ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Κατοχική «ομαλοποίηση» έφερε ο Φρανκς στη Βαγδάτη

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην ιρακινή πρωτεύουσα μετέβη, χτες, σύμφωνα με Αμερικανούς επιτελείς, στην Ντόχα του Κατάρ, ο στρατηγός Τόμι Φρανκς, για πρώτη φορά, προκειμένου να συναντηθεί με τους εκεί επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων. Αν και δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, μετά από εντολή του Φρανκς, φαίνεται ότι εκδόθηκε ανακοίνωση από τις αμερικανικές δυνάμεις, με την οποία ενημερώνονται οι κάτοικοι της ιρακινής πρωτεύουσας για τα πρώτα μέτρα «ανασυγκρότησης της πόλης», τα οποία θέτουν σε εφαρμογή οι δυνάμεις κατοχής.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε τόσο στα αγγλικά όσο και στα αραβικά, αναφέρεται ότι δημιουργείται ένα επίσημο πολιτικο-στρατιωτικό κέντρο επιχειρήσεων και ότι καταρτίστηκε, ήδη, ένα πρώτο σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στην πόλη το οποίο αφορά 4 τομείς: την υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση, την αποκατάσταση της ασφάλειας και των ιατρικών υπηρεσιών. Αμερικανοί επιτελείς δήλωναν ότι γίνεται προσπάθεια, εντός των επομένων 72 ωρών, να αποκατασταθεί η υδροδότηση του μεγαλύτερου μέρους της πόλης και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των περισσοτέρων νοσοκομείων της χώρας. Βέβαια, στην ανακοίνωση καλούνται όλοι οι κάτοικοι της Βαγδάτης να «μην εξέρχονται από τα σπίτια τους από τη βραδινή τελευταία προσευχή μέχρι και την πρώτη πρωινή προσευχή, προκειμένου να διευκολυνθούν τα συμμαχικά στρατεύματα για να τους ξεχωρίζουν από τα εγκληματικά στοιχεία».

Associated Press

Χτες, η βασίλισσα της Ιορδανίας, με ανοιχτή επιστολή στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», ζήτησε την επείγουσα εξασφάλιση της διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ, όπως έγινε γνωστό, στη Βαγδάτη έφθασαν, χθες, οι πρώτες ανθρωπιστικές αποστολές των «Γιατρών του Κόσμου» και των «Γιατρών της Καρδιάς» από την Ελλάδα. Εκπρόσωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού επαναλάμβαναν ότι τόσο στη Βαγδάτη όσο και στη Βασόρα, είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών του υδροδοτικού δικτύου, ότι η πλειοψηφία των Ιρακινών δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ότι τα νοσοκομεία υπολειτουργούν ή είναι διαλυμένα.

Παράλληλα, χτες, καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν εφόδους σε σπίτια στη Βαγδάτη με στόχο, όπως υποστήριζαν, να εντοπίσουν καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους. Προτεραιότητά τους, σύμφωνα με τους επιτελείς στην Ντόχα, είναι η σύλληψη Ιρακινών επιστημόνων που σχετίζονται με το ιρακινό απαγορευμένο οπλοστάσιο. Πρώτες στη λίστα των καταζητουμένων φέρονται να είναι η Σούντα Σαλίχ Μαχντί Αμάς και η Ριχάμπ Τάχα.

Από την Ντόχα, επίσης, έγινε γνωστό ότι άλλος ένας πεζοναύτης σκοτώθηκε, κατά την προηγούμενη νύχτα, από «φίλια πυρά στη Βαγδάτη κατά λάθος». Χτες, ο συνολικός απολογισμός των αμερικανικών απωλειών, επισήμως, έφθασε τους 123 νεκρούς και τους 495 τραυματίες, αν και δε διευκρινίζεται πώς αυξήθηκε κατά 6 άτομα ο αριθμός των νεκρών όταν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μόνο 3 ήταν οι απώλειες του τελευταίου 24ώρου.

Επιστροφή μετά από χρόνια

Στην πόλη αλ Κουτ επέστρεψε, χτες, από το Ιράν μετά από 23 χρόνια, ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, νούμερο 2 της σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», το οποίο έχει αρκετά ισχυρό λαϊκό έρεισμα στο νότιο Ιράκ και διαθέτει 15.000 πολύ καλά εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους ενόπλους. Η οργάνωση του Χακίμ, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, δε συμμετείχε στη σύσκεψη της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Νασιρίγια, διαφωνώντας με την αμερικανική κηδεμονία. Ο Χακίμ μετέφερε και μήνυμα του ηγέτη της οργάνωσης, Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, ο οποίος κάλεσε όλους τους Ιρακινούς σιίτες να συναντηθούν στις 23 Απριλίου στην Καρμπάλα, για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ και σημαδιακή προσωπικότητα για το σιιτικό κίνημα.

Χτες, όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έγινε και μια άλλη επιστροφή. Ο ηγέτης του αντιπολιτευτικού Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, φέρεται να μετέβη για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνων, στην ιρακινή πρωτεύουσα. Δεν έγινε γνωστό αν ο Τσαλαμπί θα παρέμενε στη Βαγδάτη ή αν θα αναχωρούσε μαζί με τον στρατηγό Φρανκς, καθώς πολλοί υπέθεσαν ότι μόνο υπό την προστασία του Αμερικανού στρατηγού θα τολμούσε να εμφανιστεί εκεί.

Λόγος περί πολέμου και ηγεμονίας

Ο άνθρωπος της CIA στη Βαγδάτη, Σαντάμ Χουσεΐν, κατά το πρόσφατο εκτενέστατο άρθρο της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, Village Voice - που αποκαλύπτει όχι μόνο τις διασυνδέσεις του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και το ρόλο που έπαιξε το καθεστώς για την εφαρμογή της αμερικανικής πολιτικής στην ευρύτερη πολιτική της Μέσης Ανατολής - δεν υπάρχει πια, αφού οι Αμερικανοί είναι οι ίδιοι στη Βαγδάτη... προετοιμάζοντας το έδαφος για την επέκταση των σχεδίων τους και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής...

«Αυτή η επιβαλλόμενη στρατηγική του "προληπτικού φοβήτρου" από την Παρασκευή - σημ. την προηγούμενη - έχει ένα ακόμη σημαντικό στήριγμα για την προώθησή της, όταν τα μέλη του Κογκρέσου, και των δύο κομμάτων, συντάχθηκαν απολύτως με τη γραμμή των νεοσυντηρητικών της κυβέρνησης Μπους όταν στήριξαν την πρόταση νόμου όπου δίδεται η εξουσία στο Λευκό Οίκο για την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, περιλαμβανομένων και των διπλωματικών κυρώσεων κατά της Συρίας εάν άμεσα δεν αποσυρθεί από τα εδάφη του Λιβάνου που έχει καταλάβει, δε σταματήσει την υποστήριξη και την υπόθαλψη τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο έδαφος του Ισραήλ και δε σταματήσει την ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής» υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Boston Globe, υπενθυμίζοντας ότι μόλις πέρσι ανάλογη νομοθεσία που κατατέθηκε εκ μέρους μερίδας βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σταμάτησε από το Λευκό Οίκο προκειμένου να μην υπάρξουν αντιπερισπασμός ή αντιδράσεις καθώς τα σχέδια κατά του Ιράκ βρίσκονταν στο στάδιο της προώθησης. Ενα χρόνο μετά ο Λευκός Οίκος έδωσε το πράσινο φως... αφού «όσοι προτείνουν το σχέδιο του "προληπτικού φοβήτρου" ελπίζουν ότι το τέλος του πολέμου στο Ιράκ συνιστά την καλύτερη αρχή για τον ανασχηματισμό όλης της Μέσης Ανατολής και την επιβολή των δημοκρατικών αξιών αμερικανικού στιλ... και με την ελπίδα να γράψουν εκ νέου τη γεωπολιτική της υδρογείου τουλάχιστον για μία ολόκληρη γενιά» συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Ο πόλεμος προ «όλων» των πυλών

Ομως η κριτική που ασκείται σ' αυτήν την πολιτική έχει διογκωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα από τις σελίδες των αμερικανικών εφημερίδων, έχει αρχίσει ένας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ όσων υποστηρίζουν αναφανδόν αυτή την πολιτική, και όσων, φίλα προσκείμενων στις «περιστερές» του Λευκού Οίκου, υποστηρίζουν ένα «Τρίτο δρόμο» για την άσκηση αυτής της ίδιας πολιτικής, σαφώς πιο ήπιο και με λιγότερες διεθνείς αντιδράσεις, που αντικατοπτρίζει και τον πόλεμο που μαίνεται εντός του αμερικανικού κατεστημένου, που όμως βρίσκει παντελώς αντίθετους όσους καταγγέλλουν με απόλυτο τρόπο το επιβαλλόμενο διά της ισχύος αμερικανικό Imperium.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η πολεμική εναντίον της αμερικανικής πολιτικής είναι μάλλον αναμενόμενο. Ακόμη και από βρετανικές εφημερίδες, που ξέχασαν το «αντιπολεμικό προσωπείο» που είχαν υιοθετήσει μέχρι και την ημέρα έναρξης του πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βρετανική εφημερίδα Guardian, που παλινδρομεί εκ νέου τονίζοντας ότι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν τις προσπάθειες να βρουν Ιρακινούς ηγέτες για να αναλάβουν τα ηνία της χώρας μετά τον πόλεμο, πολλοί παρατηρητές στην Ευρώπη και αλλού θυμούνται μια προηγούμενη εποχή της παγκόσμιας ιστορίας - την εποχή του ιμπεριαλισμού.

«Αυτό που δεν μπορεί να συγκαλυφτεί, καθώς οι Αμερικανοί πεζοναύτες περπατούν αλαζονικά στην ιρακινή πρωτεύουσα δηλώνοντας "Η Βαγδάτη μας ανήκει", είναι ο αποικιακός χαρακτήρας αυτής της επιχείρησης», γράφει ο Seumas Milne στην Guardian.

Πράγματι, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποδεικνύει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της αμερικανικής υπερδύναμης, μιας δύναμης που χρησιμοποιεί την ισχύ για να κυριαρχεί στον υπόλοιπο κόσμο, όπως ακριβώς έκανε κάποτε η Ρώμη ή έκανε η Βρετανία τον 18ο και 19ο αιώνα. Την περασμένη εβδομάδα, η συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έκανε λόγο για έναν «ηγεμονικό διεθνισμό» και το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτός ο «διεθνισμός» θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον υπόλοιπο κόσμο.

Πολλοί αναζητούν ακόμη το βασικό κίνητρο. «Σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «καμιά χώρα δεν είχε κυριαρχήσει τόσο απόλυτα στον κόσμο με την πολιτική της, τα τανκς της και τα προϊόντα της, όπως κυριαρχούν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες» και άλλοι περιμένουν να δουν αν μετά το Ιράκ θα ακολουθήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και σε άλλες χώρες, καθώς έτσι θα επιβεβαιωνόταν η νέα αμερικανική αυτοκρατορία.

Ο Κιμ Γιουνγκ Χίε, ένας έγκυρος Νοτιοκορεάτης σχολιαστής, πιστεύει ότι η πορεία των αμερικανικών επιτυχιών θα ανακοπεί στη Βόρεια Κορέα. «Για την Πιονγκγιάνγκ, το Ιράκ ήταν το δεύτερο σοκ και δέος μετά το Αφγανιστάν. Οταν ο Μπους είναι αποφασισμένος να κάνει κάτι, απλώς ξεκινά και το κάνει. Και η Αμερική έχει τη στρατιωτική δύναμη να ικανοποιήσει τη θέλησή του. Το μήνυμα αυτό έχει γίνει πλήρως αντιληπτό από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ».

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Μέτρα «οικοδόμησης» προτεκτοράτου!

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Αμερικανικά δολάρια αντί του ιρακινού δηναρίου, απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη βραδινή προσευχή, είναι μερικά από τα πρώτα μέτρα του κατοχικού στρατού για την «ανασυγκρότηση του Ιράκ», που ίσως απαντούν από μόνα τους σε όσους δεν πιστεύουν ακόμη ότι το Ιράκ θα μεταβληθεί σε «προτεκτοράτο»...

Η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός κέντρου πολιτικοστρατιωτικών επιχειρήσεων και η κατάρτιση «σχεδίου δράσης που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ομαλής ζωής στο Ιράκ» έγινε από το Σώμα Πεζοναυτών, όπου διευκρινίζεται ότι οι δραστηριότητες του κέντρου αυτού θα καλύψουν τέσσερις τομείς: ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αποκατάσταση της τάξης και ιατρικές υπηρεσίες.

Ομως το κείμενο, που είναι γραμμένο στ' αγγλικά και συνοδεύεται από μετάφραση στα αραβικά, επιβάλλει μια ντε φάκτο απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς συνιστάται στους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στο διάστημα μεταξύ της βραδινής τελευταίας μουσουλμανικής προσευχής και της πρώτης πρωινής προσευχής. «Για να μπορέσει ο συνασπισμός να διακρίνει εσάς από τα τρομοκρατικά ή εγκληματικά στοιχεία στη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου κατά την οποία η ορατότητα είναι περιορισμένη, παρακαλείστε να μην απομακρύνεστε από τα σπίτια σας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, προωθείται η δολαριοποίηση της οικονομίας, όπως αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι το αρνούνται, τονίζοντας ότι οι Ιρακινοί θα χρησιμοποιούν αμερικανικά δολάρια και άλλα νομίσματα, περιλαμβανομένου του δηναρίου που είχε εκδώσει το προηγούμενο καθεστώς, ώσπου η ιρακινή αρχή να εκδώσει νέα νομισματική μονάδα...

Στο μεταξύ, η αμερικανική πολιτική αρχή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ως τη μεταβίβασή της στους Ιρακινούς, θα αρχίσει σε λίγες μέρες να δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους της χώρας έκτακτο βοήθημα 20 δολαρίων, αντλώντας κεφάλαια από τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του Ιράκ, δηλώνοντας ότι «δεν πρόκειται για δολαριοποίηση της οικονομίας, αλλά για να φτάσουν κάποια λεφτά στα χέρια απελπισμένων ανθρώπων. Οποια ιρακινή αρχή και να αναλάβει την εξουσία, θα χρειαστεί 3-6 μήνες για να σχεδιάσει το νέο νόμισμα, το οποίο όμως για να μπει στην κυκλοφορία θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο διάστημα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΗΠΑ
Ζητούν από τον ΟΗΕ την άρση των κυρώσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για προφανείς οικονομικούς λόγους, οι ΗΠΑ χτες ζήτησαν από τον ΟΗΕ την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράκ... αφού οι κυρώσεις αυτές εμποδίζουν την αγορά ιρακινού πετρελαίου από άλλες χώρες ή την πώληση αγαθών από αυτές προς το Ιράκ, παρά μόνο μέσω του προγράμματος «πετρέλαιο αντί τροφίμων».

«Τώρα ο λαός του Ιράκ έχει απελευθερωθεί και τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να άρουν τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράκ» δήλωσε ένας εκ των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, ο Σκοτ ΜακΚλέλαν, που συνοδεύει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Σεντ Λούις. Κατά το «Reuters», ο ΜακΚλέναν τόνισε ότι η άρση των κυρώσεων θα διευκολύνει να επιτευχθεί η αποκατάσταση των κανονικών εμπορικών σχέσεων το συντομότερο δυνατό.

ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
Κριτική στους χειρισμούς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το παράδειγμά μας μοιάζει τώρα να είναι: Εφόσον κάτι τρομερό συνέβη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αυτό μας δίνει το δικαίωμα να ερμηνεύουμε τα μελλοντικά γεγονότα κατά τρόπον ώστε όλος ο κόσμος θα πρέπει να συμφωνεί, και εάν δε γίνει αυτό, εμείς θα τους δείξουμε», τόνισε ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ως επίσημου προσκεκλημένου στην ημερίδα που διοργάνωσε το ιδιωτικό ινστιτούτο Confernce Board.

«Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα. Εάν ζείτε σε έναν ανεξάρτητο κόσμο, δεν μπορείτε να σκοτώνετε, φυλακίζετε, ή να έχετε υπό κατοχή τις χώρες όλων των εχθρών σας. Αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κάνετε κάποιον συμβιβασμό», συνέχισε ο Κλίντον, ζητώντας επί της ουσίας την άμβλυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που ουσιαστικά αποτελεί μέρος του σχεδίου για τον «νέο αμερικανικό αιώνα», δηλαδή της επιβολής της παγκόσμιας αμερικανικής ηγεμονίας διά της ισχύος των όπλων.

Διαβλέποντας ίσως τους «κινδύνους» που ελλοχεύουν χαρακτήρισε «υπερβολική αντίδραση» τη διαφορά που προέκυψε ανάμεσα στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στη Γερμανία σχετικά με την ιρακινή κρίση.

Επιπλέον ο Κλίντον τόνισε πως κατά την εκτίμησή του ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας επισκιάζει κατά δυσανάλογο τρόπο την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους, λέγοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι «μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα λέγαμε πως δεν μπορούμε να κρατήσουμε δύο καρπούζια ταυτόχρονα»... «Οταν μαχόμαστε κατά της τρομοκρατίας, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Αμερική έναν καλύτερο τόπο», κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Μερίδιο...

Κοινοπραξία 20 πολωνικών εταιριών, στην οποία συμμετέχει και η κρατική «Nafta Polska», η μεγαλύτερη πολωνική πετρελαϊκή εταιρία, θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους εταιρίας, θυγατρικής της γνωστής «Χαλιμπέρτον», που έχει αναλάβει την «ανοικοδόμηση» των πετρελαιοπηγών του Ιράκ. Αυτά δήλωσε ο Πιοτρ Ογκρόντζινσκι, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, και ο υφυπουργός Βιομηχανίας Μίροσλαβ Ζιελίνσκι δήλωσε χτες πως «ελπίζουμε ότι εταιρίες από τις χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ θα προτιμηθούν από άλλες»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ