Παρασκευή 18 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΚΕΠΥ
Η πραγματικότητα «βύθισε» την επικοινωνιακή φιέστα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης το κυβερνητικό κλιμάκιο ενημερώθηκε πως δεν υπήρχε κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για άρρωστο που ήταν καθηλωμένος σε νησί

Κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, παραμένουν κλειστά. Ζωές χάνονται στο βωμό της αντιλαϊκής πολιτικής
Κρεβάτια ΜΕΘ, χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, παραμένουν κλειστά. Ζωές χάνονται στο βωμό της αντιλαϊκής πολιτικής
Η χτεσινή επικοινωνιακή επιχείρηση της κυβέρνησης - με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) - ν' αποδείξει την καθημερινή αποτελεσματικότητα του κράτους στην Υγεία είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Κατέδειξε τη βασανιστική ταλαιπωρία της αναμονής και την αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας των λαϊκών στρωμάτων στην ώρα της ανάγκης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης ο πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχαν - απ' το ΕΚΕΠΥ - ανοιχτή επικοινωνία με το ΕΚΑΒ για ενημέρωση της κίνησης. Ετσι, όταν ρώτησαν αν υπάρχει αεροδιακομιδή σε εξέλιξη, πληροφορήθηκαν ότι ένα τέτοιο περιστατικό βρίσκεται σε αναμονή γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ηταν ένας άρρωστος με αναπνευστικά προβλήματα που ήταν καθηλωμένος στη Χίο απ' την Τετάρτη - και ο οποίος τελικά μπήκε σε ΜΕΘ το μεσημέρι της Πέμπτης.

Αυτή η δραματική κατάσταση με τις ελλείψεις κρεβατιών ΜΕΘ είναι μόνιμη καθώς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κρατούν κλειστά, επειδή δεν προσλαμβάνουν νοσηλευτικό προσωπικό, 125-150 κρεβάτια ΜΕΘ την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε και στην ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ και μονάδων νεογνών με το δημόσιο τιμολόγιο πριμοδοτώντας έτσι την επιχειρηματική δραστηριότητα, αντί να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το ΕΚΕΠΥ - που αποτελεί μετεξέλιξη του Συντονιστικού Οργάνου του Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες - χρησιμοποιείται απ' την κυβέρνηση «ως επιτελικό όργανο» για να συντονίζει «όλες τις επιχειρήσεις διακομιδής ασθενών και τραυματιών, τη διαχείριση των εφημεριών ΜΕΘ και τη συνεργασία φορέων για την Υγεία και τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Φαίνεται δηλαδή καθαρά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με ένα συντονιστικό όργανο να καλύψει τη μη σχεδιασμένη ανάπτυξη της επείγουσας ιατρικής - κυρίως του ΕΚΑΒ - και την εγκατάλειψη της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) με νέες μονάδες και το απαραίτητο προσωπικό. Η εγκατάλειψη της ΠΦΥ με βάση τις γενικές ανάγκες του πληθυσμού - παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή - διαφάνηκε ξεκάθαρα απ' την αποστροφή της δήλωσης του πρωθυπουργού που μίλησε όχι για την ανάπτυξη αλλά για την «προώθηση ενός μηχανισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Ο μηχανισμός αυτός θα διαλαμβάνει στο συντονισμό του - εκτός απ' τις δημόσιες δομές - και ιδιωτικούς φορείς, όπως ανέφερε στην ενημέρωσή του ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Πάνος Ευσταθίου.

Ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος, ανέφερε ότι σταδιακά θα γίνουν και έξι ακόμα ΕΚΕΠΥ στις έδρες των υγειονομικών περιφερειών με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και συνέχεια την Πάτρα. Παρέπεμψε δηλαδή στη μεταφορά των υπηρεσιών Υγείας στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης με συνεκτικό κρίκο τα ΕΚΕΠΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ στο ...«διαμάντι» των ΣΔΙΤ (2020-08-06 00:00:00.0)
Προκλητική διαφήμιση της συμφωνίας για κρεβάτια ΜΕΘ (2020-01-24 00:00:00.0)
Ανάγλυφη αποκάλυψη των μεγάλων ελλείψεων (2009-11-24 00:00:00.0)
Ερχονται έξι νομοσχέδια (2005-07-21 00:00:00.0)
Η κλίνη (1996-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ