ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εξαγγελίες για νέα ενίσχυση της στρατιωτικής της μηχανής

Μαζί με αναλύσεις για την αναζήτηση και εναλλακτικών συνεργασιών για τη «σταθερότητα στην περιοχή»

Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας. Επισημάνσεις για την «αξία της διμερούς συνεργασίας» βεβαιώνουν τις περίπλοκες διεργασίες σε Ασία - Ειρηνικό

Xinhua

Από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Κίνας - Ιαπωνίας. Επισημάνσεις για την «αξία της διμερούς συνεργασίας» βεβαιώνουν τις περίπλοκες διεργασίες σε Ασία - Ειρηνικό
ΤΟΚΙΟ.--

«Θα δυναμώσουμε την αμυντική δύναμη της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων της στην πυραυλική άμυνα», τόνισε χτες στη Βουλή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, αναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα αναβάθμιση της στρατιωτικής μηχανής της χώρας. Ο Ιάπωνας ηγέτης επικαλέστηκε την ανάγκη «αντιμετώπισης των απειλών της Βόρειας Κορέας», προσπαθώντας να κρύψει το γενικό φόντο μέσα στο οποίο κλιμακώνονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού. Μέσα σε αυτό είναι που τα τελευταία χρόνια η Ιαπωνία ξεκίνησε αναθεώρηση του μεταπολεμικού της Συντάγματος, για να καταργήσει εμπόδια που έθεταν μερικές διατάξεις στην «αξιοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, για να αναβαθμίσει τη συμμετοχή σε «αντιτρομοκρατικές» και διάφορες «ειρηνευτικές» επιχειρήσεις ανά την υφήλιο, με ή χωρίς την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, για να υπερασπιστεί σε τελική ανάλυση ακόμα πιο αποφασιστικά τα στρατηγικά συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου.

Αλλωστε, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ στο Τόκιο, οι δυο πλευρές συζήτησαν και για μελλοντικές αγορές σύγχρονων αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο Ουίλιαμ Χάγκερτι είπε ότι βασικός στόχος των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στην Ιαπωνία είναι η διαθέσιμη αμυντική τεχνολογία των ΗΠΑ να γίνει πιο «αποτελεσματική», να ενισχυθεί «η ικανότητα και η διαλειτουργικότητα της Ιαπωνίας», απαντώντας σε όσους επιμένουν ότι αυτό που ιεραρχούν οι ΗΠΑ είναι η μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος που έχουν και με την Ιαπωνία.

Η αλήθεια πάντως είναι πως οι διεργασίες και ανακατατάξεις στις ενδοϊμπεριαλιστικές συνεργασίες είναι πυκνές, όπως έδειξε και η περσινή απόσυρση των ΗΠΑ από τη Διειρηνική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (ΤΡΡ), κάτι που προκάλεσε τον προβληματισμό και της Ιαπωνίας (που συμμετείχε στην ΤΡΡ και μαζί με τις άλλες 10 χώρες συνεχίζει συνομιλίες διατήρησης της συνεργασίας). Μάλιστα, ενδεικτική είναι και η αρθρογραφία σε μεγάλες αστικές ιαπωνικές εφημερίδες, που παροτρύνει σε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας, επισημαίνοντας ότι και οι δύο «αναζητούν πολυμερή εμπορικά πλαίσια παρά τις διαφορές στη στάση τους». Με τίτλο «Ιαπωνία - Κίνα πρέπει να εργαστούν στενότερα για τη βελτίωση της σταθερότητας στην Ασία», η «Ασάχι Σιμπούν» τόνιζε προ ημερών ότι οι δύο χώρες «μπορούν και πρέπει να κάνουν εποικοδομητικές προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους» και εντόπιζε «παράθυρο ευκαιρίας» για διμερή συνεννόηση, που «πρέπει να οδηγήσει σε ορατά αποτελέσματα». Ξεχωρίζει μάλιστα τη σημασία οι δύο χώρες «να εργαστούν από κοινού για την "Regional Comprehensive Economic Partnership", ένα πολυμερές περιφερειακό εμπορικό σύμφωνο που η Κίνα προωθεί ορμητικά». Την ίδια στιγμή, εκφράζεται ανησυχία για τη στάση της Κίνας σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου έχει μεγάλες εδαφικές διαφορές με χώρες όπως και η Ιαπωνία, ωστόσο τονίζεται ότι «διεθνείς συνεργασίες ασφαλείας», όπως αυτή της Ιαπωνίας με ΗΠΑ και Νότια Κορέα, «δεν είναι αρκετές για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην Ασία...».

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αντιπυραυλικές ασκήσεις Κίνας - Ρωσίας

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι το Πεκίνο και η Μόσχα θα προχωρήσουν για δεύτερη συνεχή φορά στις ασκήσεις προσομοίωσης με τον κωδικό «Ασφάλεια εναέριου χώρου», με αντικείμενο την προετοιμασία, τη διεξαγωγή και το συντονισμό αντιπυραυλικών επιχειρήσεων και γενικότερων επιχειρήσεων αεράμυνας. Οι ασκήσεις θα γίνουν στο Πεκίνο, από τις 11 μέχρι τις 16 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με το υπουργείο, «βασικός στόχος της άσκησης είναι η προστασία των επικρατειών των δύο χωρών από τυχαία ή προκλητικά χτυπήματα βαλλιστικών και καθοδηγούμενων βλημάτων».

Η νέα ρωσο-κινεζική άσκηση διεξάγεται ενώ η στρατιωτική κινητικότητα εντείνεται σε όλη την περιφέρεια με πρόσχημα και την «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας».

Ενδεικτική είναι η ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο (Νότια Κορέα), στην οποία αντιδρούν έντονα Μόσχα και Πεκίνο, μιλώντας για απειλές για τη δική τους ασφάλεια.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε στη Σεούλ συνάντηση ανάμεσα στους ειδικούς απεσταλμένους Νότιας Κορέας και ΗΠΑ Λι Ντο-Χουν και Τζόζεφ Γιαν, με θέμα την εξεύρεση τρόπων που θα φέρουν τη Βόρεια Κορέα εντός ενός πλαισίου διεξαγωγής «ουσιαστικών συνομιλιών», σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνομιλίες δεν δόθηκαν.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας Τσου Μι-ε βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου σε συνάντηση με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να πιέζουν πολύ τη Νότια Κορέα για την επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (FTA). Η συμφωνία έχει υπογραφεί από το 2007.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - EE
Δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέες πιέσεις άσκησε χτες στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας ότι «μένει ακόμη να γίνει δουλειά», ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Ο χρόνος περνά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τους όρους του διαζυγίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όμως μένει ακόμη να γίνει δουλειά» είπε, προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και αφορά κοινωνικά ζητήματα.

Από την πλευρά της, η Μέι είπε ότι ελπίζει πως η ΕΕ «θα απαντήσει θετικά» στην πρότασή της για το Brexit, παρά τις αντιστάσεις που συναντά από ανταγωνιστικές δυνάμεις χωρών - μελών της ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε τις Βρυξέλλες να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία (που αποτελεί έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου) και την Ιρλανδία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το θέμα των συνόρων Β. Ιρλανδίας - Ιρλανδίας συνδέεται πνευματικά και στενά με θέματα της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Σάιμον Κόβενι, εξέφρασε και αυτός την ελπίδα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, λέγοντας πως προηγουμένως χρειάζονται διευκρινίσεις για τα σύνορα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επιπροσθέτως, ο Βρετανός αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, αντιμετωπίζοντας τον υπαρκτό κίνδυνο «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων κάλεσε τους διαπραγματευτές της ΕΕ να κάνουν συμβιβασμούς, με το «επιχείρημα» ότι «δεν παίρνεις κάτι, αν δεν δώσεις κάτι».

Στην Κύπρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Δευτέρα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, που θα πάρει μέρος και στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου η οποία θα γίνει στη Λευκωσία την Τρίτη 21 Νοέμβρη. Οπως δήλωσε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του θα περιληφθούν «και τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τα συμφέροντα των χωρών που εμπλέκονται». Μεταξύ άλλων, ο Σίσι θα απευθυνθεί και σε συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου «Euro Africa Interconnector» θα βρεθεί στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου που θα συνδέει τα τρία δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και θα κατευθύνεται στην Ευρώπη.

Οι συζητήσεις για ενεργειακές και συνολικότερες επενδυτικές συνεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο κλιμακώνονται, ενώ οι συνομιλίες για τη διχοτόμηση της Κύπρου περιπλέκονται διαρκώς, αλληλεπιδρώντας και με σφοδρές κόντρες ισχυρών μονοπωλιακών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Χτες, ο λεγόμενος «αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς, είπε απροκάλυπτα: «Ολος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", που υπερασπίστηκε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων από τις ελληνικές δυνάμεις κατοχής, αποτελεί μια ανεξάρτητη Δημοκρατία και θα παραμείνει».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Εμφάνιση Μουγκάμπε με φόντο συμφωνία για αποχώρηση

ΧΑΡΑΡΕ.--

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε τελετή αποφοίτησης σε πανεπιστήμιο της Χαράρε έκανε χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ένα 48ωρο από την κινητοποίηση στρατιωτικών, εν είδει πραξικοπήματος, με στόχο την απομάκρυνση «κακοποιών στοιχείων» από το κυβερνών κόμμα ΖΑΝU-PF και την κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί πρωτοσέλιδη φωτογραφία του 93χρονου Προέδρου με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Κωνσταντίνο Τσιουένγκα, τον υπουργό Αμυνας Σίντεϊ Σεκεραμάγι και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην κρατική εφημερίδα «Herald», με τη σημείωση πως έχει καταγραφεί «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες των δύο πλευρών με στόχο την αποχώρηση του 93χρονου Προέδρου από την εξουσία μέσα στο επόμενο διάστημα...

Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δείχνουν πάντως να συνεχίζουν να έχουν την κατάσταση υπό τον έλεγχό τους, εξαπολύοντας μπαράζ συλλήψεων κατά υπουργών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως οι υπουργοί Ανώτερης Εκπαίδευσης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οικονομίας, που θεωρούνται μερικοί από τους πιο στενούς συνεργάτες της 52χρονης συζύγου του Προέδρου, Γκρέις Μουγκάμπε, η οποία κατηγορείται πως σχεδίαζε να αναλάβει την αντιπροεδρία και μετά τον προεδρικό θώκο, έπειτα από την πρόσφατη αποπομπή του αντιπροέδρου Εμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Μνανγκάγκουα, πάντως, επέστρεψε χτες από την Κίνα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ετοιμάζεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία νέα, «μεταβατική κυβέρνηση», μόλις πέσει και επίσημα η «αυλαία» της πολυετούς διακυβέρνησης της Ζιμπάμπουε από τον Πρόεδρο Μουγκάμπε που διατηρεί αυτό το αξίωμα από το 1980, όταν η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ