ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Αποστολή επιπλέον κατοχικών στρατευμάτων στη Ράφα προαναγγέλλει το Ισραήλ

Σθεναρή αντίσταση στους εισβολείς από Παλαιστίνιους μαχητές

Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία
Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία
Δεκάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και χθες στη Λωρίδα της Γάζας και ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Μεταξύ άλλων, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περισσότεροι από 30 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Πόλη της Γάζας, ενώ θανατηφόρες ισραηλινές επιθέσεις εξαπολύθηκαν επίσης στη νότια πόλη Ράφα, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία κ.α.

Συνολικά, μετά από 223 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί 35.272 Παλαιστίνιοι και άλλοι 79.205 έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η Παλαιστινιακή Ημισέληνος (Palestine Red Crescent Society) ανακοίνωσε χτες πως από τις 7 Οκτώβρη στη Γάζα έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.100 παιδιά.

Σε αυτό το σκηνικό, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ, ξεκαθάρισε πως επίκειται ακόμα μεγαλύτερο λουτρό αίματος, καθώς ανήγγειλε πως θα σταλούν στη Ράφα επιπλέον στρατεύματα τις επόμενες μέρες...

Την ίδια ώρα, δραματική μάχη επιβίωσης δίνουν όλοι οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θύλακα. Οσο περνούν οι μέρες οι ισραηλινές επιθέσεις κάνουν την εφιαλτική κατάσταση όλο και χειρότερη, καθώς μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα στις 6 Μάη έχει σταματήσει η είσοδος κάθε αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας από αυτό το καθοριστικό μεθοριακό πέρασμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι (πολλάκις) Παλαιστίνιοι δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν την πείνα, τη δίψα, τις κακουχίες, τις αρρώστιες και τα τραύματα από τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς.

Εκπρόσωπος της OCHA (Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ) επιβεβαίωσε πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κατηγόρησε το Κάιρο για το γεγονός πως παραμένει κλειστό το μεθοριακό πέρασμα, το οποίο κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός την περασμένη βδομάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει «τετελεσμένο» στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και αναγνώριση της στρατιωτικής κατοχής της περιοχής.

Η Αίγυπτος απέρριψε τις αιτιάσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως και τις προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε το Ισραήλ για συνδιαχείριση του μεθοριακού περάσματος με την Αίγυπτο. Το Κάιρο τόνισε πως το μεθοριακό πέρασμα από την πλευρά της Γάζας πρέπει να ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και πως μόνο με αυτούς συνεργάζεται.

Παράλληλα, χτες οι ΗΠΑ συνεχίζοντας το υποκριτικό «ενδιαφέρον» για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν την πλωτή εξέδρα σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας για τη μεταφορά περισσότερης βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν για τον κίνδυνο λιμού από τα χερσαία μεθοριακά περάσματα που κρατά κλειστά το Ισραήλ, αναδεικνύοντας παράλληλα την κοροϊδία από την πλευρά τον ΗΠΑ.

Ο Σκοτ Πολ, αναπληρωτής διευθυντής της Oxfam στηλίτευσε την αμερικανική πλωτή αποβάθρα ως «μια λύση για ένα πρόβλημα που δεν υπάρχει», τονίζοντας ότι τα χερσαία περάσματα είναι αυτά που θα μπορούσαν να φέρουν όλη την απαραίτητη βοήθεια, αν το επέτρεπαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Μόλις φτάσουν τρόφιμα ή προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας, είτε από την προβλήτα είτε από τα [συνοριακά] σημεία διέλευσης, δεν υπάρχει ασφάλεια και δεν υπάρχουν καύσιμα», είπε χτες στο «Reuters» και ο Μπομπ Κίτσεν, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σφοδρές μάχες και σθεναρή αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα

Το ίδιο διάστημα, οι υπεράριθμοι και οπλισμένοι σαν αστακοί από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ Ισραηλινοί στρατιώτες συναντούν τη σθεναρή αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών σε σφοδρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπαλία της βόρειας Γάζας παραμένει εδώ και περίπου μία βδομάδα επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σφυροκοπά τον καταυλισμό από εδάφους και αέρος, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μέσα στις τελευταίες βδομάδες δεκάδες Παλαιστίνιους, ενώ παράλληλα προκάλεσε εκ νέου τον εκτοπισμό περίπου 100.000 ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα. Από το στόχαστρο Ισραηλινών στρατιωτών δεν γλίτωσαν χτες ούτε ασθενοφόρα τα οποία πυροβόλησαν, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο τραυματιοφορείς.

Χαρακτηριστικό των σκληρών συγκρούσεων, της δολοφονικής μανίας αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις από την αντίσταση που αντιμετωπίζουν, είναι ο θάνατος 5 Ισραηλινών στρατιωτών και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων 7 από φίλια πυρά, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο θάνατός τους ανέβασε σε τουλάχιστον 278 τους νεκρούς στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα στις 27/10/2023.

Εξίσου σφοδρές συγκρούσεις διαδραματίζονταν και χτες στη Ράφα της νότιας Γάζας, με το αραβικό δίκτυο «Al Arabiya» να μελετά δορυφορικές φωτογραφίες, διαπιστώνοντας τις προσπάθειες του ισραηλινού στρατού για τη δημιουργία δύο οδικών αρτηριών ανεφοδιασμού των δυνάμεών του στη Ράφα.

Μετά την ισοπέδωση εκατοντάδων κτιρίων σε ανατολικές συνοικίες της Ράφα, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού δημιουργούν μία οδική αρτηρία από το στρατιωτικό φυλάκιο του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, σε απόσταση 300 μέτρων από τον στρατηγικό «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» στα σύνορα με την Αίγυπτο με μήκος περίπου 3,5 χλμ. και έναν δεύτερο δρόμο σε απόσταση 600 μέτρων από το «Διάδρομο Φιλαδέλφεια» από τη στρατιωτική βάση στο Αμιτάι στη βόρεια Ράφα.

Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν αφενός σχεδιασμούς περαιτέρω κλιμάκωσης της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και αφετέρου μεσοπρόθεσμα σχέδια παραμονής των ισραηλινών στρατευμάτων ως κατοχικής δύναμης.

Στοιχεία για τους χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους

Το ίδιο διάστημα, η Οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων «Addameer» ανακοίνωσε πως οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές πλέον ξεπερνούν τους 9.500.

Από αυτούς, πάνω από 7.000 συνελήφθησαν μετά τις 7 Οκτωβρίου στη Δυτική Οχθη και ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 240 γυναίκες και 500 παιδιά ή έφηβοι.

Χιλιάδες είναι και οι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας που αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η οργάνωση «Addameer» αναφέρει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον αριθμό των κρατουμένων από τη Λωρίδα της Γάζας. Θυμίζει ωστόσο τις μαρτυρίες μερικών Παλαιστινίων που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από βδομάδες ανακρίσεων, που κατήγγειλαν βασανιστήρια και οικτρές συνθήκες φυλάκισης.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν πως οι Ισραηλινοί έχουν σφικτά δεσμά στα χέρια και τα πόδια των κρατουμένων, αλλά και δεμένα μάτια 24 ώρες το 24ωρο, πως τους φορούν πάνες για να τους ταπεινώσουν καθώς τους στερούν ακόμη και την πρόσβαση σε τουαλέτες. Τα δεσμά στα άκρα είναι τόσο σφικτά και παρατεταμένα που αρκετοί έχουν υποστεί φλεγμονές και ακρωτηριασμούς. Δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη και δεν είναι λίγοι αυτοί που πεθαίνουν ή αρρωσταίνουν σοβαρά ή εξασθενούν από την ασιτία, τα σκληρά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και τις κακουχίες.

Τα βασανιστήρια αυτά που συνιστούν εγκλήματα πολέμου έχουν καταγγελθεί πριν από μερικούς μήνες και από Ισραηλινούς γιατρούς.

Νέες δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη

Ασταμάτητες μαίνονται το ίδιο διάστημα οι καθημερινές εισβολές του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε χτεσινή εισβολή στην πόλη Τουλκαρέμ, ο κατοχικός στρατός σκότωσε τρεις νεαρούς αντιστασιακούς ηλικίας 22, 26 και 27 ετών.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera» από τις 7 Οκτωβρίου οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 500 Παλαιστίνιους, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος από τις 154 δολοφονίες Παλαιστινίων το 2022.

Παράλληλα, χτες, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, Ισραηλινός αστυνομικός σκότωσε έναν άνδρα με τον ισχυρισμό πως προσπάθησε να τον μαχαιρώσει έξω από αστυνομικό τμήμα στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ενδοκυβερνητικές κόντρες στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ συνεχίζονται οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στο φόντο του ανοικτού «ρήγματος» για το θέμα ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, και τον υπουργό Αμυνας, Γ. Γκάλαντ. Ο τελευταίος προχτές διαφώνησε ανοικτά με τον πρωθυπουργό, ζητώντας στη μεταπολεμική Γάζα να υπάρχει μία «κυβέρνηση» Παλαιστινίων της περιοχής που δεν σχετίζονται με τη Χαμάς, αντί μιας στρατιωτικής διοίκησης που θα φθείρει, όπως εκτίμησε, σε βάθος χρόνου τον ισραηλινό στρατό...

Χτες, ο υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιαχού, απαίτησε την αποπομπή του υπουργού Αμυνας από την κυβέρνηση, επειδή διαφώνησε με σχέδια για στρατιωτική διοίκηση της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου. Ο Ελιγιαχού που ζητά (όπως και άλλοι υπουργοί του Ισραήλ) τη δημιουργία εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας κάλεσε τον Γκάλαντ να παραιτηθεί από μόνος του «εάν έχει σεβασμό για την ισραηλινή δημοκρατία». Υπέδειξε δε ως πιθανούς αντικαταστάτες του τον ταξίαρχο Οφέρ Γουίντερ και τον υπουργό Γεωργίας Αβίτζ Ντίχτερ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Αμεση εκεχειρία στη Γάζα, ανάπτυξη διεθνούς δύναμης κυανοκράνων στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών και πραγματοποίηση διεθνούς συνόδου για το Παλαιστινιακό ζήτησε χτες ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατά τη Σύνοδο Kορυφής στη Μανάμα του Μπαχρέιν, δείχνοντας ότι έχει ήδη εστιάσει στην «επόμενη μέρα».

Στην κοινή ανακοίνωση που αποκαλείται «Διακήρυξη της Μανάμα», οι ηγέτες των 22 χωρών ζητούν «διεθνή προστασία και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», μέχρι την εφαρμογή λύσης δύο κρατών με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και καλούν «όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις να ενωθούν υπό την ομπρέλα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που είναι «ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού».

Επιπλέον, καταδικάζουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν, αναφέροντας ότι «απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και τα συμφέροντα των χωρών και των λαών του κόσμου».

Νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνόδου, βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ Μπιν Ισά Χαλίφα, κατά την εναρκτήρια ομιλία ζήτησε να συγκροτηθεί «μία αραβική και διεθνής θέση» η οποία «θα υιοθετήσει το μονοπάτι διαλόγου», που θα οδηγήσει σε συλλογική αλληλεγγύη για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την εξεύρεση «δίκαιης λύσης».

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος στον θρόνο και πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, παίρνοντας τον λόγο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε από τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Γάζα. Πρόσθεσε πως θα πρέπει οι αραβικές χώρες από κοινού να δουλέψουν για να σταματήσουν «τη βάρβαρη επίθεση κατά των Παλαιστίνιων αδερφών μας» και να επιτευχθεί μία «δίκαιη λύση, χωρίς αποκλεισμούς» στο Παλαιστινιακό. Ανέφερε δε τις προσπάθειες της χώρας του για «την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή». Σε ό,τι αφορά την Υεμένη, είπε ότι η Σαουδική Αραβία - που εισέβαλε στην εν λόγω χώρα το 2015, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χάντι - «συνεχίζει να παράσχει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, και είναι χορηγός διαλόγου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών για την επίτευξη πολιτικής λύσης, που θα τερματίσει την κρίση».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στην ομιλία του μετέφερε την αποφασιστικότητα της Παλαιστινιακής Αρχής για «πλήρη εφαρμογή» των αποφάσεων του Παλαιστινιακού Κεντρικού Συμβουλίου ως προς τις σχέσεις με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα και στα βάσανα του Παλαιστινιακού λαού, επισημαίνοντας την παράλληλη κλιμάκωση της βίας στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Οπως είπε, «περίπου 120.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι παιδιά και γυναίκες, έχουν μαρτυρήσει ή τραυματιστεί επί τουλάχιστον 7 μήνες, υπό την προστασία και την υποστήριξη των ΗΠΑ». Κατήγγειλε το Ισραήλ ότι «συνεχίζει τις επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού, στη γη, στα θρησκευτικά μνημεία και σε ιερούς τόπους της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μέσω του στρατού και τρομοκρατών εποίκων».

Σε άλλο σημείο ο Αμπάς άφησε αιχμές και κατά της Χαμάς, κατηγορώντας την ότι με την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτώβρη «έδωσε τα προσχήματα» στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Χαμάς, η οποία εξέφρασε «θλίψη» για τις επικρίσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου.

Μεταξύ όσων συμμετέχουν στη Σύνοδο είναι για άλλη μια φορά ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος είχε συναντήσεις με άλλους ηγέτες χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου πραγματοποιείται ελάχιστα 24ωρα πριν τη νέα έλευση του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο μαραθώνιων παζαριών που προωθούν οι ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσουν μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ» ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, σε βάρος του παλαιστινιακού ζητήματος, ώστε να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους στην περιοχή, Ρωσίας, Κίνας και Ιράν.

Συζήτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Χτες ξεκίνησε στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη η διήμερη συζήτηση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας στη Γάζα.

Ο Νοτιοαφρικανός πρέσβης στην Ολλανδία, Βούσι Μαντοσέλα, ξεδιπλώνοντας τα επιχειρήματα της χώρας του, τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Ράφα. Κάλεσε το δικαστήριο να πάρει ό,τι μέτρα μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο, που «έχει θέσει τη Γάζα εκτός χάρτη και έχει σοκάρει τη συνείδηση της ανθρωπότητας».

Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι παρά την πρώτη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ, προκειμένου αυτό να εφαρμόσει μέτρα που θα αποτρέψουν ενέργειες γενοκτονίας, το Ισραήλ «πρόθυμα παραβίασε τις δεσμευτικές αποφάσεις του δικαστηρίου».

Στη συνέχεια, δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Νότια Αφρική τόνισαν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είναι τέτοιες που οδηγούν σε «τερματισμό ενός παιχνιδιού που θέλει τη Γάζα πλήρως κατεστραμμένη και μαζί της τον Παλαιστινιακό λαό». «Δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο επιχείρημα ότι αυτή η καταστροφή δεν είναι αληθινή», τόνισαν οι δικηγόροι.

Αργότερα χτες, ο Ισπανός υπουργός Μεταφορών Οσκαρ Πουέντε επιβεβαίωσε ότι η Ισπανία αρνήθηκε την άδεια σε ένα πλοίο που κατευθύνεται προς το Ισραήλ και μεταφέρει όπλα 27 τόνων. Το πλοίο σκόπευε να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης.

Γερμανία: Επιδρομές και απαγορεύσεις εναντίον οργάνωσης υπέρ της Παλαιστίνης

Στη Γερμανία, τον μεγαλύτερο υποστηρικτή του Ισραήλ σε εξαγωγές όπλων μετά τις ΗΠΑ, συνεχίζονται οι έφοδοι εναντίον «πυρήνων» που φέρονται να «πρόσκεινται στη Χαμάς».

Χτες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε τέσσερα σπίτια στο Ντούισμπουργκ της Βόρειας Ρηνανίας - Bεστφαλίας, τα οποία συνδέονται με την τοπική ομάδα Palestine Solidarity. Σύμφωνα με την «Bild», οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν σε τρεις πολυκατοικίες κοντά στο πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα η ομάδα χαρακτηρίστηκε «απαγορευμένη» από το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία της και κατασχέθηκαν έγγραφα και άλλα αντικείμενα τα οποία φέρονται να στοιχειοθετούν «εξτρεμιστική δράση».

Σε δηλώσεις του ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπoυργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Χ. Ρόιλ, ανέφερε ότι η απαγόρευση «έρχεται τη σωστή στιγμή, στέλνοντας το σωστό μήνυμα». Ισχυρίστηκε δε πως σε πολλές περιπτώσεις «η φερόμενη αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη δεν κρύβει τίποτα άλλο πέρα από μίσος απέναντι στους Εβραίους».

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, η οργάνωση εμφανίζεται ως «σύλλογος αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους και επιδιώκει «την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την επιστροφή στα σύνορα προ του 1947, πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», ενώ επιπλέον «στηρίζει ρητά όλες τις μορφές παλαιστινιακής αντίστασης».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινά πλήγματα πιο βαθιά και αντίποινα

Νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης σημειώθηκε στον Νότιο Λίβανο, με το Ισραήλ να χτυπάει τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη την κοιλάδα Μπεκάα, και την Χεζμπολάχ να ρίχνει πάνω από 60 ρουκέτες «Κατιούσα» σε πολλές ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.

Προχτές βράδυ, το Ισραήλ εξαπέλυσε 5 επιδρομές στην περιοχή Μπααλμπέκ, στον Ανατολικό Λίβανο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, το οποίο γνωστοποίησε ότι υπάρχει ένας τραυματίας και προκλήθηκαν «υλικές ζημιές». Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, το ένα από τα πλήγματα είχε στόχο «στρατόπεδο» του κινήματος, το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό βάσεων σε αυτήν την περιοχή.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε ότι «ένα αεροπορικό πλήγμα πραγματοποιήθηκε βαθιά στον Λίβανο» σε στόχο που συνδέεται με πρόγραμμα κατασκευής «ρουκετών ακριβείας» από τη Χεζμπολάχ.

Πάνω από 413 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβρη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Ανάμεσά τους υπάρχουν όμως και 80 άμαχοι.

Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 14 στρατιώτες και τουλάχιστον 10 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες αυτές, οι οποίες έχουν εκτοπίσει χιλιάδες αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Χτες το μεσημέρι, ισραηλινό drone βομβάρδισε ΙΧ αυτοκίνητο σκοτώνοντας δύο άτομα στον Νότιο Λίβανο στον δρόμο προς την πόλη Κανά.

Στόχος τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι, επανέλαβε και χτες ότι τα πλοία με προορισμό ισραηλινά λιμάνια θα αποτελούν στόχο και όχι μόνο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Επίσης, προέτρεψε την Κίνα, τη Ρωσία, τις ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες να μη μεταφέρουν εμπορεύματα σε λιμάνια του Ισραήλ. Νωρίτερα εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες προχτές κατέστρεψε 4 drones των Χούθι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ