ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διελκυστίνδα το δημοψήφισμα

Οπαδοί του Ου. Τσάβες διαδήλωσαν χτες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο

Associated Press

Οπαδοί του Ου. Τσάβες διαδήλωσαν χτες έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου: Το «πράσινο φως» του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας έλαβε η αντιπολίτευση για να ζητήσει και επίσημα πλέον τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του προέδρου από την εξουσία. Πώς; Το Ανώτατο Δικαστήριο κάλεσε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να κάνει δεκτές και τις τελευταίες 876.017 υπογραφές, για τις οποίες είχε γίνει ένσταση. Ετσι η αντιπολίτευση έχει και επίσημα πλέον συγκεντρώσει 2,7 εκατομμύρια υπογραφές, ενώ το Σύνταγμα ορίζει ότι για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτούνται τουλάχιστον 2,4 εκατομμύρια υπογραφές, δηλαδή το 20% του εκλογικού σώματος.

Η «αντιπολίτευση» βγήκε να πανηγυρίσει στους δρόμους όλη τη νύχτα, ώστε να υπάρχει και ανάλογο οπτικό υλικό για να ολοκληρωθεί η εικόνα της παραπληροφόρησης... Θα μπορούσε, εάν ήταν όλη η αλήθεια, η ιστορία να έχει ολοκληρωθεί εδώ και όλοι να προσμένουν την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Εντούτοις, είναι η μισή αλήθεια... Αυτό που τα ιδιωτικά και διεθνή ΜΜΕ δεν περιέλαβαν στο ρεπορτάζ τους, είναι ότι η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απόρροια της εντολής του Ανώτατου Δικαστηρίου στο οποίο κατέφυγε η αντιπολίτευση και ο κρίσιμος παράγοντας που θα μπορούσε να καταστήσει την εν λόγω απόφαση ανεφάρμοστη: Τα άρθρα 335 και 336 του Συντάγματος, όπου επιτάσσουν ότι οποιαδήποτε ερμηνεία των νόμων, των διαταγμάτων, των εντολών και των συμφωνιών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της εκτελεστικής εξουσίας ανήκει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία του Συνταγματικού Συμβουλίου. Συνεπώς η εκβιαστική απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του Συντάγματος... Ηδη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ζήτημα και η απόφασή του αναμένεται. Προς το παρόν λοιπόν τίποτα δεν έχει κριθεί.

Ωμή παρέμβαση της ΕΕ υπέρ της αντιδραστικής αντιπολίτευσης

Από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε την Πέμπτη 11 του Μάρτη «Ψήφισμα για τη Βενεζουέλα», που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, υιοθετεί τις χαλκευμένες κατηγορίες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης της χώρας και παίρνει υπό την προστασία της αυτούς που με κάθε τρόπο, είτε με απόπειρες πραξικοπήματος είτε με κατάθεση πλαστών υπογραφών, προσπαθούν να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο Ούγο Τσάβες.

Το κοινό ψήφισμα, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συνυπογράφηκε από το Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα της Ευρώπης των Εθνών, αμφισβητεί την απόφαση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (ανεξάρτητου οργανισμού που έγινε δεκτός από όλες τις πλευρές) για την ανάγκη επαλήθευσης των μισών περίπου από τις κατατεθείσες υπογραφές, και ζητάει να ακυρώσει την απόφασή του. Οι πολιτικές ομάδες GUE (Ενιαία Ευρωπαϊκή Αριστερά), Πράσινοι και Φιλελεύθεροι κατέθεσαν χωριστά ψηφίσματα, τα οποία καταψηφίστηκαν. Επίσης, καταψηφίστηκαν πανηγυρικά όλες οι τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι παραπάνω ομάδες στο Κοινό Ψήφισμα. Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν ήταν εκείνες που καταδίκαζαν τον εμπρησμό των γραφείων του κόμματος MVR, τη δολοφονία των 72 αγροτικών στελεχών, αλλά ακόμη και τροπολογίες που εξέφραζαν την «ελπίδα να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία μεταξύ του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης» ή ζητούσαν «από τις δικαστικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πραγματικοί και οι ηθικοί αυτουργοί των βιαιοπραγιών θα ανακαλυφθούν και θα τιμωρηθούν, είτε ανήκουν στην αντιπολίτευση είτε στις δυνάμεις της τάξης».

Επίσης, καταψηφίστηκε τροπολογία των Φιλελεύθερων που τάσσονταν υπέρ «της έγκρισης νόμου ο οποίος θα ρυθμίζει τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παραχωρώντας τους παράλληλα την αναγκαία ελευθερία έκφρασης που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Οπως αναφέρεται σε δήλωση της ομάδας GUE, «σήμερα, χάρη στο νέο Σύνταγμα, ο λαός της Βενεζουέλας μπορεί ελεύθερα να αποφασίζει αν θα γίνει δημοψήφισμα που θα ανακαλεί τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, ακόμη και τον ίδιο των Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαδικασία που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα» και ζητείται από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις αποφάσεις του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου - είτε αρέσουν είτε όχι - και από τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσει με σεβασμό και χωρίς παρεμβάσεις αυτή τη διαδικασία.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Την αντίθεσή του προς την ωμή παρέμβαση της ΕΕ υπέρ της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και σε βάρος του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου της Βενεζουέλας, έτσι όπως εκφράστηκε στο Κοινό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, που τόνισε συγκεκριμένα:

«Ο λαός της Βενεζουέλας έχει πάρει την εξουσία της χώρας στα χέρια του και έχει αναδείξει ως Πρόεδρο τον κ. Τσάβες. Αυτό όπως φαίνεται δεν άρεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην ντόπια πλουτοκρατία αλλά ούτε και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέχρι και πραξικόπημα οργάνωσαν για να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Τσάβες και την κυβέρνησή του αλλά απέτυχαν χάρη στην αποφασιστική επέμβαση του ίδιου του λαού της Βενεζουέλας. Αυτή την περίοδο ξετυλίγεται νέα επίθεση. Οι αντιδραστικές δυνάμεις που κρύβονται πίσω από τη λεγόμενη αντιπολίτευση έκαναν μεγάλη προσπάθεια να συγκεντρώσουν υπογραφές για ανάκληση του Προέδρου Τσάβες αλλά απέτυχαν. Κι ενώ αποδείχτηκε ότι οι περισσότερες υπογραφές ήταν πλαστές, φωνάζει τώρα η αντιπολίτευση ότι έγινε διάκριση σε βάρος της! Απορώ λοιπόν που υποβλήθηκε τέτοιο κοινό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Κύριε πρόεδρε, η εποχή που οι ιμπεριαλιστές επέβαλλαν παντού δικτατορίες έχει περάσει. Οι λαοί της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης, όλης της Λατινικής Αμερικής δυναμώνουν τον αγώνα τους για δημοκρατία και κοινωνικές αλλαγές. Σε όλους αυτούς τους λαούς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Πολύνεκρες μεθοριακές επιχειρήσεις

ΟΥΑΝΑ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε πολύωρες, σφοδρές μάχες με μέλη τοπικής φυλής και «υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν» ενεπλάκησαν χτες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν. Σύμφωνα με πηγές του πακιστανικού στρατού, «τουλάχιστον 24» σκοτώθηκαν, ενώ από πλευράς ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκαν 8 -κατ' άλλες εκτιμήσεις 9- νεκροί. Παρόμοια επιχείρηση - «σκούπα» πραγματοποιούσαν από την άλλη πλευρά της μεθορίου οι Αμερικανοί.

Οι πληροφορίες που έδινε το Ισλαμαμπάντ ανέφεραν ότι πολλοί από τους νεκρούς ήταν μέλη τοπικής φυλής, ωστόσο «είναι βέβαιο» ότι υπήρχαν και ξένοι, με την εφημερίδα «Dawn» να κάνει λόγο για τέσσερις Τσετσένους, αλλά και Αραβες.

Οι πολύωρες μάχες σημειώθηκαν μία ημέρα μετά τη διαβεβαίωση του στρατηγού - «προέδρου» Περβέζ Μουσάραφ ότι «δε θα αφεθούν ξένοι μαχητές» να επιχειρούν από το έδαφος του Πακιστάν, και μία ημέρα πριν την έλευση (σήμερα) του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, στο Ισλαμαμπάντ για διήμερη επίσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις έγιναν αμέσως μετά το εν πτήσει σχόλιο Πάουελ ότι το Πακιστάν «πρέπει να εντείνει» τις επιχειρήσεις του στη μεθόριο. Κατά τα λοιπά, ο Πάουελ θα συζητήσει από σήμερα με τους Πακιστανούς την «εξάπλωση των πυρηνικών, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη διμερή προσέγγιση του Πακιστάν με την Ινδία» κ.ά. προβλήματα. Οσον αφορά τον ιδιότυπο «δυϊσμό» της κυβέρνησης του Πακιστάν σε σχέση με την «τρομοκρατία» (οι οργανώσεις που μάχεται είναι σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιες τις οποίες στηρίζει και διεξάγουν τον «αυτονομιστικό αγώνα» στο Κασμίρ), ο Πάουελ δήλωσε ότι θα ζητήσει «διάλυση των στρατοπέδων εκπαίδευσης που διατηρούν στο έδαφος του Πακιστάν οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές από το Κασμίρ».

Στις επιχειρήσεις των Αμερικανών στην άλλη πλευρά, την «αχανή» μεθόριο του Αφγανιστάν, ο απολογισμός παρέμενε στους τρεις νεκρούς Αφγανούς μαχητές που «αιφνιδίασαν» κομάντος των ΗΠΑ, όπως είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ενταση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Η ηγεσία της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας ανακοίνωσε χτες ότι οι πολίτες της είναι οπλισμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, σε απάντηση στο οικονομικό εμπάργκο που επέβαλε εναντίον της περιοχής ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Χτες τέθηκε σε εφαρμογή το εμπάργκο με τον αποκλεισμό του λιμανιού του Βατούμι. Επίσης χτες το Βατούμι επισκέφθηκε ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ, που απέδωσε την ευθύνη για την τελευταία κρίση στην Τιφλίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ