστεί από ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών. Οι ειδικοί θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα πρώτο σχέδιο για το πού, πώς θα μπορούσε να οικοδομηθεί η βάση, καθώς και ποιες δυνατότητες χρήσης θα έχει. Ακολούθως, θα θέσουν τις προτάσεις τους υπόψη των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών Αυστραλίας - ΗΠΑ, κατά την επικείμενη συνάντησή τους στα μέσα του χρόνου. Ας αναφερθεί, πάντως, πως το περασμένο φθινόπωρο μερίδα του Τύπου της Αυστραλίας είχε αποκαλύψει πως υπάρχει σχέδιο κατασκευής βάσης Αμερικανών στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, προκειμένου να «φιλοξενηθούν» άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, πυρομαχικά κλπ., αλλά και ορισμένες δυνάμεις του στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό...

Στη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Μάιερς σε Σίδνεϊ και Καμπέρα, συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία στην ανάπτυξη της «πυραυλικής τεχνολογίας» (για τις ανάγκες της «αντιπυραυλικής ομπρέλας» του Τζ. Ου. Μπους) και η δυνατότητα συμμετοχής της Αυστραλίας στην κατασκευή νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 Joint Strike Fighter, τα οποία η Καμπέρα έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει προς αντικατάσταση των μαχητικών τύπου F-18...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Σαακασβίλι κατά Μόσχας

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας του, απεύθυνε χτες ο νέος ηγέτης της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ο Σαακασβίλι επανέλαβε ότι η Γεωργία θα αναζητήσει την ασφάλειά της στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι είναι φίλος των ΗΠΑ, επειδή βοήθησαν τη χώρα του στρατιωτικά, οικονομικά και «δε ζήτησαν βάσεις»... Ο Γεωργιανός Πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του επιθυμεί στενότερες σχέσεις και με την ΕΕ, ενώ κατηγόρησε τη Μόσχα για το ρόλο της στον αιματηρό εμφύλιο με την Αμπχαζία, που οδήγησε στην ντε φάκτο ανεξαρτησία αυτής της περιοχής.

Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη μέρα δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα, που καλούσε τη Ρωσία να τηρήσει τις συμφωνίες της με τη Γεωργία και να προχωρήσει σύντομα στην απομάκρυνση των βάσεών της από τα γεωργιανά εδάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ