ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στο Βελιγράδι το επίκεντρο διαβουλεύσεων για «μπίζνες»

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την πρόθεση της Κίνας να διεισδύσει στις αγορές της Ευρώπης εκφράζει και η 3η Σύνοδος Κίνας - Χωρών Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (CEE) που ξεκίνησε, χτες αργά το απόγευμα, στο Βελιγράδι, ενώ δηλώνεται ότι επιδίωξη είναι η διείσδυση να γίνει χωρίς σύγκρουση με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη διαδικασία ένταξης χωρών στην ΕΕ.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, συνοδευόμενος από μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία 200 εκπροσώπων κινεζικών ομίλων, συναντήθηκε με τους ηγέτες των 16 χωρών της CEE, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για εμβάθυνση των σχέσεων του Πεκίνου με καθεμία από τις χώρες ξεχωριστά, προτείνοντας επενδύσεις σε σημαντικά έργα υποδομών που σχετίζονται με τις Μεταφορές, την Ενέργεια και τις Συγκοινωνίες. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που επέλεξε να επαναλάβει χτες, με διάφορες αφορμές, ο Κινέζος πρωθυπουργός, πως δηλαδή η Κίνα δεν έρχεται στην περιοχή για να ανταγωνιστεί την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα του «στηρίζει την ΕΕ, την ευρωπαϊκή διαδικασία ολοκλήρωσης και ένα ισχυρό ευρώ».

Διόλου τυχαία, Σέρβοι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία σημείωναν πως το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εκδηλώνεται σε μία περίοδο που η Ρωσία αντιμετωπίζει «δύσκολες καταστάσεις» σε οικονομικό επίπεδο, δεδομένης της εξάρτησης μεγάλου μέρους των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι διεθνείς τιμές των οποίων μειώνονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόνιζε χτες σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ότι η ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα και εντός της περιφέρειας της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης «θα βοηθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη σερβική οικονομία, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του σερβικού λαού».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, προέβλεπε ότι το μεγαλύτερο έργο που θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου, που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι - Βουδαπέστη, με στόχο μέγιστη ταχύτητα των συρμών τα 160 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, το έργο αυτό αφορά και την Ελλάδα, αφού πρόθεση της Κίνας είναι να δημιουργηθεί μία ταχεία σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά εμπορευμάτων από τον Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση καθοριστικής σημασίας για το θέμα αυτό αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση των πρωθυπουργών της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, στο Βελιγράδι.

Ειδικότερα για τη Σερβία, η Κίνα ενδιαφέρεται για τρία μεγάλα έργα: Την κατασκευή τμήματος του αυτοκινητόδρομου προς το Μαυροβούνιο, την ανακατασκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Κοστόλατς 2» και την κατασκευή ακόμη μίας γέφυρας στο Δούναβη, νότια του Βελιγραδίου, που θα συνδεθεί, μέσω της περιφερειακής οδού, με τη γέφυρα που κατασκεύασαν ήδη, βόρεια της πόλης, και θα εγκαινιάσει μεθαύριο ο Κινέζος πρωθυπουργός.

Επίσης, τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται για την κατασκευή μεγάλου εμπορικού λιμένα στο Δούναβη, νότια της πρωτεύουσας, αλλά και για τη δημιουργία ελεύθερης εμπορικής ζώνης, όπως επίσης και για την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής γάλακτος PKB, που σήμερα ανήκει στο Δήμο Βελιγραδίου.

Διμερείς συναντήσεις

Πριν την επίσημη έναρξη της Συνόδου υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι όχι μόνο από την Κίνα και τη Σερβία αλλά και τις άλλες χώρες της CEE πραγματοποίησαν διμερείς ή περιφερειακές συναντήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας και Μαυροβουνίου με στόχο τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης των δύο κυβερνήσεων τον ερχόμενο Μάρτη και η συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας - Ρουμανίας, που επισήμαναν την ανάγκη μεγαλύτερης δέσμευσης για την υλοποίηση του έργου προτεραιότητας, του αυτοκινητόδρομου Τιμισοάρα - Βελιγράδι, ενώ συζήτησαν και για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο έργο «Διαβαλκανικός Διάδρομος Πάντσεβο - Ράσιτσε».

Στη συνάντηση του Βούτσιτς με τον ομόλογό του από τη Σλοβενία, Μίρο Τσέραρ, ο τελευταίος εξέφρασε την υποστήριξη της σλοβενικής αστικής τάξης στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση και το παζάρι συνεχίζονται

Με την κατάπαυση του πυρός να τηρείται σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, συνεχίζονται και η διπλωματική κινητικότητα και η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χτες από το Λονδίνο ότι η Ρωσία «έχει προβεί σε εποικοδομητικές κινήσεις τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις: (...) οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιτήρηση της γραμμής ελέγχου, η ηρεμία που επικρατεί σε πολλές πόλεις, η απόσυρση ορισμένων ανθρώπων». Επίσης, επισήμανε ότι ο στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν «να καταστεί ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι υπάρχει ένα τίμημα που συνδέεται με την υποστήριξη που πρόσφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές».

Σε ερώτηση, πάντως, που του τέθηκε σχετικά με την πτώση στο ρωσικό ρούβλι, ο Κέρι επισήμανε: «Πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων, ωστόσο οι κυρώσεις ξεκάθαρα είχαν στόχο να προσκαλέσουν τον Πρόεδρο (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν να κάνει διαφορετικές επιλογές» και πρόσθεσε «οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν σε διάστημα μερικών βδομάδων ή μερικών ημερών, ανάλογα με τις επιλογές του Προέδρου Πούτιν».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξή του στο δίκτυο «France 24», απαντώντας εάν «οι δυτικές κυρώσεις συνιστούν μία απόπειρα να αναγκαστούν οι κυβερνώντες τη Ρωσία να εγκαταλείψουν την εξουσία», σημείωσε: «Εχω πολλούς σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ορισμένοι πολιτικοί, μάλιστα, δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει, όμως θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμη πιο δυνατή».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επίσης, στράφηκε εναντίον των γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου που ενέκριναν ομόφωνα το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, απόφαση που σκέφτεται να υπογράψει εντός της βδομάδας και ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα.

Μοίρασμα θέσεων και εξαγορά οικογενειών σκοτωμένων στρατιωτών

Στην ίδια την Ουκρανία, χτες ανακοινώθηκε ως νέος επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρώην πρόεδρος της Βουλής, εκτελών χρέη Προέδρου μετά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς και εκ των ιδρυτών μαζί με τον Αρσένι Γιατσενιούκ (σημερινό πρωθυπουργό) του λεγόμενου «Λαϊκού Μετώπου». Επίσης, για να εξαγοραστεί το αίμα που χύθηκε στις ανατολικές περιοχές, η αντιδραστική κυβέρνηση δίνει σε οικογένειες σκοτωμένων στρατιωτών εκτάσεις γης όπως και σε στρατιώτες που δεν έχουν πάρει από την λεγόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, δηλαδή το πλιάτσικο στη λαϊκή περιουσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Α. Γιατσενιούκ από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι περιμένουν την οικονομική βοήθεια «για να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα (βλέπε αντιλαϊκά μέτρα)» και πρόσθεσε με έπαρση: «Μια επιτυχημένη Ουκρανία είναι ένα καθήκον, όχι μόνο για την ίδια την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είμαστε αντιμέτωποι με ένα πυρηνικό κράτος, που είναι οπλισμένο μέχρι τα δόντια».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΗΡΙΑΣ
«Ευκαιρία» για ενίσχυση της αστυνομοκρατίας

ΣΙΔΝΕΪ.--

«Πώς μπορεί κάποιος με τόσο μακρά και "περιπετειώδη" ιστορία να μην είναι στην κατάλληλη λίστα (ατόμων που παρακολουθούνται στενά) και πώς μπορεί να δρα εντελώς ελεύθερος;», αναρωτήθηκε χτες δημόσια ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ. Ο ίδιος έσπευσε ωστόσο να εκτιμήσει ότι ακόμα και αν ο δράστης της προχτεσινής ομηρίας δεκάδων ατόμων στην «καρδιά» του Σίδνεϊ βρισκόταν υπό στενή επιτήρηση, η επίθεση ήταν «πιθανό» να γίνει και πάλι, συμπληρώνοντας: «Το επίπεδο ελέγχου που θα ήταν απαραίτητο για να εμποδίσουμε την απώλεια ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πραγματικά πολύ, πολύ υψηλό». Ουσιαστικά, ο Αμποτ έσπευσε να «αξιοποιήσει» την επίθεση που έληξε με το θάνατο τριών ανθρώπων (ο ένας ήταν ο δράστης) για να υπερασπιστεί τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αστυνομοκρατίας κ.τ.λ.

Ως δράστης της ομηρίας περίπου 40 ατόμων σε κεντρική καφετέρια της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας φέρεται ο ιρανικής καταγωγής Μαν Χάρον Μονίς, αυτοαποκαλούμενος «σεΐχης», που είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και οι αρχές εμφάνισαν ως διανοητικά διαταραγμένο και με «τάσεις προς τον εξτρεμισμό». Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μονίς φαίνεται ότι έδρασε μόνος του, αν και οι έρευνες για τα αίτια της επίθεσης συνεχίζονται ακόμα.

Πάντως, η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δράση του «διεθνούς συνασπισμού» κατά της «τρομοκρατίας» και ειδικά του «Ισλαμικού Κράτους», που δρα σε Συρία και Ιράκ. Επιπλέον, η Αυστραλία τους τελευταίους μήνες είχε ανεβάσει πολύ υψηλά το επίπεδο «επαγρύπνησης» απέναντι στην τρομοκρατία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ