Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιπαράθεση και το παζάρι συνεχίζονται

Με την κατάπαυση του πυρός να τηρείται σε γενικές γραμμές στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, συνεχίζονται και η διπλωματική κινητικότητα και η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση. O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χτες από το Λονδίνο ότι η Ρωσία «έχει προβεί σε εποικοδομητικές κινήσεις τις τελευταίες μέρες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις: (...) οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επιτήρηση της γραμμής ελέγχου, η ηρεμία που επικρατεί σε πολλές πόλεις, η απόσυρση ορισμένων ανθρώπων». Επίσης, επισήμανε ότι ο στόχος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν «να καταστεί ξεκάθαρο στον Πούτιν ότι υπάρχει ένα τίμημα που συνδέεται με την υποστήριξη που πρόσφερε η Μόσχα στους αυτονομιστές».

Σε ερώτηση, πάντως, που του τέθηκε σχετικά με την πτώση στο ρωσικό ρούβλι, ο Κέρι επισήμανε: «Πρόκειται για ένα συνδυασμό παραγόντων, ωστόσο οι κυρώσεις ξεκάθαρα είχαν στόχο να προσκαλέσουν τον Πρόεδρο (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν να κάνει διαφορετικές επιλογές» και πρόσθεσε «οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν σε διάστημα μερικών βδομάδων ή μερικών ημερών, ανάλογα με τις επιλογές του Προέδρου Πούτιν».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με συνέντευξή του στο δίκτυο «France 24», απαντώντας εάν «οι δυτικές κυρώσεις συνιστούν μία απόπειρα να αναγκαστούν οι κυβερνώντες τη Ρωσία να εγκαταλείψουν την εξουσία», σημείωσε: «Εχω πολλούς σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ορισμένοι πολιτικοί, μάλιστα, δεν προσπαθούν καν να το κρύψουν». Και συμπλήρωσε: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει, όμως θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ακόμη πιο δυνατή».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, επίσης, στράφηκε εναντίον των γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου που ενέκριναν ομόφωνα το Σάββατο την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, απόφαση που σκέφτεται να υπογράψει εντός της βδομάδας και ο Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα.

Μοίρασμα θέσεων και εξαγορά οικογενειών σκοτωμένων στρατιωτών

Στην ίδια την Ουκρανία, χτες ανακοινώθηκε ως νέος επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πρώην πρόεδρος της Βουλής, εκτελών χρέη Προέδρου μετά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς και εκ των ιδρυτών μαζί με τον Αρσένι Γιατσενιούκ (σημερινό πρωθυπουργό) του λεγόμενου «Λαϊκού Μετώπου». Επίσης, για να εξαγοραστεί το αίμα που χύθηκε στις ανατολικές περιοχές, η αντιδραστική κυβέρνηση δίνει σε οικογένειες σκοτωμένων στρατιωτών εκτάσεις γης όπως και σε στρατιώτες που δεν έχουν πάρει από την λεγόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, δηλαδή το πλιάτσικο στη λαϊκή περιουσία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ο Α. Γιατσενιούκ από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι περιμένουν την οικονομική βοήθεια «για να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα (βλέπε αντιλαϊκά μέτρα)» και πρόσθεσε με έπαρση: «Μια επιτυχημένη Ουκρανία είναι ένα καθήκον, όχι μόνο για την ίδια την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είμαστε αντιμέτωποι με ένα πυρηνικό κράτος, που είναι οπλισμένο μέχρι τα δόντια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μονοπωλίων (2015-02-08 00:00:00.0)
Οι αιτίες της ενδοαστικής ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν (2014-09-11 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το αιματοκύλισμα η κυβέρνηση του Κιέβου (2014-04-26 00:00:00.0)
Η Κριμαία εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία (2014-03-19 00:00:00.0)
Κορυφώνεται στρατιωτικά και διπλωματικά η ένταση (2014-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ