Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ

Από τις ποικίλες εκδηλώσεις

Associated Press

Από τις ποικίλες εκδηλώσεις
ΜΟΥΜΠΑΪ,--

Με συνθήματα όπως «Σταματήστε τις ΗΠΑ», «έχουμε δικαίωμα στην τροφή και τη γη», κ.ά., άρχισε χτες στο Μουμπάι της Ινδίας το τέταρτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ), το πρώτο που διεξάγεται στην Ασία -- τα προηγούμενα τρία χρόνια διεξαγόταν στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας -- με μια μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης. Στις έξι μέρες της γιγαντιαίων διαστάσεων εκδήλωσης, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να γίνουν πάνω από 1.000 συζητήσεις και συναντήσεις, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 άνθρωποι και πλέον. Στις συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ, αλλά και άπειρα άλλα θέματα, από τις συνέπειες της λεγόμενης «νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» στον οικονομικό νότο, έως τα προβλήματα του συνδικαλισμού, από τη συμμετοχική διακυβέρνηση που δοκιμάστηκε στο Πόρτο Αλέγκρε έως το περιβάλλον, από την επίθεση κατά των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έως τα μεταλλαγμένα, κλπ.

Το ΠΚΦ, ως ένα εξ ορισμού χαλαρά διασυνδεδεμένο φόρουμ, δέχεται «από τα αριστερά» κριτική από πολλούς, ανάμεσα σε αυτούς και το παράλληλο φόρουμ Αντίσταση Μουμπάι, που καταγγέλλει τη χρηματοδότηση του ΠΚΦ από αμφισβητήσιμες πηγές -- π.χ. το ίδρυμα Φορντ, που φέτος πάντως δεν του επετράπη να παίξει το ρόλο του «χορηγού» που ήθελε, αλλά και βρετανικές ανθρωπιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ταυτισμένες με την «παγκοσμιοποίηση».

Τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας, το ΚΚΙ και το ΚΚΙ (Μ), που συντόνισαν δικές τους εκδηλώσεις με το ΠΚΦ, δέχτηκαν επίσης κριτική από αρκετούς, σημείωσε σε άρθρο του το μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ (Μ), Σιτάραμ Γιετσούρι, που ανταπάντησε ότι «ο αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας των κομμουνιστών».

Συμμετέχουν αρκετοί επώνυμοι της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως η Ινδή συγγραφέας Αρουντχάτι Ρόι, ο Γάλλος ακτιβιστής Ζοζέ Μποβέ, ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών που βρίσκεται στα όρια της αποπομπής του λόγω της αντιπολεμικής του στάσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Αμερικανός ακαδημαϊκός Νόαμ Τσόμσκι, κ.ά.

Ελληνικές παρουσίες

Καταγράφονται και αρκετές ελληνικές παρουσίες στο Μουμπάι. Ανάμεσά τους οι: Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης μετέχουν σε εργασίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και του ΠΚΦ, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μετέχει ως μέλος της ομάδας GUE/NGL του Ευρωκοινοβουλίου σε συναντήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που αντιμάχονται τον ιμπεριαλισμό, κι ο Νίκος Σερετάκης εκπροσωπώντας το ΚΚΕ δε λαμβάνει μέρος επισήμως σε εργασίες του ΠΚΦ, ωστόσο μετέχει σε εκδηλώσεις του ΚΚ Ινδίας και του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικού), που διεξάγονται παράλληλα με το ΠΚΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλούσιες εμπειρίες στη Δυτική Βεγγάλη (2007-03-29 00:00:00.0)
Τι είναι και τι γυρεύει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στην Ελλάδα (2005-02-27 00:00:00.0)
«Ο κομμουνισμός είναι η εναλλακτική λύση» (2004-01-21 00:00:00.0)
Νίκη του ΚΚΙ(Μ) παρά την καμπάνια βίας (2003-05-14 00:00:00.0)
Μάχεται το νεοφιλελευθερισμό επιτιθέμενος στο ...ΚΚΕ! (2003-01-21 00:00:00.0)
Η διεθνοποίηση της πάλης και το εργατικό κίνημα (2001-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ