ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Συντονισμένη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Οπως αποκαλύφθηκε στη σχετική συζήτηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν μόνο στους όρους της παράδοσης του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες. Αποκλειστικά δημόσιο λιμάνι απαίτησαν ο Αγάπιος Σαχίνης και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης αγωνίζονταν στην πύλη του Λιμανιού, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ψήφιζε υπέρ της παράδοσης του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες, την περασμένη Τρίτη

Motion Team

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης αγωνίζονταν στην πύλη του Λιμανιού, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ψήφιζε υπέρ της παράδοσης του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες, την περασμένη Τρίτη
Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού, σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης των εργαζομένων και των φορέων που αντιστέκονται στο ξεπούλημα και παραβρέθηκαν μαζικά στη συνεδρίαση. Αναδείχθηκε ολοκάθαρα ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και πορεύονται πλήρως ταυτισμένοι με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις του.

Ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», αλλά και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών, απαίτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Α. Τσουρέκα στο ΔΣ του ΟΛΘ ΑΕ. Να ταχθεί με σαφήνεια υπέρ ενός αποκλειστικά δημόσιου λιμανιού - περιουσία όλου του λαού, χωρίς καμία ιδιωτική εμπλοκή.

Επιπλέον, να απαιτήσει την κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, με μετατροπή του ΟΛΘ σε Ανώνυμη Εταιρεία, την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και την απόδοση δικαιώματος στον ΟΛΘ να παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του σε ιδιώτες. Να αντισταθεί στην πολιτική της ΕΕ που επιτάσσει ιδιωτικοποίηση των πάντων και παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς οργανισμούς και το διεθνές κεφάλαιο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, σημείωσε ότι ο λαός μπορεί από την πείρα του να κρίνει τι επιπτώσεις θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση. Πληρώνει, είπε, ήδη ακριβά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, κάθε τομέα στρατηγικής σημασίας που έβγαλαν στο σφυρί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών.

Συγχορδία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος υπερασπίστηκε την πολιτική εκποίησης του λιμανιού. Αποκάλυψε μάλιστα το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αφού όπως είπε το λιμάνι αποτελεί το βασικότερο πυλώνα του. Σε ρόλο εκπροσώπου της ΟΛΘ ΑΕ διαφήμισε και τα «κίνητρα» που ανακοινώνονται για να φύγουν οι εργαζόμενοι από το λιμάνι. Αμέσως τού απάντησαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, χαρίζοντας στην ΑΕ και την κυβέρνηση τα «αργύρια».

Η Δημοτική Σύμβουλος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη θέση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι δίνεται εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, ενώ στην περίπτωση του Πειραιά ένα κομμάτι παραμένει στο δημόσιο, οπότε εξασφαλίζεται ο... ανταγωνισμός δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου!

Στο ίδιο πλαίσιο με την επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε και ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι για πρώτη φορά ιδιωτικοποιείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διότι όπως εξήγησε, δεν είναι ιδιωτικοποίηση η μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία και η ένταξή του στο Χρηματιστήριο.

Ενάντια στην εγκαθίδρυση ιδιωτικής εκμετάλλευσης μονοπωλιακού χαρακτήρα, τάχθηκε ο Τ. Μηταφίδης (ΣΥΝ), διότι όπως εξήγησε δεν υπάρχει διαθέσιμη έκταση για την ανάπτυξη νέων τερματικών σταθμών. Ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν τοποθετήθηκε.

ΠΑΣΟΚ: Επιχείρηση παραπλάνησης για το «νόμο Ρέππα»

Καθώς οξύνεται η σύγκρουση για το Ασφαλιστικό, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους για την αντιασφαλιστική πολιτική των κυβερνήσεών του.

Ο ίδιος ο κ. Ρέππας προσπαθεί μέσα από τα ΜΜΕ να παρουσιάσει τον ομώνυμο νόμο σαν φιλεργατικό, προβάλλοντας τρεις βασικούς ισχυρισμούς.

Κι επειδή «η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ψέμα», ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα:

Ο πρώτος ισχυρισμός αναφέρεται στη σχετική ρύθμιση του νόμου Ρέππα για την κατ' έτος χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ. Αποκρύπτει, όμως, ότι με το ίδιο άρθρο του νόμου καταργείται η κρατική εισφορά του 10% επί των αποδοχών για κύρια σύνταξη, που προβλεπόταν από το νόμο 2084/92 στο πλαίσιο της περίφημης «Τριμερούς χρηματοδότησης».

Το 1% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σήμερα (με βάση το νέο ΑΕΠ) σε 2,4 δισ. ευρώ. Με βάση τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2008 («Ριζοσπάστης» 16 Δεκέμβρη) τα έσοδα του Ιδρύματος από εισφορές κύριας σύνταξης (13,37% εργοδότες, 6,67% εργαζόμενοι) ανέρχονται στα 7,6 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι η κρατική εισφορά του 10% αντιστοιχεί περίπου* στο ποσό των 3,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή ο νόμος Ρέππα άλλαξε τη μέθοδο κρατικής χρηματοδότησης με ταυτόχρονη μείωση της χρηματοδότησης.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο οι θεσμοθετημένοι πόροι χρηματοδότησης με τον παλιό τρόπο, όσο και το 1% του ΑΕΠ, υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών των Ταμείων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν καταβλήθηκαν ποτέ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το πρόβλημα όμως με τα ασφαλιστικά δικαιώματα δεν είναι η μέθοδος, η τεχνική της κρατικής χρηματοδότησης, όπως προβάλλουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΓΣΕΕ, αλλά η αντιλαϊκή πολιτική που στοχεύει στα δικαιώματα και τις καταχτήσεις των εργαζόμενων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εμπλακούν σε συζήτηση για τη μέθοδο, την τεχνική, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για να επιστρέψει ο πλούτος σ' αυτούς, που τον παράγουν.

Ο δεύτερος ισχυρισμός αναφέρεται στο ποσό της σύνταξης. Το ΠΑΣΟΚ, λέει ο κ. Ρέππας, «αύξησε το ποσό της σύνταξης από το 60% στο 70%». Πώς έχουν όμως τα πράγματα;

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 2084/92 μείωσε το ποσό της σύνταξης για τους μετά το 1993 διορισθέντες από το 80% του τελευταίου μισθού στο 60% του μέσου όρου της τελευταίας 5ετίας.

Ο νόμος Ρέππα αύξησε πράγματι το ποσοστό από το 60% στο 70% για τους μετά το 1993 διορισθέντες, αλλά ταυτόχρονα μείωσε το ποσοστό για όλους τους άλλους (τους διορισθέντες έως το 1992) από το 80% στο 70% και καθιέρωσε και γι' αυτούς τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση το μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας αντί του τελευταίου μισθού (ρυθμίσεις που ισχύουν από 1 Γενάρη 2008). Οι ρυθμίσεις όμως αυτές βρίσκονται σ' αντίθεση με τις εργατικές διεκδικήσεις για ποσό σύνταξης στο 80% του τελευταίου μισθού.

Ο τρίτος ισχυρισμός αφορά τα έτη ασφάλισης και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. «Δώσαμε το δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 58ο έτος ηλικίας με 35 έτη ασφάλισης» τονίζει το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για περιορισμένη τροποποίηση του νόμου 2084/92 της ΝΔ, που προέβλεπε συνταξιοδότηση στο 60ό έτος ηλικίας για άνδρες και στο 58oέτος για τις γυναίκες με 35ετία. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο τους διορισθέντες στο διάστημα 1983-1992 (για τους μετά το 1993 διορισθέντες απαιτείται το 65ο έτος ηλικίας).

Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Ρέππα υιοθέτησε πλήρως την αντιασφαλιστική «φιλοσοφία» των νόμων της ΝΔ. Ο πυρήνας της έγκειται στο ότι για πρώτη φορά συνδέονται τα χρόνια εργασίας με το όριο ηλικίας, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί κάποιος. Μέχρι τότε η μοναδική προϋπόθεση για να βγει κάποιος στη σύνταξη (άνδρες, γυναίκες, μητέρες) ήταν τα χρόνια εργασίας. Η βασική αντεργατική τομή των νόμων της ΝΔ είναι η προσθήκη και δεύτερης προϋπόθεσης, αυτής του ορίου ηλικίας, η οποία πρέπει να συμπίπτει με την πρώτη.

Ετσι, για πρώτη φορά έχουμε το φαινόμενο να θεμελιώνει ο εργαζόμενος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά να μην μπορεί να το ασκήσει μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας. Αυτή τη «φιλοσοφία» διατήρησε το ΠΑΣΟΚ αυξάνοντας μάλιστα τα χρόνια ασφάλισης για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας στα 37, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας.

Είμαστε βέβαιοι πως κανένα τερτίπι δε θα αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για ασφαλιστικά δικαιώματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.

----------------

* Λέμε περίπου γιατί δεν έχει υπολογιστεί η επιπλέον εισφορά εργοδότη - εργαζόμενου για τα βαρέα και ανθυγιεινά.


Του Σάββα ΣΑΒΒΑ
μέλους του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαθήματα χορού από τη Γραμματεία Νέων

Την πρώτη συνάντηση για την έναρξη μαθημάτων χορού διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ την Κυριακή 20 Γενάρη, στις 4 μ.μ., στο Πολιτιστικό Στέκι της Γραμματείας (πλ. Μητροπόλεως 10, γραφεία Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας). Μετά την πρώτη συνάντηση, θα ακολουθήσει γλέντι. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνήσουν στο ΠΑΜΕ (210-33.01.842, 33.01.847 και 38.33.786).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ