Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΕΝΓΕ
Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη «διευθέτηση»

Κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε «διάλογο» για την αντιδραστική πρόταση της κυβέρνησης σχετικά με τη Συλλογική Σύμβαση των γιατρών, δήλωσε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση»

Τεράστιες ευθύνες για τον αποπροσανατολισμό των νοσοκομειακών γιατρών, αναφορικά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις της κυβέρνησης της ΝΔ στο χώρο της Υγείας, επωμίζεται η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με τη χτεσινή απόφασή της να συνεχίσει το διαβόητο «διάλογο» με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που στο όνομα της αντιμετώπισης των προβλημάτων, που πηγάζουν από την ίδια την αντιλαϊκή πολιτική, οδηγεί κατευθείαν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας «με βάση την κοινοτική νομοθεσία».

Βασικό αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ ήταν το κείμενο για τη σύναψη της κλαδικής σύμβασης, που απέστειλε προχτές το υπουργείο Υγείας. Κεντρική ιδέα του παραπάνω κειμένου είναι η σύσταση μεικτής επιτροπής του υπουργείου και της ΟΕΝΓΕ για τη διαμόρφωση νέου ιατρικού μισθολογίου από την 1.1.2009 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, «όπως διαμορφώνεται με τις συνθήκες που θα προκύψουν από το νέο ωράριο με βάση την κοινοτική νομοθεσία».

Σύμπνοια με «αποχρώσεις»

Οι παρατάξεις της ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται από τη ΝΔ) και της ΠΑΣΚ Γιατρών (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) μέσα από «αντιπαραθέσεις» χωρίς περιεχόμενο και αναγνωρίζοντας «αρνητικά και θετικά» στην πρόταση του υπουργείου Υγείας τάχτηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με πλαίσιο την απόφαση της ΟΕΝΓΕ της 21.11.2007. Πρόκειται για μια απόφαση, που με τη σειρά της παραπέμπει στην απόφαση της ΟΕΝΓΕ της 19.7.2007 (!) η οποία ουσιαστικά αποδέχεται τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Η απόφαση αυτή είχε και τη ΣΥΝδρομή της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» (ΑΕΓ), η οποία ναι μεν εξέφρασε την αντίθεσή της στην πρόταση του υπουργείου, αλλά τελικά συντάχτηκε με το πλαίσιο της 21.11.2007. Καταγγελτική για την πρόταση του υπουργείου ήταν η ΑΡΣΙ, αλλά τελικά ψήφισε υπέρ του «διαλόγου» με ένα πλαίσιο με νέα αιτήματα.

Η θέση της ΔΗΠΑΚ Γ

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γ) κατάγγειλε ότι αυτή η στάση της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ καλλιεργεί ψευδαισθήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι μπορούν να λυθούν προβλήματα από μια κυβέρνηση που εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική και έχει υποτάξει την Υγεία στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Ετσι, οδηγεί τους γιατρούς σε χρόνια ταλαιπωρία και σε έλλειψη προσανατολισμού για διεκδίκηση και δράση.

Ειδικότερα για το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κλαδική σύμβαση, η ΔΗΠΑΚ Γ επισήμανε ότι αποτελεί ένα άθροισμα προτάσεων για τη λύση κάποιων προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συλλογική σύμβαση. Απ' την άλλη μεριά, όπως υπογράμμισε η ΔΗΠΑΚ Γ, στο σχέδιο του υπουργείου γίνεται λόγος και για το νέο ιατρικό μισθολόγιο. `Η θα ισχύσει η κλαδική σύμβαση ή το ιατρικό μισθολόγιο. Η ισχύς και των δύο είναι ασύμβατη.

Πάλη για 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο

Η «Πανεπιστημονική» τάχτηκε εναντίον κάθε «διαλόγου», καθώς οδηγεί σε πισωγύρισμα από την ανάπτυξη αντιστάσεων και κινήματος ενάντια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και την υποταγή τους στην κερδοφορία του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πρότεινε την άμεση διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων στα νοσοκομεία, όπου θα γίνει συζήτηση για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αλλά και την ικανοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οσον αφορά το ωράριο, επανέλαβε την πάγια θέση για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία τη βδομάδα σαν τη μοναδική απάντηση από τη σκοπιά των συμφερόντων των γιατρών στο σημερινό χάλι των εφημεριών που έχει δημιουργήσει η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ