Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ενίσχυση της συνεργασίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Επίσκεψη στη Βενεζουέλα πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν, και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ραφαέλ Ραμίρες, όπου εξετάστηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς. Ξεχώρισαν η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, η συνεργασία στην Ενέργεια, στην αγροτική οικονομία και στις κατασκευές κατοικιών.

Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η «σπονδυλική στήλη της συνεργασίας των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε από τους Ούγκο Τσάβες και Βλαντιμίρ Πούτιν και μπορούν να αναπτυχθούν παραπέρα είναι η εμπιστοσύνη». Επίσης, ευχαρίστησε τη Βενεζουέλα για τη στήριξή της στην υπόθεση της Ουκρανίας. Ο Βενεζουελάνος ομόλογός του δήλωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στη συνεργασία με τη Ρωσία και άλλες χώρες, θα συνεχίσει τη στήριξή της στη Ρωσία, απέναντι στην προσπάθεια των ΗΠΑ να κλιμακώσουν διεθνώς τις κυρώσεις και τόνισε την κοινή στάση σε σειρά διεθνών ζητημάτων. Επίσης, ο Ραμίρες ευχαρίστησε τη Ρωσία, εξήρε την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων στον τομέα της Αμυνας και των συναφών τεχνολογιών, σημειώνοντας ότι αυτές βοηθούν στη μεγιστοποίηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας.

Και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ωστόσο ότι έχει σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2006, που προέβλεπε την κατασκευή στη Βενεζουέλα ενός εργοστασίου για την παραγωγή αυτόματων όπλων «Καλάσνικοφ» τύπου 103 για παραγωγή 25.000 τεμαχίων το χρόνο και κατέληξαν ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015. Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών έφτασε τα 2,4 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί παραπέρα.

Εκδηλώσεις για τα 15 χρόνια του νέου Συντάγματος

Μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις έγιναν στο Καράκας αλλά και σε άλλες πόλεις για την 15η επέτειο θέσπισης του Μπολιβαριανού Συντάγματος, που προώθησε ο ηγέτης Ούγκο Τσάβες Φρίας και εγκρίθηκε από δημοψήφισμα. Το νέο Σύνταγμα, που αντικατέστησε αυτό του 1961, αποτέλεσε σημαντική τομή, χωρίς βεβαίως να αλλάξει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής σε πολλούς σημαντικούς κλάδους. Στην κεντρική εκδήλωση μίλησε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος αφού εξήρε το έργο του Τσάβες απαίτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις παρεμβάσεις, με αφορμή τις πρόσφατες κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα, ενώ κάλεσε να επιδιωχθεί μια μεγάλη ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας για το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ