Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ
Συντονισμένη με τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Οπως αποκαλύφθηκε στη σχετική συζήτηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαφωνούν μόνο στους όρους της παράδοσης του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες. Αποκλειστικά δημόσιο λιμάνι απαίτησαν ο Αγάπιος Σαχίνης και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης αγωνίζονταν στην πύλη του Λιμανιού, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ψήφιζε υπέρ της παράδοσης του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες, την περασμένη Τρίτη

Motion Team

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης αγωνίζονταν στην πύλη του Λιμανιού, ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής ψήφιζε υπέρ της παράδοσης του ΣΕΜΠΟ στους ιδιώτες, την περασμένη Τρίτη
Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού, σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης των εργαζομένων και των φορέων που αντιστέκονται στο ξεπούλημα και παραβρέθηκαν μαζικά στη συνεδρίαση. Αναδείχθηκε ολοκάθαρα ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού και πορεύονται πλήρως ταυτισμένοι με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που επιτάσσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις του.

Ο Αγάπιος Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», αλλά και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Θεσσαλονίκης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών, απαίτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Α. Τσουρέκα στο ΔΣ του ΟΛΘ ΑΕ. Να ταχθεί με σαφήνεια υπέρ ενός αποκλειστικά δημόσιου λιμανιού - περιουσία όλου του λαού, χωρίς καμία ιδιωτική εμπλοκή.

Επιπλέον, να απαιτήσει την κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, με μετατροπή του ΟΛΘ σε Ανώνυμη Εταιρεία, την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και την απόδοση δικαιώματος στον ΟΛΘ να παραχωρεί τις εγκαταστάσεις του σε ιδιώτες. Να αντισταθεί στην πολιτική της ΕΕ που επιτάσσει ιδιωτικοποίηση των πάντων και παράδοση της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικούς οργανισμούς και το διεθνές κεφάλαιο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, σημείωσε ότι ο λαός μπορεί από την πείρα του να κρίνει τι επιπτώσεις θα προκύψουν από την ιδιωτικοποίηση. Πληρώνει, είπε, ήδη ακριβά την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ, κάθε τομέα στρατηγικής σημασίας που έβγαλαν στο σφυρί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και παρουσίασε την πρόταση του Κόμματος για δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα μεταφορών.

Συγχορδία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ο Δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος υπερασπίστηκε την πολιτική εκποίησης του λιμανιού. Αποκάλυψε μάλιστα το πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αφού όπως είπε το λιμάνι αποτελεί το βασικότερο πυλώνα του. Σε ρόλο εκπροσώπου της ΟΛΘ ΑΕ διαφήμισε και τα «κίνητρα» που ανακοινώνονται για να φύγουν οι εργαζόμενοι από το λιμάνι. Αμέσως τού απάντησαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, χαρίζοντας στην ΑΕ και την κυβέρνηση τα «αργύρια».

Η Δημοτική Σύμβουλος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Αράπογλου προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη θέση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι δίνεται εξ ολοκλήρου στους ιδιώτες, ενώ στην περίπτωση του Πειραιά ένα κομμάτι παραμένει στο δημόσιο, οπότε εξασφαλίζεται ο... ανταγωνισμός δημόσιου και ιδιωτικού κεφαλαίου!

Στο ίδιο πλαίσιο με την επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε και ο Γ. Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα είπε ότι για πρώτη φορά ιδιωτικοποιείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, διότι όπως εξήγησε, δεν είναι ιδιωτικοποίηση η μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία και η ένταξή του στο Χρηματιστήριο.

Ενάντια στην εγκαθίδρυση ιδιωτικής εκμετάλλευσης μονοπωλιακού χαρακτήρα, τάχθηκε ο Τ. Μηταφίδης (ΣΥΝ), διότι όπως εξήγησε δεν υπάρχει διαθέσιμη έκταση για την ανάπτυξη νέων τερματικών σταθμών. Ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΛΑ.Ο.Σ. δεν τοποθετήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ