Σάββατο 17 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προειδοποιούν για κλιμάκωση οι σιίτες

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΚΑΡΜΠΑΛΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με «απεργίες, διαδηλώσεις ακόμη και συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις» προειδοποίησε, χτες, ο εκπρόσωπος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών στο Ιράκ σε περίπτωση που η κατοχική διοίκηση και ο μεγάλος αγιατολάχ, Αλί Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, δεν καταλήξουν σε μια λύση, κοινής αποδοχής, για τον τρόπο μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Μία μέρα μετά τη μεγαλειώδη ειρηνική προειδοποιητική διαδήλωση των σιιτών στη Βασόρα, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, έφθασε στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σχετικές συνομιλίες.

«Αν η συμμαχία των κατοχικών δυνάμεων εμμείνει στη θέση της για ανάδειξη της μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς γενικές εκλογές, ο μεγάλος αγιατολάχ, εκδίδοντας μία μόνο θρησκευτική απόφαση (φάτουα), μπορεί να δώσει το σήμα για απεργίες, διαδηλώσεις, ακόμη και συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις. Το υπάρχον σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας είναι πολύ θολό και πολύπλοκο και ουσιαστικά εξυπηρετεί τα αποικιοκρατικά σχέδια των κατακτητών, οι οποίοι καθορίζουν την πολιτική της χώρας μας σύμφωνα με τα συμφέροντά τους». Αυτά δήλωνε, χτες, στην Καρμπάλα, ο εκπρόσωπος του μεγάλου αγιατολάχ, Σεΐκ Αμπντέλ Μαχντί αλ Καρμπαλάι, συμπληρώνοντας ότι ο Αλί Σιστάνι επιθυμεί, επίσης, να προκύψει από την κάλπη και το κατά πόσο οι Ιρακινοί θέλουν ή όχι να παραμείνουν τα ξένα στρατεύματα στη χώρα, μετά το πέρας του Ιούνη, οπότε θα έχει γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο κατοχικός διοικητής έφθασε, χτες, στην Ουάσιγκτον όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους και σειρά Αμερικανών αξιωματούχων για να συζητήσει ακριβώς αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν στις 15 του Νοέμβρη η κατοχική διοίκηση και το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, μέχρι τα τέλη Ιούνη, περιφερειακά συμβούλια (που, ήδη, λειτουργούν χωρίς να έχουν εκλεγεί) θα εκλέξουν μια μεταβατική Βουλή, η οποία, με τη σειρά της, θα εκλέξει μια προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, πριν την πραγματοποίηση των συναντήσεων, δήλωναν ότι γίνονται προσπάθειες «βελτίωσης του σχεδίου έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι», αλλά επέμειναν ότι «οι συνθήκες, πρακτικά, δεν επιτρέπουν τη διενέργεια εκλογών».

Η μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά θέματα και στη συζήτηση που θα έχει ο Πολ Μπρέμερ με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη. Πληροφορίες έφεραν τον Μπρέμερ αποφασισμένο να πιέσει τον ΟΗΕ να παίξει ενεργότερο ρόλο εντός Ιράκ και να εμπλακεί στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, αναλαμβάνοντας, μάλιστα, την ευθύνη να «πείσει» τους σιίτες για το ανέφικτο του αιτήματος διενέργειας γενικών εκλογών.

Επιθέσεις και «προβλέψεις»

Ενας 15χρονος Ιρακινός σκοτώθηκε και άλλοι 5 τραυματίστηκαν, χτες, στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια προσπάθειας Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών να εξουδετερώσουν μία βόμβα. Στη Μοσούλη, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά από πυρά ανταρτών, διαιωνίζοντας τη σταδιακή κλιμάκωση της βίας που παρατηρείται στο, αρχικώς ήρεμο, Βόρειο Ιράκ, και μεταξύ των ντόπιων εθνοτήτων. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Αγκυρα, η οποία, για άλλη μια φορά, διά στόματος υπαρχηγού ΓΕΣ, Ιλκερ Μπάσμπουργκ, προειδοποίησε ότι αν το Ιράκ εξελιχθεί σε ομοσπονδία στη βάση των εθνοτήτων, τότε το μέλλον θα είναι αιματηρό και βίαιο, ενώ επαναδιατύπωσε τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την «παθητικότητα» των αμερικανικών δυνάμεων απέναντι στο ΡΚΚ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, Ρικάρντο Σάντσες, επιβεβαίωσε, χτες, ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών εντός του αμερικανικού στρατεύματος έχει αυξηθεί και τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Σάντσες τόνισε ότι έχουν, ήδη, ληφθεί σχετικά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ