Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχονται έξι νομοσχέδια

Στη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, πήρε το «πράσινο φως» για την προώθηση τεσσάρων νομοσχεδίων στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή είναι: Για την ανασυγκρότηση της Εθνικής Αιμοδοσίας, του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, για την ποιότητα των Υπηρεσιών Υγείας και για τη φαρμακευτική πολιτική. Το νομοσχέδιο για την Αιμοδοσία έχει ρυθμίσεις για την «εξέλιξη των επιμελητών Β', κυρίως, και αναπληρωτών που θα γίνεται σε επίπεδο Νοσοκομείου, ώστε να είναι ταχύτερη η διαδικασία», όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης.

Το Σεπτέμβρη θα ετοιμαστεί από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τις προμήθειες στο χώρο της Υγείας και μέχρι τέλος του χρόνου το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Τα νομοσχέδια αυτά έχουν έντονα στοιχεία εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Λόγου χάρη στο νομοσχέδιο για την ποιότητα των υπηρεσιών καθιερώνονται η τυποποίηση, η αξιολόγηση και η πιστοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ενώ ιδρύεται ανώνυμη εταιρία για την εισαγωγή της πληροφορικής στα νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός συμφώνησε και, όπως είπε ο Ν. Κακλαμάνης, «αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός που έχει γίνει, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν ψηφιστεί εννέα νομοσχέδια (σσ συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ψηφίστηκαν), θα υλοποιηθεί».

Μετέωρες οι προσλήψεις

Τέλος, στη χτεσινή συνάντηση ο Ν. Κακλαμάνης παρουσίασε στον πρωθυπουργό - ο οποίος και συμφώνησε - την εισήγησή του για τον τομέα ευθύνης ενόψει της ομιλίας του Κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αριθμό των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα στη χτεσινή συνάντηση, αλλά «συνολικά οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα θα αποφασιστούν - από ό,τι μου είπε ο πρωθυπουργός - σε επίπεδο Κυβερνητικής Επιτροπής. Τότε θα πληροφορηθώ κι εγώ κι εσείς το τι θα αναλογεί στο χώρο της Υγείας. Το αίτημά μου είναι 9.000 πάσης φύσεως και ειδικότητας».

Η κυβέρνηση δηλαδή κινείται ακόμα σε επίπεδο προτάσεων, όταν υπάρχουν 30.000 κενές οργανικές θέσεις, μένουν κλειστά 120 πολύτιμα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και το υπουργείο Υγείας συνάπτει συμβάσεις με επιχειρηματίες για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Ηδη έχει προχωρήσει η σύναψη σύμβασης με το «Ερρίκος Ντυνάν» για 30 κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ είναι υπό διαπραγμάτευση άλλα 35 κρεβάτια ΜΕΘ από διάφορες ιδιωτικές κλινικές.

Περί πρόωρων εκλογών

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Η αίσθηση που μου έδωσε ο πρωθυπουργός και οι εντολές που πήρα είναι αίσθηση δουλιάς και όχι προετοιμασίας για εκλογές».

Επίσης απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Αθηναίων είπε ότι «όταν θα έρθει η ώρα, που το κόμμα θα κάνει συζήτηση για το ενδεχόμενο καινούριας υποψηφιότητας - διότι εγώ δε γνωρίζω τι θα κάνει η κα Μπακογιάννη, εάν θα ξαναείναι υποψήφια ή δε θα είναι - τότε θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ