Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΟΜΗΡΙΑΣ
«Ευκαιρία» για ενίσχυση της αστυνομοκρατίας

ΣΙΔΝΕΪ.--

«Πώς μπορεί κάποιος με τόσο μακρά και "περιπετειώδη" ιστορία να μην είναι στην κατάλληλη λίστα (ατόμων που παρακολουθούνται στενά) και πώς μπορεί να δρα εντελώς ελεύθερος;», αναρωτήθηκε χτες δημόσια ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ. Ο ίδιος έσπευσε ωστόσο να εκτιμήσει ότι ακόμα και αν ο δράστης της προχτεσινής ομηρίας δεκάδων ατόμων στην «καρδιά» του Σίδνεϊ βρισκόταν υπό στενή επιτήρηση, η επίθεση ήταν «πιθανό» να γίνει και πάλι, συμπληρώνοντας: «Το επίπεδο ελέγχου που θα ήταν απαραίτητο για να εμποδίσουμε την απώλεια ανθρώπων θα έπρεπε να είναι πραγματικά πολύ, πολύ υψηλό». Ουσιαστικά, ο Αμποτ έσπευσε να «αξιοποιήσει» την επίθεση που έληξε με το θάνατο τριών ανθρώπων (ο ένας ήταν ο δράστης) για να υπερασπιστεί τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αστυνομοκρατίας κ.τ.λ.

Ως δράστης της ομηρίας περίπου 40 ατόμων σε κεντρική καφετέρια της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας φέρεται ο ιρανικής καταγωγής Μαν Χάρον Μονίς, αυτοαποκαλούμενος «σεΐχης», που είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο και οι αρχές εμφάνισαν ως διανοητικά διαταραγμένο και με «τάσεις προς τον εξτρεμισμό». Σύμφωνα με τις αρχές, ο Μονίς φαίνεται ότι έδρασε μόνος του, αν και οι έρευνες για τα αίτια της επίθεσης συνεχίζονται ακόμα.

Πάντως, η επίθεση έγινε σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η δράση του «διεθνούς συνασπισμού» κατά της «τρομοκρατίας» και ειδικά του «Ισλαμικού Κράτους», που δρα σε Συρία και Ιράκ. Επιπλέον, η Αυστραλία τους τελευταίους μήνες είχε ανεβάσει πολύ υψηλά το επίπεδο «επαγρύπνησης» απέναντι στην τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ